to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 03.11.2016

Διεθνή

«Χέρι-χέρι κατά του φασισμού»: Διαδήλωση ακαδημαϊκών και φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη κατά των διώξεων της αντιπολίτευσης

Αρκετές εκατοντάδες ακαδημαϊκοί, φοιτητές και μέλη σωματείων διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης κατά της δίωξης χιλιάδων εκπαιδευτικών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, υπό το βλέμμα της τουρκικής αστυνομίας.


«Χέρι-χέρι κατά του φασισμού», «θα νικήσουμε αντιστεκόμενοι» φώναζε το πλήθος καθώς δεκάδες αστυνομικοί τους παρακολουθούσαν.

Μεταξύ των δημόσιων λειτουργών που έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Ιούλιο είναι και 50.000 ακαδημαϊκοί, καθηγητές και άλλοι εκπαιδευτικοί.

«Δεν θα παραδοθούμε», έγραφε ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, όπως ήταν και ο χθεσινός τίτλος της εφημερίδας Cumhuriyet μετά τη σύλληψη του διευθυντή της και άλλων ανώτερων στελεχών της με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Ζούμε μια περίοδο χειρότερη από πραξικόπημα», δήλωσε ο Ταχσίν Γεσιλντερέ επικεφαλής της ένωσης του ακαδημαϊκού προσωπικού του πανεπιστημίου. «Στη χώρα μας, που μετατρέπεται σε καθεστώς ενός ανθρώπου μέσω της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κάθε αντιπολίτευση έχει γίνει στόχος», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι 1.218 χωροφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Η Τουρκία έχει συλλάβει επισήμως περισσότερα από 37.000 άτομα και έχει ήδη απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 110.000 δημόσιους υπαλλήλους, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς και άλλους στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστολής για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι απαραίτητη ώστε να εξαλειφθούν όλοι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν από τον κρατικό μηχανισμό και τις θέσεις κλειδιά.

Η έκταση της καταστολής έχει ανησυχήσει οργανώσεις για τα δικαιώματα και ορισμένους δυτικούς συμμάχους, που εκφράζουν φόβους πως ο Ερντογάν τη χρησιμοποιεί για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι ενέργειές της δικαιολογούνται από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)