to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:03 | 12.01.2017

Πολιτισμός

Hellas Filmbox Berlin 2017: «Πολιτικός Κινηματογράφος: ξεπερασμένος ή πιο σημαντικός από ποτέ;» - Τιμώμενο πρόσωπο ο Κώστας Γαβράς

«Πολιτικός Κινηματογράφος, ξεπερασμένος σήμερα ή πιο σημαντικός από ποτέ;» είναι το θέμα ανοιχτής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Hellas Filmbox Berlin 2017, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 13.00 στον εκθεσιακό χώρο BOX Freiraum. στο Βερολίνο.


Στο πάνελ θα βρίσκονται κάποιοι από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης: το τιμώμενο πρόσωπο, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο Ελβετός ηθοποιός και σκηνοθέτης Dani Levy, o συγγραφέας, σκηνοθέτης και εκπρόσωπος Ελλάδος του EURIMAGES Τίμων Κουλμάσης και η δημοσιογράφος και σκηνοθέτιδα Ανζελίκ Κουρούνη. Την διεύθυνση της συζήτησης θα κάνει η διάσημη στην Γερμανία και εξαιρετικά πεπειραμένη δημοσιογράφος, διευθύντρια του Boulevard der Stars του Βερολίνου, Georgia Tornow.

 

Πολιτικές ταινίες γυρίζονταν και γυρίζονται πάντα. Μήπως εξ ορισμού όλες οι ταινίες είναι κατά βάση πολιτικές; Χρειαζόμαστε τον πολιτικό κινηματογράφο, και πόσο πολύ μπορεί να ευαισθητοποιήσει σήμερα; Έχουν μια «αποστολή» οι σκηνοθέτες που γυρίζουν μια πολιτική ταινία; Και, δικαιολογεί αυτή η «αποστολή» μια κακή ταινία και ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να τίθενται για να ικανοποιηθεί ο όρος «πολιτικό σινεμά»; Μετά το Brexit, την εκλογή Τραμπ και την άνοδο των ακραίων πολιτικών ιδεολογιών στον κόσμο, τι μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικό βαρόμετρο;

 

Πλάι σε αυτά τα καίρια ερωτήματα πάνω στα οποία θα γίνει συζήτηση, θα τεθεί και το τι γίνεται με την σχέση Γερμανίας – Ελλάδας. Πώς αντιμετωπίζουν τα γερμανικά media την Ελλάδα και τα ελληνικά media την Γερμανία; Ισχύουν τα στερεότυπα και τα κλισέ και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα εξαλείψουμε; Και σε όλα αυτά οι ομιλητές, διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογράφου, θα τοποθετηθούν, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα συζητήσουν με τους παρευρισκόμενους: αυτό που αποτελεί εξ αρχής επιδίωξη και απώτατο στόχο του φεστιβάλ. Να είναι η πλατφόρμα επικοινωνίας των δύο λαών, αλλά και των νοοτροπιών και των προσανατολισμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)