to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 22.09.2017

Διεθνή

Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους της Βαρκελώνης υπέρ της ανεξαρτησίας και ενάντια στην κυβέρνηση Ραχόι

Στους δρόμους της Βαρκελώνης διαμαρτυρήθηκαν όλη τη νύχτα χτες χιλιάδες Καταλανοί υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής - Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει και άλλες αστυνομικές δυναμεις - Ο πρόεδρος της τοπικής Τζενεραλιτάτ δηλώνει πως υπάρχουν «εναλλακτικά σχέδια» για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία


Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει και άλλες αστυνομικές δυναμεις στην Καταλονία για να διατηρήσουν την τάξη και να διασφαλίσουν ότι δεν θα διεξαχθεί το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η Καταλονία, που θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου για την απόσχισή της από την Ισπανία, έχει τη δική της αστυνομία, τη Mossos d' Esquadra, αν και η κρατική αστυνομία, Guardia Civil, διαθέτει τμήματα σε όλη την περιοχή και συχνά συνεργάζεται μαζί της.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκάλυψε πόσους περισσότερους αστυνομικούς στέλνει στην περιοχή, όμως ισπανικά μμε ανέφεραν πως 3.000 έως 4.000 έχουν ήδη φθάσει ή βρίσκονται καθ΄οδόν.

Θα ενωθούν με τους περίπου 5.000 αστυνομικούς που σταθμεύουν σε κανονικές συνθήκες στην Καταλονία και τους περίπου 17.000 αστυνομικούς της καταλανικής αστυνομίας.

«Αποστολή τους θα είναι η επιτήρηση των δημόσιων χώρων και η διατήρηση της τάξης και θα δράσουν σε περίπτωση που διεξαχθεί το παράνομο δημοψήφισμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Θα ενεργούν σε υποστήριξη της καταλανικής αστυνομίας, που θα εξακολουθήσει να έχει την ευθύνη, πρόσθεσε.

Ορισμένοι διαμένουν σε τρία πορθμεία που έχει ενοικιάσει η ισπανική κυβέρνηση και έχουν προσορμιστεί στα λιμάνια της Βαρκελόνης και της Ταραγόνα, τόσο λόγω της έλλειψης προσωρινής στέγασης όσο και για να αποφύγουν συγκρούσεις ανάμεσα μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει πει στην αστυνομία στην Καταλονία ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πάρουν ρεπό στο διάστημα 20 Σεπτεμβρίου-5η Οκτωβρίου.

Η καταλανική κυβέρνηση κατηγόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις ισπανικές αρχές ότι ανέλαβαν ουσιαστικά τη διοίκηση της περιοχής μετά την επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία της και τη σύλληψη αξιωματούχων, και το υπουργείο Οικονομικών πήρε τον έλεγχο του τοπικού οικονομικού υπουργείου.

Κατά τη χθεσινή ημέρα πλήθος ήσαν οι φωνές από το εσωτερικό της κυβέρνησης, που καλούσαν τον πρόεδρο της καταλανικής Τζενεραλιτάτ Κάρλες Πουτζεμόντ να σκεφθεί ψύχραιμα την κατάσταση και επανέλαβαν την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο με τους Καταλανούς. Μία θέση που αναμένεται να επαναλάβει στην συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ίνιγο Μένδεθ ντε Βίγο.

Από την πλευρά του, ο Πουτζεμόντ σε μήνυμά του που διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε χθες τους Καταλανούς να υπερασπισθούν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, με «κοσμιότητα και σθένος» απέναντι στον Ραχόι, που «παραβίασε πολλές κόκκινες γραμμές», ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχουν «εναλλακτικά σχέδια» για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Στο επίσημο μήνυμά του αυτό, ο Πουτζεμόντ δηλώνει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του αισθάνονται «ότι στηρίζονται πλήρως από τον κόσμο και είναι απολύτως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που θα επέλθουν», έπειτα από τις αστυνομικές επιχειρήσεις του τελευταίου 48ωρου.

«Όλος ο μηχανισμός του ισπανικού κράτους είναι προσανατολισμένος στο να εμποδίσει τους Καταλανούς να ψηφίσουν την 1η Οκτωβρίου», τόνισε ο Πουτζεμόντ, παραδεχόμενος ότι οι επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να είναι «εύκολες».

Παράλληλα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Πουτζεμόντ δημοσίευσε μία ιστοσελίδα όπου οι Καταλανοί μπορούν να συμβουλευθούν για να βρουν τους εκλογικούς καταλόγους και τα κέντρα που μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Πλέον μένει να βρεθεί τρόπος να αποσταλούν οι προσκλήσεις για τα 55.000 μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που θα στελεχώσουν τα 6.200 εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες των πολιτών της Καταλωνίας, μετά το κύμα συλλήψεων και κατασχέσεων προεκλογικού υλικού που πραγματοποιεί η αστυνομία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κηρύξει άκυρη τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Περίπου 20.000 οπαδοί της ανεξαρτησίας διαδήλωσαν όλη τη νύχτα χτες έξω από την έδρα του Καταλανικού Ανώτατου Δικαστηρίου (που έχει επικυρώσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου) στη Βαρκελώνη. Η διαμαρτυρία έξω από την έδρα του Δικαστηρίου, που ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι, έχει μετατραπεί σε λαϊκή γιορτή, με τραγούδια από γνωστά καταλανικά συγκροτήματα να μεταδίδονται από τα μεγάφωνα, και συνθήματα υπέρ της ψήφου.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC, που μαζύ με την Òmnium Cultural διοργάνωσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας) Τζόρδι Σάντσεθ χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατούμενους» τους 14 συλληφθέντες Καταλανούς δημόσιους λειτουργούς από την Εθνοφυλακή και τους εξίσωσε με αντίστοιχους φυλακισμένους σε χώρες όπως η Βόρειος Κορέα, η Κίνα και η Τουρκία.

Δεκάδες άλλα άτομα συγκεντρώθηκαν επίσης χθες βράδυ έξω από τον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Τραβεσέρα ντε Γκράσια της Βαρκελώνης για να διαδηλώσει κατά των συλλήψεων. Στον στρατώνα κρατούνται έξι από τους 14 συλληφθέντες. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Απελευθερώστε τους κρατούμενους», «Ανεξαρτησία» και «Έξω οι δυνάμεις κατοχής» και κόλλησαν στους τοίχους αφίσες υπέρ του δημοψηφίσματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)