to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 15.03.2022

Οικονομία

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες χαρακτηρίζονται ανασφάλιστοι από τον ΕΦΚΑ ενώ έχουν πληρώσει κανονικά όλες τις εισφορές τους!

Προ δυσάρεστων εκπλήξεων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο ΕΦΚΑ τους χαρακτηρίζει ανασφάλιστους ενώ έχουν καταβάλει το σύνολο των εισφορών τους, σημειώνουν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη


Πολλοί μάλιστα εξ αυτών, όπως αναφέρουν, διαπιστώνουν ότι ανασφάλιστα θεωρούνται και τα εξαρτημένα μέλη των οικογενειών τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στις Σέρρες έχοντας εκτυπωμένες τις καταβολές που έχουν κάνει στον οργανισμό τα τελευταία τρία χρόνια, για να αποδείξουν ότι κακώς τους χαρακτήρισε ανασφάλιστους ο οργανισμός. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που ενημερώθηκαν ότι τα «χρέη» τους παραπέμφθηκαν στο ΚΕΑΟ και πλέον πρέπει να απευθυνθούν εκεί για να διαπιστωθεί το λάθος να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις και να αποκτήσουν και πάλι ασφαλιστική ενημερότητα.

Αποτέλεσμα είναι να συνωστίζονται διαμαρτυρόμενοι πολίτες στα τοπικά καταστήματα του ΕΦΚΑ προσπαθώντας να βρουν μια άκρη, επιβαρύνοντας με ακόμη μεγαλύτερο φόρτο εργασίας τα υπο-στελεχωμένα σημεία εξυπηρέτησης του κοινού.

Εκτός όμως της αδικαιολόγητης ταλαιπωρίας στην οποία υπόκεινται ασφαλισμένοι, που σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν με δυσκολία καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, επιβαρύνονται και με επιπλέον κόστος αφού ως ανασφάλιστοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 25% συμμετοχή για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Στις Σέρρες μάλιστα, λόγω των πολλών διαμαρτυριών που υπήρξαν ο ΕΦΚΑ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη μη δια-λειτουργικότητα των συστημάτων του ΕΦΚΑ με το ΚΕΑΟ και στην καθυστέρηση αποτύπωσης της εξόφλησης των οφειλών.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι για τις περισσότερες των περιπτώσεων οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους και άρα δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να εμπλακεί ούτε το ΚΕΑΟ ούτε βέβαια να χαρακτηρίζονται ανασφάλιστοι αυτοί και τα εξαρτώμενα μέλη.

Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξαντλεί τη δημιουργικότητά της στο να εφευρίσκει δικαιολογίες και τρόπους για να προσλάβει όλα και περισσότερα golden boys στον ΕΦΚΑ, αλλά δεν ασχολείται με το να επιλύσει πραγματικά προβλήματα των ασφαλισμένων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό:

-Πώς εξηγείται ότι υπάρχουν οφειλές όταν το ιστορικό καταβολών δείχνει να έχουν εξοφληθεί όλες;

-Πώς και πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα να εμφανίζονται με οφειλές στον ΕΦΚΑ ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν καταβάλει κανονικά το σύνολο των εισφορών τους προς τον οργανισμό;

-Πώς θα αποζημιωθούν όλοι οι θιγόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάζονται να πληρώνουν 25% συμμετοχή σε φάρμακα και υπηρεσίες που έπρεπε να καλύπτει ο ΕΦΚΑ;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)