to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:57 | 15.01.2017

Διεθνή

Χιλή: Ο πρώην πρόεδρος Ρικάρδο Λάγος διεκδικεί ξανά το αξίωμα

Ο Ρικάρδο Λάγος, άλλοτε πρωταγωνιστής της αντίστασης εναντίον του Αουγκούστο Πινοτσέτ, του θανόντα πρώην δικτάτορα της Χιλής, και αργότερα πρόεδρος της χώρας (2000-2006), αποδέχθηκε χθες Σάββατο το χρίσμα του κόμματός του για να είναι υποψήφιος στις φετινές προεδρικές εκλογές.


   Ο 78χρονος βετεράνος της πολιτικής θα είναι ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Κόμματος για τη Δημοκρατία (PPD). Υπόσχεται ότι θα φροντίσει οι πολιτικοί να ακούν τους πολίτες, ότι θα επενδύσει στις υποδομές, θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στην εκπαίδευση, καθώς και ότι θα προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας στη Χιλή.

   «Ο ρόλος των προοδευτικών είναι να συνεχίσουν να αγωνίζονται, στα όρια αυτού που είναι εφικτό», είπε ο Λάγος αποδεχόμενος το χρίσμα σε μια κινηματογραφική αίθουσα στο Σαντιάγο, περιστοιχισμένος από νέους.

   Ο Λάγος είναι πασίγνωστος στη Χιλή για τον ρόλο του στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα τη δεκαετία του 1980. Ο Πινοτσέτ τελικά αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα του 1988, έπειτα από μια επιτυχή εκστρατεία υπέρ του «όχι» στην οποία ο Λάγος ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές.

   Όταν ανέλαβε την προεδρία, ο Λάγος απέκτησε τη φήμη μετριοπαθούς πολιτικού που αντιμετωπίζει ευνοϊκά κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Επικρίθηκε όμως από αρκετούς στην αριστερά διότι δεν έπραξε αρκετά για να μειώσει τις βαθιές ανισότητες στη χώρα.

   Θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό στην κούρσα για τη διαδοχή της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, της άλλοτε προστατευομένης του, η οποία βάσει του Συντάγματος της Χιλής δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή προεδρική θητεία.

   Στους κόλπους του συνασπισμού Nueva Mayoría («Νέα Πλειοψηφία»), στον οποίο συμμετέχει το PPD, και ο οποίος θα επιλέξει τον κοινό υποψήφιό του αργότερα φέτος, το προβάδισμά του έχει μειωθεί αισθητά καθώς αυξάνεται η απήχηση του αριστερού γερουσιαστή Αλεχάντρο Γκιγιέ.

   Ο Γκιγιέ, πρώην δημοσιογράφος, άγνωστος σε πολλούς ως πριν από έναν χρόνο, χαρακτηρίζεται από ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές φορέας μιας νέας πνοής στην πολιτική, εν μέσω ενός κλίματος απαξίωσης κι απογοήτευσης έπειτα από μια σειρά σκανδάλων που έπληξαν την κυβέρνηση Μπατσελέτ.

   Αν ο Λάγος κερδίσει τον Γκιγιέ, θα κληθεί κατόπιν να αντιμετωπίσει τον Σεμπαστιάν Πινιέρα, πρώην πρόεδρο κι επικρατέστερο υποψήφιο για το χρίσμα της συμμαχίας της δεξιάς, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

   Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη Χιλή τον Νοέμβριο. Ο νικητής θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάρτιο του 2018. Η θητεία στο αξίωμα είναι τετραετής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)