to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:11 | 03.06.2017

Διεθνή

Χιλή: Προηγείται ο Πινιέρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα αύξησε το προβάδισμά του έναντι του κεντροαριστερού αντιπάλου του Αλεχάντρο Γκιγιέ στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, με τους δυο τους να παραμένουν πάντως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι και να αναμένεται ο νικητής να αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες.


Στην ερώτηση ποιος θα ήθελαν να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Χιλής, το 24% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του Πινιέρα και το 13% επέλεξε τον Γκιγιέ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, της εταιρείας CEP. Τα ποσοστά του Πινιέρα και του Γκιγιέ ήσαν αντιστοίχως 20% και 14% σε προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, τον Δεκέμβριο.

Η εκλογική αναμέτρηση θα δώσει στους Χιλιανούς τη δυνατότητα να αποφασίσουν εάν θέλουν τη συνέχιση της αναδιανεμητικής πολιτικής της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ για τη μείωση των ανισοτήτων. Ο Πινιέρα επιτίθεται στην πολιτική φορολόγησης των επιχειρήσεων και αύξησης των κοινωνικών δαπανών χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη, όμως ισχυρά κοινωνικά κινήματα στη Χιλή αντίθετα θεωρούν άτολμες τις πολιτικές της Μπατσελέτ κι απαιτούν ακόμη βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.

Η ίδια η Μπατσελέτ ως εκ του Συντάγματος της Χιλής δεν μπορεί να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία.

Ο Γκιγιέ, πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής, μοιάζει να έχει χάσει έδαφος έναντι άλλων υποψηφίων. Ιδίως η αριστερή Μπεατρίς Σάντσες, η οποία έχει την υποστήριξη δημοφιλών πρώην ηγετών φοιτητικών οργανώσεων που εκλέχθηκαν στο κοινοβούλιο, αυξάνει την απήχησή της μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η Σάντσες, η συμμαχία της οποίας, το Frente Amplio («Ευρύ Μέτωπο»), τάσσεται υπέρ της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης—αντί των ιδιωτικών πανεπιστημίων—της δημόσιας υγείας και ενός δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, δεν ξεπερνά πάντως το 5% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Μολαταύτα η Σάντσες, η οποία μπήκε στην κούρσα τον Μάρτιο και η υποψηφιότητα της οποίας δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα, συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλον πολιτικό μεταξύ όσων είναι ενήμεροι για τις πολιτικές θέσεις της.

Πάνω από το 40% του δείγματος δήλωσε ότι παραμένει αναποφάσιστο.

Ο Πινιέρα, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που κυβέρνησε τη Χιλή από το 2010 ως το 2014, θεωρείται ελάχιστα χαρισματικός και ελάχιστα λαοφιλής, αλλά επωφελείται από την υποστήριξη σχεδόν όλων των κομμάτων της δεξιάς και την απογοήτευση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Μπατσελέτ.

Ο Γκιγιέ, νέος πολιτικός, αρχικά πήγαινε καλά στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχασε μέρος της ορμής του καθώς η εκστρατεία του δεν καταφέρνει μέχρι τώρα να κάνει καθαρές τις πολιτικές προτάσεις του και άλλοι υποψήφιοι, όπως η Σάντσες, διχάζουν τους ψηφοφόρους που ανήκουν στην αριστερά.

Εάν κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% ή μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο, τον Νοέμβριο, θα διεξαχθεί δεύτερος τον Δεκέμβριο. Αν πράγματι σε αυτόν αναμετρηθούν ο Πινιέρα και ο Γκιγιέ, ο πρώτος θα κερδίσει με το 33% των ψήφων έναντι 29%, κατά τη δημοσκόπηση της CEP. Μια δημοσκόπηση η οποία είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο κατέδειξε επίσης ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι αμφίρροπος.

Η δημοσκόπηση της CEP έγινε σε δείγμα 1.481 ψηφοφόρων από την 26η Απριλίου ως την 22α Μαΐου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)