to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 27.10.2018

Διεθνή

Χιλιάδες στους δρόμους της Αυστραλίας για να σταματήσει η ντροπή στο Ναούρου

"Να βγάλουν έξω τα παιδιά, όλους έξω και να τους φέρουν εδώ", δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ίαν Ρίντουλ του Συνασπισμού Δράσης για τους Πρόσφυγες την ώρα που οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν ότι η ψυχική υγεία των προσφύγων που κρατούνται στο νησί Ναούρου έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε κάποια παιδιά βρίσκονται «σε ημι-κωματώδη κατάσταση» και δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να μιλήσουν


Όπως μεταδίδει το Reuters, διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ και την Μελβούρνη, ζητώντας να δοθεί τέλος στα αμφιλεγόμενα κέντρα κράτησης προσφύγων στον Νότιο Ειρηνικό, στα οποία διαμένουν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν δια θαλάσσης στην Αυστραλία.

Οι διαδηλωτές επικεντρώθηκαν στο θέμα της υγείας των παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται στο Ναούρου, για τα οποία, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των προσφύγων τόνισαν ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, όπως και όλοι οι πρόσφυγες.

"Να βγάλουν έξω τα παιδιά, όλους έξω και να τους φέρουν εδώ", δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ίαν Ρίντουλ του Συνασπισμού Δράσης για τους Πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι βρίσκονται σε κέντρα κράτησης που διοικεί η Αυστραλία στο Ναούρου και την Παπούα Νέα Γουϊνέα, ορισμένοι για χρόνια.

Οι διοργανωτές των σημερινών διαδηλώσεων δήλωσαν ότι χιλιάδες Αυστραλοί κατέβηκαν στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων. Ωστόσο τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για λιγότερη συμμετοχή, ενώ η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιον υπολογισμό για τον αριθμό των διαδηλωτών.

Η Αυστραλία αρνείται να επιτρέψει να φτάσουν στην επικράτειά της αυτοί που ζητούν άσυλο και προσπαθούν με πλωτά μέσα να προσεγγίσουν τη χώρα. Η ίδια υποστηρίζει ότι η πολιτική της αυτή αποτρέπει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και σώζει ζωές καθώς οι πρόσφυγες δεν επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου με πλοιάρια που δεν είναι ασφαλή από την Ινδονησία στην Αυστραλία.

Τον τελευταίο καιρό ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δέχεται αυξημένες πιέσεις για την άμεση επανεγκατάσταση των παιδιών που βρίσκονται στο Ναούρου, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οργανώσεις αρωγής και γιατροί για μια κρίση υγείας.

Πρόσφατα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κατήγγειλε ότι η ψυχική υγεία των προσφύγων που κρατούνται από την Αυστραλία στο νησί Ναούρου έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε κάποια παιδιά βρίσκονται «σε ημι-κωματώδη κατάσταση» και δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να μιλήσουν.

Περίπου 900 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 95 παιδιά, ζουν στο Ναούρου, όπως ανακοίνωσε αυτό τον μήνα το Συμβούλιο Προσφύγων της Αυστραλίας. Σύμφωνα με αυτό, ειδικοί έχουν περιγράψει τους πρόσφυγες αυτούς ως «μερικούς από τους ανθρώπους με τα μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα που έχουν αντικρίσει». «Παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 ή 12 ετών έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να αυτοκτονήσουν, ενώ έχουν περιλουστεί με βενζίνη», κατήγγειλε η οργάνωση.

Την ίδια ώρα και η μεγαλύτερη ένωση γιατρών της Αυστραλίας απηύθυνε πρόσφατα έκκληση προς την κυβέρνηση της χώρας να απομακρύνει το ταχύτερο δεκάδες ανήλικους πρόσφυγες από τα κέντρα κράτησης στο Ναούρου, τονίζοντας ότι έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα.

Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου της Αυστραλίας για παιδιατρικά θέματα, ο Πολ Μπάουερτ, υπογράμμισε ότι 6.000 γιατροί απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική της απέναντι σε 80 ανήλικους πρόσφυγες που κρατούνται σε αυτό το νησί.

Η κυβέρνηση του Μόρισον ετοιμάζεται να χάσει την πλειοψηφία της μετά τις καταστροφικές ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου και σημαντικοί ανεξάρτητοι την προειδοποίησαν ότι η υποστήριξή τους εξαρτάται από την απελευθέρωση των παιδιών στο Ναούρου.

Την Δευτέρα 11 παιδιά απομακρύνθηκαν από το νησί αυτό για να τους παρασχεθεί ιατρική θεραπεία.

Μετάφραση - επιμέλεια: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)