to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:01 | 16.12.2019

Διεθνή

Χιλή: Ο Πινιέρα αυστηροποιεί τις ποινές σε βάρος όσων επιτίθενται σε αστυνομικούς

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε προς ψήφιση ενώπιον του Κοινοβουλίου ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος όσων διαπράττουν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της σοβαρής κοινωνικής κρίσης που συνταράσσει τη χώρα.


Κατά τη διάρκεια της κρίσης, που εκτυλίσσεται από τη 18η Οκτωβρίου, η σοβαρότερη που βιώνει η Χιλή από την επάνοδο στη δημοκρατία το 1990, τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Έκτοτε, πολυάριθμες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν καταγγελθεί, ιδίως από τον ΟΗΕ.

Το νομοσχέδιο, που αυστηροποιεί τις ποινές που προβλέπονται κατά των δραστών βιαιοπραγιών εναντίον των μελών των δυνάμεων ασφαλείας, θεωρεί ως επιβαρυντική περίσταση το γεγονός οι ενέργειες αυτές να διαπραχθούν ομαδικά ή από άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Η διάρκεια των νέων ποινών που θα προβλεφθούν δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ένα επιπλέον νέο στοιχείο, οι συλληφθέντες που κρίνονται ένοχοι και καταδικάζονται δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να αποφυλακιστούν υπό όρους παρά μονάχα εάν εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος Πινιέρα υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του καταδικάζει «με κατηγορηματικό τρόπο κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συμπολιτών μας και καταδικάζει επίσης κατηγορηματικά τις επιθέσεις, τις κακομεταχειρίσεις και τις ταπεινώσεις που υφίστανται από τους αστυνομικούς μας».

Εκτίμησε, εντούτοις, ότι η «τεράστια πλειοψηφία» των αστυνομικών μας ενήργησε στο πλαίσιο του νόμου κι ότι 2.500 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Για τον ίδιο, είναι απαραίτητο να «αποκατασταθεί ο σεβασμός που οφείλουμε στους αστυνομικούς μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)