to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 27.01.2017

Διεθνή

«Εμπρός πίσω»: Πορεία κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ του Τραμπ

Ακτιβιστές που τάσσονται κατά των αμβλώσεων συγκεντρώνονται σήμερα στην Ουάσινγκτον για την 44η "Πορεία για τη Ζωή", ενθαρρυμένοι από τη δέσμευση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει περιορισμούς στις εκτρώσεις αλλά και την πρόθεση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς να απευθύνει χαιρετισμό στους διαδηλωτές.


Η πορεία διεξάγεται κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντά στην επέτειο από την απόφαση που είχε λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1973, όταν νομιμοποίησε τις αμβλώσεις.

Ο αντιπρόεδρος Πενς, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του κινήματος κατά των αμβλώσεων τα τελευταία χρόνια, θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θα μιλήσει στους συγκεντρωμένους. Την εποχή που ήταν κυβερνήτης της Ιντιάνα ο Πενς είχε υπογράψει κάποιους από τους σκληρότερους νόμους κατά των αμβλώσεων στη χώρα.

Ομιλητές στη συγκέντρωση θα είναι επίσης η σύμβουλος του προέδρου Τραμπ Κέλιαν Κόνγουεϊ, ο καρδινάλιος της Νέας Υόρκης Τίμοθι Ντόλαν και πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.

Οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν πορεία από το Εθνικό Πάρκο μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η απόφαση με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις θα πρέπει να ανατραπεί και έχει δεσμευτεί να διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο (στη θέση του Άντονιν Σκάλια που πέθανε πέρσι) έναν δικαστή πολέμιο των αμβλώσεων. Σχεδιάζει επίσης να διακόψει τη χρηματοδότηση της Planned Parenthood η οποία έχει προκαλέσει την οργή πολλών Ρεπουμπλικανών γιατί, πέραν τον άλλων υπηρεσιών που προσφέρει στις γυναίκες, κάνει και αμβλώσεις.

Κατά εκτιμήσεις του Αμερικανού προέδρου, στη σημερινή πορεία μπορεί να συγκεντρωθεί πλήθος "300, 400, 500, 600.000 ανθρώπων".

Η διαδήλωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που ο αριθμός των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σαράντα χρόνια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γκουτμάχερ, μια οργάνωση που ασχολείται με την αναπαραγωγική υγεία, το 2013 καταγράφηκαν λιγότερες από 1 εκατομμύριο αμβλώσεις, για πρώτη φορά από το 1975. Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση των μέσων αντισύλληψης αλλά και στην εφαρμογή νόμων για τον περιορισμό των αμβλώσεων.

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew έδειξε πέρσι ότι σχεδόν 6 στους 10 Αμερικανούς (ποσοστό 57%) πιστεύουν ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)