to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 06.02.2015

πηγή: in.gr

Διεθνή

Χιλιάδες στους δρόμους του Αμμάν κατά του Ισλαμικού Κράτους

Σε μία συμβολική κίνηση στήριξης στη μάχη της κυβέρνησης κατά του Ισλαμικού Κράτους μετά την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου Μαάζ αλ Κασαεσμπέχ από τους τζιχαντιστές.


Κρατώντας αφίσες με τη φωτογραφία του πιλότου Μάαζ αλ Κασαεσμπέχ χιλιάδες ιορδανοί ξεχύθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους του Αμμάν, σε μία συμβολική κίνηση στήριξης στη μάχη της κυβέρνησης κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Η Ιορδανία πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, την Πέμπτη, διαμηνύοντας ότι αυτό ήταν «μόνο η αρχή». 

Ήταν η πρώτη φορά που η Ιορδανία επιτέθηκε εναντίον των τζιχαντιστών ανεξάρτητα από τη δράση της διεθνούς συμμαχίας, πραγματοποιώντας μία επίδειξη δύναμης με έντονο συμβολισμό. Κατά την επιστροφή τους τα μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη γενέτειρα του δολοφονημένου πιλότου, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόταν εκεί ο βασιλιάς της χώρας Αμπντάλα Β'.

Ο πιλότος Μαάζ αλ Κασαεσμπέχ είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών το Δεκέμβριο, όταν επέζησε της πρόσκρουσης του αεροσκάφους του που συμμετείχε στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά Ισλαμικού Κράτους. 

Μετά από πολυήμερο θρίλερ για ανταλλαγή του με φυλακισμένη που είχε σχέση με ισλαμιστική τρομοκρατία, οι τζιχαντιστές δημοσίευσαν βίντεο στο οποίο τον έδειχναν να πυρπολείται ζωντανός μέσα σε κλουβί. 

Σύμφωνα με τις ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις, «δεκάδες ιορδανικά μαχητικά» πραγματοποίησαν την Πέμπτη επιτυχείς επιδρομές με στόχο αποθήκες οπλισμού και στρατόπεδα εκπαίδευσης της ISIS στη Συρία.

Ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μόνο η αρχή των αντιποίνων για αυτόν τον φρικτό και βάρβαρο φόνο, αλλά δεν είναι το ξεκίνημα της μάχης μας εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)