to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:50 | 26.06.2018

Διεθνή

Χιλή: 2.000 μετανάστες θα απελαθούν ως τα τέλη του 2018

Περίπου 2.000 αλλοδαποί που έχουν μεταναστεύσει παράτυπα στη Χιλή, έχουν καταδικαστεί για αξιόποινες πράξεις ή εκτίουν ποινές φυλάκισης θα απελαθούν ως τα τέλη του έτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα.


   Οι απελάσεις άρχισαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Πινιέρα για να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή μεταναστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια: οι αλλοδαποί στη χώρα αυξήθηκαν από περίπου 400.000 σε 1,1 εκατομμύριο, εκ των οποίων 300.000 πιστεύεται ότι έχουν μεταναστεύσει στη Χιλή παράτυπα.

   Η Χιλή, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού, είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

   «Πράγματι, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε περίπου 2.000 απελάσεις από τη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους», που αφορούν «αλλοδαπούς που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα», δήλωσε η Σεσίλια Πέρες, η χιλιανή κυβερνητική εκπρόσωπος.

   Το πρώτο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου βάζει στο σκόπευτρο αλλοδαπούς που εκτίουν ποινές φυλάκισης και μέχρι σήμερα δεν απελαύνονταν μετά την αποφυλάκισή τους. Πλέον, οι μετανάστες που φυλακίζονται θα απελαύνονται μετά την απελευθέρωσή τους, διευκρίνισε.

   Ακόμη, θα απελαθούν όσοι μετανάστες δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία εγγραφής σε καταλόγους προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες νόμιμης παραμονής, που άρχισε τον Απρίλιο και στην οποία έχουν πάρει μέρος μέχρι σήμερα πάνω από 140.000 αλλοδαποί, κατά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

   Οι αρχές ευελπιστούν ότι 200.000 ξένοι θα έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα πριν από την προβλεπόμενη ολοκλήρωσή του, την 22α Ιουλίου.

   Η Πέρες διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Χιλής κρατά «ανοιχτές τις πόρτες για όλους τους ξένους που έρχονται για να συνεισφέρουν στη χώρα μας, που θέλουν καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή. Αλλά όχι για όσους έχουν διαπράξει αδικήματα στις χώρες τους ή σκοπεύουν να διαπράξουν στη δική μας».

   Οι μετανάστες από τη Βενεζουέλα και την Αϊτή είναι οι κοινότητες που έχουν μεγεθυνθεί περισσότερο μετά την μεγάλη αύξηση της ροής μεταναστών προς τη Χιλή τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)