to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη

Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης, Βελόπουλος, ποιος άλλος θα μπορούσε να λείπει από τον «αρχηγό της παρέας», τον Γ. Καρατζαφέρη; Όλοι τους θιασώτες της ανελεύθερης δημοκρατίας αναδεικνύονται στην εμπροσθοφυλακή του κ. Μητσοτάκη.


Λίγο μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε με ένα από το γνωστά του παραληρήματα να καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα μύρια όσα από την δήθεν φιλελεύθερη φαρέτρα του ακραίου κέντρου. Τι επικαλείται ο εκπρόσωπος ενός Πρωθυπουργού, που παραβίασε τον πυρήνα του φιλελευθερισμού και επιχείρησε με ολοκληρωτικό τρόπο να χειραγωγήσει το σύνολο της δημόσιας ζωής του τόπου, τα αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας για το μέγεθος της υποκρισίας τους. Λίγες ώρες πριν είχε επανεμφανιστεί στους τηλεοπτικούς δέκτες ο κ. Καρατζαφέρης για να υμνήσει τον κ. Μητσοτάκη ως τον «πιο άρτιο πολιτικό του αιώνα».

Στις 31 Αυγούστου 2022, με αφορμή τότε τις θεωρίες συνωμοσίας που επικαλούνταν ο κ. Μητσοτάκης, ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών εξυπηρετεί ξένες δυνάμεις, γράφαμε στο iEidiseis.gr: «Με την στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης να ‘καίγεται’, δεν μένει άλλος δρόμος από το σφιχταγκάλιασμα με την ακροδεξιά. Με άλλα λόγια, η συμμαχία Μητσοτάκη με το περιθώριο […] Ποτέ ξανά το περιθώριο δεν Καθόρισε σε τέτοιο βαθμό την στρατηγική Μητσοτάκη αυτά τα τρία χρόνια». Τα όσα ακολούθησαν μας επιβεβαίωσαν πλήρως, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις βγαλμένες από τον υπόνομο προσωπικές επιθέσεις στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ τον κ. Ράμμο.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι πρώτος ομιλητής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ήταν ο κ. Γεωργιάδης. Και μπορεί να πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας των ημερών, αλλά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε την τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης, λίγο πριν καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Σαν να προετοίμαζε το έδαφος της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μίλησε για «δήθεν σκάνδαλο» και τα έβαλε με την αποκάλυψη του σκανδάλου και όχι με τους αυτουργούς του. Άλλωστε, σταθερά υποστηρίζει μια ΕΥΠ ανέλεγκτη από τους θεσμούς της λαϊκής αντιπροσώπευσης.

Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης, Κυριάκος Βελόπουλος, ποιος άλλος θα μπορούσε να λείπει από τον «αρχηγό της παρέας», τον Γιώργο Καρατζαφέρη; Όλοι τους θιασώτες της ανελεύθερης δημοκρατίας (illiberal democracy) – άλλοι ύπουλα άλλοι απροκάλυπτα – αναδεικνύονται στην εμπροσθοφυλακή του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η εκτροπή και να κανονικοποιηθεί ο αυταρχικός κατήφορος στον οποίο διολισθαίνει η χώρα με σπασμένα τα φρένα. Αποδεικνύεται έτσι η μεγαλύτερη απ’ όλες εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη, ότι το δήθεν φιλελεύθερο και κεντρώο προσωπείο κρύβει από πίσω το αληθινό πρόσωπο μιας απενοχοποιημένης Δεξιάς που αμφισβητεί επιθετικά το μεταπολιτευτικό πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο.

Το 2007, όταν για πρώτη φορά μπήκε ο ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, ήμουν 17 χρονών. Θυμάμαι τότε να έχουμε υποδεχτεί με ανατριχίλα την είσοδο ακροδεξιών στη Βουλή. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να κατέχουν ηγετικές θέσεις στην συντηρητική παράταξη, να καθορίζουν όλο και περισσότερο την δημόσια ατζέντα και να το θεωρούμε ως κανονικότητα. Πόσα βήματα πίσω θα κάνουμε ακόμη;

Το ερώτημα αυτό θα πρέπει να προβληματίσει κάθε δημοκρατικό πολίτη εν όψει των εθνικών εκλογών. Και πολύ περισσότερο θα πρέπει να προβληματίσει όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και θεωρούν ψευτοδίλημμα το «Δημοκρατία ή Εκτροπή» που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ή μιλούν για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» και κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Δεξιά και την Προοδευτική Παράταξη.

(Ο Στέργιος Καλπάκης είναι Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία)

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)