to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 23.06.2019

Διεθνή

Χιλή: Συνεχίζεται η απεργία σε γιγαντιαίο ορυχείο χαλκού της δημόσιας επιχείρησης Codelco

Τα συνδικάτα διεκδικούν στη διαπραγμάτευση για τη νέα εταιρική σύμβαση εργασίας αυξήσεις μισθών και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της κάλυψης υγείας των μελών τους


Τα μέλη τριών ισχυρών συνδικάτων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στο υπαίθριο μεταλλείο χαλκού στην Τσουκικαμάτα, στη βόρεια Χιλή, απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας και αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργιακή κινητοποίηση που άρχισαν πριν από δέκα ημέρες.

Τα συνδικάτα, τα οποία διεκδικούν στη διαπραγμάτευση για τη νέα εταιρική σύμβαση εργασίας αυξήσεις μισθών και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της κάλυψης υγείας των μελών τους, ζήτησαν από τα 3.200 μέλη τους — επί συνόλου 4.600 υπαλλήλων της επιχείρησης — να αποφασίσουν με ψηφοφορία αν θα αποδεχθούν την πρόταση που τους έκανε η διοίκηση της Codelco, της εταιρείας με τη μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού στον πλανήτη.

Η προσφορά προέβλεπε να χορηγείται στους εργαζόμενους εφάπαξ ύψους περίπου 20.000 δολαρίων, αυξήσεις μισθών 1,2% και βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, συνταξιοδότησης και κάλυψης υγείας μετά τη συνταξιοδότηση.

Αλλά τα μέλη των τριών συνδικάτων «απέρριψαν στην ψηφοφορία την τελική προσφορά» της διοίκησης της επιχείρησης, γνωστοποίησε η Codelco σε ανακοίνωσή της.

Μια πλειοψηφία 1.511 μελών των συνδικάτων ψήφισε εναντίον της αποδοχής αυτής της προσφοράς και υπέρ της συνέχισης της απεργιακής κινητοποίησης, ανέφεραν ΜΜΕ της Χιλής.

Η διοίκηση της Codelco, δημόσιας επιχείρησης, τόνισε ότι αυτή η προσφορά της ήταν σε κάθε περίπτωση η «τελική» και ότι αντιπροσώπευε «τη μεγαλύτερη προσπάθεια που μπορούσε να κάνει» για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των τριών συνδικάτων.

Στο συγκεκριμένο μεταλλείο εξορύχτηκαν 320.000 τόνοι χαλκού ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Σύμφωνα με ειδικούς, κάθε ημέρα απεργίας κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 5,8 εκατομμύρια δολάρια.

Το μεταλλείο της Τσουκικαμάτα, που άνοιξε τον 20ό αιώνα στην έρημο Ατακάμα, υπολογίζεται ότι διαθέτει απόθεμα 1,7 δισεκ. τόνων χαλκού, δηλαδή ότι πάνω από το 60% του κοιτάσματος του μεταλλεύματος δεν έχει εξορυχτεί ακόμα.

Σε υψόμετρο 2.800 μέτρων, η εκμετάλλευση αναμένεται να γίνει υπόγεια από τον Ιούλιο, χάρη σε μια επένδυση ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Codelco είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού στον κόσμο. Εγγυάται το 11% της παγκόσμιας προσφοράς αυτού του ορυκτού, παράγοντας 1,7 εκατομμύρια μεταλλεύματος τον χρόνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)