to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 05.09.2022

Διεθνή

Χιλή: Απορρίφθηκε το νέο Σύνταγμα - Δέσμευση του Μπόριτς για επανεκκίνηση της διαδικασίας

Με το χτεσινό δημοψήφισμα και την απόρριψη του νέου Συντάγματος από το 61,9% των Χιλιανών κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε από τη μεγάλη κοινωνική έκρηξη του Οκτωβρίου του 2019 - Για επανεκκίνηση της διαδικασίας δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Μπόριτς


Οι Χιλιανοί απέρριψαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία χθες Κυριακή την πρόταση για το νέο Σύνταγμα, το οποίο θα αντικαθιστούσε αυτό που αποτελεί κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Με το 98,44% των ψήφων καταμετρημένο, το «Απορρίπτω» επικράτησε με 61,9% του «Εγκρίνω» που πήρε το 38,1% . Με άλλα λόγια σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες καταψήφισαν το προτεινόμενο σύνταγμα, ενώ 4,2 εκατ. απάντησαν «εγκρίνω» στην υποχρεωτική ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Κλείνει έτσι ο κύκλος που ξεκίνησε με την κοινωνική έκρηξη του Οκτωβρίου του 2019 και που κατέληξε σε αυτή την προσπάθεια αντικατάστασης του Συντάγματος της δικτατορίας, το οποίο λειτουργούσε περισσότερο προς όφελος των επιχειρήσεων παρά των ανθρώπων. Πράγματι, στο πρώτο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2022, η συντριπτική πλειοψηφία (79%) είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο θεωρούνταν τροχοπέδη για κάθε ουσιαστική κοινωνική μεταρρύθμιση.  

Όμως ο καρπός ενός χρόνου δουλειάς των 154 μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, που εξελέγησαν τον Μάιο του 2021 για να καταρτίσουν την πρόταση, μοιάζει να προσέκρουσε στον τοίχο του συντηρητισμού μεγάλου μέρους της κοινωνίας της Χιλής.

Το προτεινόμενο Σύνταγμα θα κατοχύρωνε νέα κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα-προπύργιο του νεοφιλελευθερισμού που υποφέρει από μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Είχε σκοπό να προσφέρεται στους πολίτες δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία, εγγυημένη σύνταξη, εγγυημένη αξιοπρεπή στέγη.

Κατοχύρωνε επίσης το δικαίωμα στην άμβλωση, ζήτημα που διχάζει βαθιά τη χώρα όπου οι επεμβάσεις του είδους δεν νομιμοποιήθηκαν παρά το 2017 για περιπτώσεις βιασμού και κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή του παιδιού, καθώς επίσης τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών.

Ο διάλογος που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος ήταν συχνά οξύς και θορυβώδης, σε μια προεκλογική εκστρατεία όπου σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παραπληροφόρηση.

'Όπως υποστηρίζει ωστόσο η Σεσίλια Οσόριο από το Πανεπιστήμιο της Χιλής, «υπάρχει συναίνεση για το γεγονός ότι το Σύνταγμα του 1980 δεν είναι πλέον έγκυρο και πρέπει να αποκτήσουμε νέο», το οποίο θα κατοχυρώνει νέα «κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα».

Η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, που εγκατέλειψε το πόστο της στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, όπου ψήφισε, ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα της, είχε τονίσει πως εάν απορριπτόταν το κείμενο, «τα αιτήματα των Χιλιανών θα έμεναν ανικανοποίητα».

Όπως εκείνη, περίπου 100.000 Χιλιανοί της διασποράς κλήθηκαν να εκφραστούν χθες, προαιρετικά στις δικές τους περιπτώσεις.

«Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αλλαγή και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρίνα Πίντο, 33χρονη στιλίστρια που ζει στο Παρίσι και πήγε να ψηφίσει. Στην κοινότητα των Χιλιανών της Γαλλίας, επικράτησε με διαφορά η επιλογή «το εγκρίνω».

