to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 20.01.2020

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Χιλή: Πορεία στα μαύρα εναντίον την καταστολής

Χλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της σκληρής καταστολής στη Χιλή, ζητώντας δκαιοσύνη για τα 405 άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης από τις πλαστικές σφαίρες. Οι συλλήψεις έφθασαν τις 23.000 και οι τραυματισμοί τους 3.600, ενώ πάνω από 1.000 άτομα βασανίστηκαν, βιάστηκαν και υπέστησαν σεξουαλική βία.


Του Αργύρη Παναγόπουλου

Χιλιάδες άτομα ντύθηκαν στα μαύρα και έκλεισαν με τσιρότα το ένα μάτι τους πραγματοποιώντας μια πορεία έως το προεδρικό μέγαρο κρατώντας ψηλά την αριστερή γροθιά τους για να διαμαρτυρηθούν για τη σκληρή και απάνθρωπη καταστολή στη Χιλή του Πινιέρα, όπου 29 άτομα έχασαν ζωή τους, τουλάχιστον 23.000 άτομα πέρασαν από τις φυλακές με σχεδόν 10.000 να κρατούνται ακόμη, περισσότερα από 3.600 άτομα να έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 405 με τραύματα στα μάτια και 253 να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα δακρυγόνα και τις κρότου λάμψης των Καραμπινιέρος.

Η εικόνα αυτή αποτελεί ένα τμήμα από τα επίσημα στοιχεία της απάνθρωπης καταστολής που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα στις 18 Οκτωβρίου για να αντιμετωπίζει την εξέγερση που πυροδότησε η μικρής άνοδο των τιμών των εισιτηρίων στο Μετρό. Τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών για τις συλλήψεις και τους τραυματισμούς συμπληρώνονται με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (INDH), που έχει καταθέσει πάνω από 1.000 μηνύσεις κατά των Καραμπινέρος εκ των οποίων 770 για βασανιστήρια και κακομεταχείριση και 158 για σεξουαλική βία, μεταξύ των οποίων και βιασμοί.

Από την πλευρά του υπουργείο Υγείας δρομολόγησε ένα νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των τραυμάτων από σκάγια διασποράς και πλαστικές σφαίρες, που οδήγησαν στην κατάρρευση της υποδοχής ασθενών στα Οφθαλμιατρεία των νοσοκομείων των μεγάλων πόλεων, δεδομένου ότι δύο άτομα έχασαν την όραση και στα δύο μάτια τους από τα σκάγια διασποράς της αστυνομίας. Οι τραυματισμοί στα μάτια περιορίστηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες χάρη στις πιέσεις στο κοινοβούλιο και αυτές των μεγάλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, και κυρίως του ΟΗΕ, που οδήγησαν την κυβέρνηση του Πινιέρα να απαγορεύσει στους Καραμπινέρος να χρησιμοποιούν τις κοντόκανες καραμπίνες τους με σκάγια διασποράς και πλαστικές σφαίρες.  

Η αστυνομική καταστολή περνά σταδιακά στις αίθουσες των δικαστηρίων με τους Καραμπινέρος να έχουν συντάξεις ήδη κατηγορίες εναντίον 1.300 ατόμων για λεηλασίες, ενώ μέχρι σήμερα έχουν μηνυθεί 1.900 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Από την πλευρά του το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH) υπογράμμισε ότι κατέγραψε 3.469 τραυματίες από την αστυνομική βία και ότι έχει δρομολογήσει 1.080 μηνύσεις. Σύμφωνα με το INDH 1.974 άτομα τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα, εκ των οποίων 86 είναι μικρά παιδιά, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί 473 μηνύσεις εναντίον των Καραμπινιέρων, του στρατού και της αστυνομίας για βασανισμούς και απάνθρωπη μεταχείριση πολιτικών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ή ατόμων που είχαν μεταφέρει στους αστυνομικούς σταθμούς.

