to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 26.04.2012

Διεθνή

Χιλιάδες Νορβηγοί τραγουδούν το παιδικό τραγούδι που μισεί ο Μπρέιβικ

Περισσότεροι από 40.000 Νορβηγοί συγκεντρώθηκαν σε πλατεία του Όσλο κοντά στο δικαστήριο όπου δικάζεται ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ τραγουδώντας υπό βροχή το λαϊκό παιδικό τραγούδι Τα Παιδιά του Ουράνιου Τόξου, το οποίο εξυμνεί ακριβώς το είδος της πολυπολιτισμικότητας που ο 33χρονος εξτρεμιστής ακροδεξιός λέει ότι κινητοποίησε τη δολοφονική του μανία.



Η δίκη του Μπρέιβικ συνεχίζεται για ένατη ημέρα με τις καταθέσεις επιζώντων της βομβιστικής επίθεσης εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο κέντρο του Όσλο. Ενώπιον του δικαστηρίου ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δήλωσε την Τρίτη ότι το συγκεκριμένο παιδικό τραγούδι αποτελεί όργανο «μαρξιστικής πλύσης εγκεφάλου». 

«Αισθάνθηκα ότι κακοποιείται ένα τραγούδι με το οποίο μεγάλωσα και που τραγουδάω στο παιδί μου» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK η Λιλ Χένεβαγκ, μία από τις δύο Νορβηγίδες που βρέθηκε πίσω από την πρωτοβουλία, καλώντας μέσω Facebook στη συγκέντρωση στο Όσλο.

Αφού τραγούδησε, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη νορβηγική πρωτεύουσα πραγματοποίησε πορεία προς το δικαστήριο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του Μπρέιβικ για τη δολοφονία 77 ανθρώπων στο Όσλο και το νησίο Ουτόγια.

Ο δημιουργός του τραγουδιού, ο Λίλεμπγερν Νίλσεν και ο Νορβηγός υπουργός Πολιτισμού είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στο Όσλο, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Το νορβηγικό τραγούδι είναι διασκευή του My Rainbow Race του Πιτ Σίγγερ. «Μαζί θα ζήσουμε, κάθε αδελφός και αδελφή, εγγονοί του ουράνιου τόξου και μιας εύφορης γης» είναι τα λόγια του ρεφρέν.


in.gr
tags: Ευρώπη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)