to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:47 | 25.06.2013

Διεθνή

Χιλή: οι νοσταλγοί του Πινοσέτ ακόμη προκαλούν

Η αλλαγή του ονόματος σε μία εκ των κυριωτέρων λεωφόρων του Σαντιάγο από «11ης Σεπτεμβρίου», προς τιμήν του στρατιωτικού πραξικοπήματος που εγκαθίδρυσε τη δικτατορία του Αουγούστο Πινοτσέτ, έχει διχάσει βαθιά τους κατοίκους και το δημοτικό συμβούλιο ενός προαστίου στο κέντρο της χιλιανής πρωτεύουσας.


Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Προβιδένσια δεν κατόρθωσαν σήμερα να λύσουν το θέμα, εξαιτίας της έλλειψης απαρτίας, λόγω της απουσίας τεσσάρων δημοτικών συμβούλων της δεξιάς.

«Όσοι δεν ήσαν παρόντες σήμερα επιδιώκουν τη διχόνοια της κοινότητας», δήλωσε η (ανεξάρτητη) δήμαρχος Χοσέφα Ερασούρις, η οποία κατατρόπωσε τον περασμένο Νοέμβριο τον πρώην ακροδεξιό δήμαρχο Κριστιάν Λαμπέ, πρώην σωματοφύλακα του Πινοτσέτ, ο οποίος χρημάτισε επικεφαλής του δήμου για 16 χρόνια.

Ο Λαμπέ είχε προκαλέσει αίσθηση το 2011 όταν οργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει τον πλέον αιμοσταγή βασανιστή του δικτατορικού καθεστώτος, τον πρώην ταξίαρχο Μιγέλ Κράσνοφ, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 144 ετών για 23 εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η λεωφόρος, που έως το 1980 ονομαζόταν Νουέβα Προβιδένσια, είναι σήμερα μία από τις λίγες κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας που παραμένουν να υπενθυμίζουν τη στυγνή δικτατορία του Αουγούστο Πινοτσέτ (1973-90), που επισήμως στοίχισε τη ζωή σε 3.225 ανθρώπους. Φέτος συμπληρώνονται δε 40 χρόνια από το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.

«Το προάστιο ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλεια και τις δημοτικές υπηρεσίες παρά για το όνομα της λεωφόρου», διατράνωσε στους δημοσιογράφους η δεξιά δημοτική σύμβουλος Πιλάρ Κρους, η οποία απείχε από τη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Χάιμε Παράδα που τάσσεται υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της λεωφόρου, εκτιμά πως αυτή «αποτελεί ένα σύμβολο που προσβάλλει την κοινωνία». Πάντως, πολλές οδοί μέσα στο Σαντιάγο εξακολουθούν ακόμη να φέρουν την ονομασία «11ης Σεπτεμβρίου».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)