to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:24 | 23.12.2019

Διεθνή

Χιλή: Τον Απρίλιο το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του χουντικού Συντάγματος

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα επικύρωσε τον νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Απριλίου 2020 για την αναθεώρηση του Συντάγματος που χρονολογείται από την περίοδο της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990) - Η αναθεώρηση ήταν βασικό αίτημα των διαδηλωτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εδώ και δυο μηνες


«Το δημοψήφισμα αυτό, το πρώτο εδώ και 30 χρόνια, θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας τη βία και τον διχασμό που είδαμε να αναβιώνουν με οδύνη και θλίψη» τους τελευταίους μήνες, υποστήριξε ο Πινιέρα κατά την τελετή υπογραφής του νόμου, ο οποίος εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1980, σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα εν μέσω της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι ένα από τα κυριότερα αιτήματα που εκφράστηκαν στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη χώρα εδώ και δύο μήνες.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής, στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, ήταν περίπου 300 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος (2000-2006). Επί προεδρίας του είχαν ψηφιστεί σημαντικές τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και είχαν διαγραφεί τα πιο αντιδημοκρατικά άρθρα.

Στο δημοψήφισμα θα τεθούν δύο ερωτήματα: στο πρώτο, οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν αν θέλουν την αναθεώρηση ή όχι και στο δεύτερο ποια μέθοδο προτιμούν για τη σύνταξη του νέου Συντάγματος. Με αυτό το δεύτερο ερώτημα θα καθοριστεί ποιο όργανο θα αναλάβει τη σύνταξη του Συντάγματος, αν δηλαδή θα είναι ένα «μικτό Κογκρέσο» (όπως θέλει ο κυβερνητικός συνασπισμός) αποτελούμενο από εν ενεργεία κοινοβουλευτικούς και από πολίτες που θα εκλεγούν ειδικά για τον σκοπό αυτό ή αν θα είναι μια Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, με μέλη μόνο πολίτες εκλεγμένους αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά. Αυτήν τη λύση προκρίνει η αντιπολίτευση και ζητούν πολλοί διαδηλωτές.

Εφόσον εγκριθεί η αναθεώρηση στις 26 Απριλίου, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους θα οργανωθούν εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Μικρό Κογκρέσο ή τη Συνταγματική Εθνοσυνέλευση. Οι αντιπρόσωποι θα έχουν στη διάθεσή τους εννέα μήνες (μπορεί να δοθεί τρίμηνη παράταση) για να συντάξουν το νέο κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)