Στο Σαντιάγκο το γεγονός ότι ένα τεθωρακισμένο της αστυνομίας παρέσυρε ένα νεαρό άτομο στις 8 Ιανουαρίου οδήγησε σε μια νέα εξέγερση των νέων στην περιοχή του Πουδαουέλ, με την τοπικό δήμαρχο να ζητά από τους γονείς να κρατούν τα παιδιά στα σπίτιά τους, γιατί ένας τεράστιος αριθμός ανηλίκων, μεταξύ των οποίων 8χρονα έως 12χρονα παιδιά, συμμετείχαν σε διαδοχικές επιθέσεις εναντίον του τοπικού αστυνομικού σταθμού, θεωρώντας τους αστυνομικούς υπεύθυνους για το σοβαρό τραυματισμό του νεαρού ατόμου από το τεθωρακισμένο. Σύμφωνα με την αστυνομία από τις 18 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 349 επιθέσεις διαδηλωτών σε 166 αστυνομικούς σταθμούς.

Η οργή των πολιτών και των διαδηλωτών εναντίον των Καραμπινέρος και της αστυνομίας παραμένει στα ύψη, για τα σκάγια διασποράς και τις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και εναντίον μαθητών σε επιδρομές της αστυνομίας και των Καραμπινέρος μέσα σε σχολεία.

Η δημοτικότητα του Πινιέρα έχει καταρρεύσει στα χειρότερα επίπεδα της ιστορίας της Λατινικής Αμερικής για εν ενεργεία πρόεδρο, αφού περιορίστηκε στο 6%, ξεπερνώντας τους μισητούς Αλεχάνδρο Τολέδο του Περού και τον Φερνάνδρο Ντε Λα Ρούα της Αργεντινής, που δραπέτευσε με ελικόπτερο από το προεδρικό μέγαρο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των αρχών του 2000. Το 82% των Χιλιανών κρίνουν αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης του Πινιέρα.

Ο πρόεδρος της Χιλής πάντως κατάφερε να περάσει από τη γερουσία τον περιβόητο «νόμο εναντίον των λεηλασιών», που στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με έναν από τους γνωστούς «τρομονόμους» που έχουν υιοθετηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «νόμο φίμωτρο» του Ραχόι στην Ισπανία, ποινικοποιώντας κάθε είδους διαμαρτυρίας, ενώ προβλέπει ιδιαίτερα μεγάλες ποινές για πολλά αδικήματα. Για παράδειγμα εάν κάποιος τοποθετήσει ένα χαρτοκιβώτιο σε ένα δρόμο, θεωρείται δημιουργία οδοφράγματος που σύμφωνα με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται την επιβολή διετούς φυλάκισης. Με 12 μήνες φυλάκισης θα τιμωρούνται τα άτομα που «χορεύουν με τους διαδηλωτές», που συμμετέχουν δηλαδή στις αποκαλούμενες πορείες «χορεύει όποιος περνάει», όπου οι διαδηλωτές για να μην κατηγορηθούν για τη διατάραξη της τάξης και της κυκλοφορίας περπατούν χορεύοντας στα πεζοδρόμια ή τις πλατείες.

Η «Χιλή της Αξιοπρέπειας»

Την ίδια στιγμή κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς δημιούργησαν την πλατφόρμα «Η Χιλή της Αξιοπρέπειας» για να στηρίξουν την ανάγκη ενός νέου δημοκρατικού και προοδευτικού συντάγματος από το πρώτο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, το Προοδευτικό Κόμμα, η Περιφερειακή Κοινωνική Ομοσπονδία Πρασίνων, το Κόμμα Ισότητας, η Ελευθεριακή Αριστερά και το Αυτονομιστικό Κίνημα Βαλμαμπούεν συνυπέγραψαν το μανιφέστο «Η Χιλή της Αξιοπρέπειας», στην οργανωτική επιτροπή του οποίου συμμετέχουν ήδη εκτός από ηγετικά στελέχη των πολιτικών αυτών κομμάτων και οργανώσεων πάρα πολλοί διανοούμενοι, συνδικαλιστές, φοιτητές και ακτιβιστές για τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. «Η Χιλή της Αξιοπρέπειας» ζητά τη δημιουργία μιας Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης με απευθείας εκλογή των μελών της από το λαό και όχι διαμέσου της εκλογής διαμέσου των ψηφοδελτίων των πολιτικών κομμάτων και την ισότιμη εκπροσώπηση σε αυτή των ιθαγενών πληθυσμών, των νέων και των γυναικών.

tags: Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)