to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:41 | 16.04.2013

Διεθνή

Χιλή: Υπέρ της δωρεάν εκπαίδευσης τάσσεται το 86% των Χιλιανών

Οι Χιλιανοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τάσσονται υπέρ της ποιοτικής δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, όπως απαιτούν εδώ και δύο χρόνια οι φοιτητές σε όλη τη χώρα.


Το θέμα αυτό αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ιδιωτικού ινστιτούτου Imaginaccion, του ραδιοφωνικού σταθμού Cooperativa και του Κεντρικού Πανεπιστημίου, το 86% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα φοιτητικά αιτήματα τους βρίσκουν σύμφωνους.

"Το 86% των οικογενειών συμφωνεί με τα αιτήματα των φοιτητών για την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ισότητα και τη δωρεάν παιδεία. Είναι πολύ εντυπωσιακό", δήλωσε ο διευθυντής τους Imaginaccion, Κάρλος Βεργκάρα.

Σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 61,2%) δήλωσαν επίσης ότι στηρίζουν τις φοιτητικές διαδηλώσεις, όπως εκείνες της περασμένης Πέμπτης, όπου 100.000 νέοι κατέβηκαν στους δρόμους. Οι συγκεντρώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και περίπου 100 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Σήμερα ο υπουργός Παιδείας Χάραλντ Μπέγερ, ο οποίος έχει παυτεί από τα καθήκοντά του εδώ και 10 ημέρες, αναμένεται να καταθέσει στη Γερουσία κατόπιν αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Μπέγερ κατηγορείται ότι δεν έλαβε μέτρα για να εμποδίσει τα πανεπιστήμια της Χιλής να βγάλουν κέρδη, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο.

Από το 2011 οι φοιτητές έχουν οργανώσει περισσότερες από 40 πορείες για να ζητήσουν από την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα —του πρώτου δεξιού προέδρου μετά το τέλος της δικτατορίας, το 1990— τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θεωρούν ακριβό και αναποτελεσματικό. Η κυβέρνηση παρουσίασε διάφορα νομοσχέδια, που προβλέπουν για παράδειγμα να μειωθεί το κόστος των φοιτητικών δανείων αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, στις 17 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι είναι υπέρ της δωρεάν εκπαίδευσης "σε όλα τα επίπεδα" τονίζοντας ότι η παιδεία "είναι δικαίωμα και όχι επιχείρηση".

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)