Έκπληξη το εύρος της διαφοράς

Η βούληση για αλλαγή στο εξωτερικό και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, πάνω απ’ όλα στη νεολαία, δεν ήταν αρκετή να ανατρέψει την απόρριψη του κειμένου «στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της χώρας», σύμφωνα με την Μάρτα Λάγος, κοινωνιολόγο και ιδρύτρια του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων MORI.

Σύμφωνα με την ίδια, οι υποστηρικτές του «όχι» αποτελούνταν από «πολύ ετερογενείς» μερίδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου ενός «λαϊκιστικού» ρεύματος που προσπάθησε να ενσταλάξει στους πολίτες τον «φόβο» πως θα αποστερηθούν ακόμα περισσότερα.

Αυτές οι δύο περιοχές της Χιλής βιώνουν πολύ σοβαρά προβλήματα βίας και ανασφάλειας. Στον νότο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων για γαίες διεκδικούμενες από ριζοσπαστικοποιημένες οργανώσεις αυτοχθόνων Μαπούτσε· στον βορρά, εξαιτίας των μαζικών μεταναστευτικών ροών, της φτώχειας, της εμπορίας ανθρώπων.

«Κανένας δεν προέβλεψε αυτή τη διαφορά 20 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων», συνόψισε η κυρία Λάγος μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «εκκωφαντική ήττα».

«Πολύς κόσμος εδώ προτίμησε την απόρριψη, διότι φοβάται την αλλαγή», έκρινε αφού ψήφισε ο Αλφρέδο Τολόσα, 47χρονος εργάτης ξυλουργείου στην Τουκαπέλ, κοινότητα 13.000 κατοίκων στην περιφέρεια Βιοβίο (νότια).

Ο Μπόριτς υποσχέθηκε μια νέα διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης

Ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς είχε προβλέψει αυτή την ήττα και ανήγγειλε ήδη πως θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να ξεκινήσει νέα αναθεωρητική διαδικασία, από «το μηδέν», με την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα αναλάβει να καταρτίσει νέο κείμενο.

Ο 36χρονος πρόεδρος της αριστεράς, που εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν από τους πρώτους που πήγαν να ψηφίσουν, μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του, στην Πούντα Αρένας, στο νότιο άκρο της Χιλής, απέναντι στο στενό του Μαγγελάνου.

«Στη Χιλή πρέπει να επιλύουμε τις διαφορές μας με περισσότερη δημοκρατία, ποτέ με λιγότερη. Είμαι πολύ υπερήφανος που φθάσαμε εδώ», σχολίασε μέσω Twitter.

Ενώ μετά τις πρώτες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, ο Μπόριτς δεσμεύτηκε για μια νέα διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

«Στη Χιλή λειτουργούν οι θεσμοί. Η χιλιανή δημοκρατία βγαίνει πιο ισχυρή από αυτή την 4η Σεπτεμβρίου (…) Η προσπάθεια που έγινε δεν θα πάει χαμένη, γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωράνε οι κοινωνίες, μαθαίνοντας από τις εμπειρίες τους και επιστρέφοντος για να βρουν καλύτερα βήματα. Ο λαός της Χιλής δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη πρόταση του νέου συντάγματος. Η απόφασή του απαιτεί από τους θεσμούς και τους πολιτικούς να εργαστούν με περισσότερο διάλογο, περισσότερη επιμονή, σεβασμό και "αγάπη"» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο 36χρονος αριστερός πρόεδρος της Χιλής.

«Πρέπει να ακούσουμε τη φωνή του λαού, όχι μόνο σήμερα αλλά και σε όλα αυτά τα έντονα τελευταία χρόνια που ζήσαμε. Ας μην ξεχνάμε γιατί βρισκόμαστε εδώ. Εκείνη η δυσφορία συνεχίζει να υποφώσκει και δεν μπορούμε να την αγνοούμε. Δεσμεύομαι για τη δημιουργία, σε συνεργασία με το Κονγκρέσο και την κοινωνία των πολιτών, ενός νέου κειμένου που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)