to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 16.12.2019

Πολιτισμός

Χιλή: Πλατεία Αξιοπρέπειας και συγκίνησης (βίντεο)

Το γύρο του διαδικτύου έκανε το σαββατοκύριακο ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο από το Σαντιάγο και συγκεκριμένα την πλατεία Αξιοπρέπειας, όπως έχουν μετονομάσει οι διαδηλωτές την πρώην πλατεία Ιταλίας


Μια ιστορική ερμηνεία του τραγουδιού «El Pueblo Unido», που σημαίνει «Ο λαός ενωμένος (δεν θα νικηθεί ποτέ)» ταρακούνησε την εξεγερμένη Χιλή κατά την 53η ημέρα των λαϊκών εκδηλώσεων στην Πλατεία Αξιοπρέπειας, στο Σαντιάγο.

Με γενικό τίτλο «Για την Αξιοπρέπεια», συμμετείχαν ιστορικά συγκροτήματα της λατινοαμερικάνικης Αριστεράς. Δεκάδες χιλιάδες Χιλιάνων τραγούδησαν μαζί με τους Inti-Illimani, το συγκρότημα που έκανε διάσημο το τραγούδι, το θρυλικό El pueblo unido (jamas sera vencido) των Σέρχιο Ορτέγα και Κιλαπαγιούν.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες της Χιλής, της Βολιβίας, αλλά και κόκκινες σημαίες και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της αστυνομίας και των ΗΠΑ.

Το κομμάτι γράφτηκε από τον Σέρτζιο Ορτέγα, το 1973 λίγους μήνες πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγούστο Πινοσέτ. Αρχικά αποτελούσε ύμνο στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλεντέ, αλλά ύστερα έγινε ύμνος της χιλιανής αντίστασης κατά του καθεστώτος.

Τότε η συγκεκριμένη μπάντα έκανε το τραγούδι διάσημο σε όλο κόσμο. Όταν επιβλήθηκε το πραξικόπημα, τα μέλη της βρισκόντουσαν σε ευρωπαϊκή περιοδεία και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αφού απαγορεύτηκε οι μουσικοί τους.

Έζησαν για 15 χρόνια στην Ιταλία κάνοντας τη «μακρύτερη περιοδεία στην Ιστορία» και παίζοντας το τραγούδι ανά τον κόσμο μέχρι να μπορέσουν να καταφέρουν να γυρίσουν μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Το 1988 το συγκρότημα επέστρεψε στη Χιλή για το δημοψήφισμα που τελικά οδήγησε στο τέλος της δικτατορίας και είπαν το τραγούδι με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Vuelvo» δηλαδή «Επιστρέφω».

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών, Sputnik Magazine

tags: Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)