to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χειροπιαστές οι ελπίδες για ανάταση και πρόοδο της χώρας

Η συνταγματική αναθεώρηση, από την επόμενη Βουλή, θα διαμορφώσει ανοικτούς ορίζοντες για την Ελλάδα


Άρθρο του Νίκου Βούτση, προέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance& Markets Voice, την Πέμπτη 3/1/2019.

Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΧΕΙ ΓΥΡΙΣΕΙ. Η διαπίστωση αυτή γίνεται όλο και περισσότερο κοινή συνείδηση. Ιδιαίτερα, όσοι συμπολίτες μας, οι πολλοί δηλαδή, που υπέστησαν και χάσανε πολλά μέσα στην κρίση, αισθάνονται μία νέα ελπίδα και έχουν βάσιμες προσδοκίες για ανάταση και πρόοδο. Για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Η μείωση της ανεργίας, η αποκατάσταση της διαδικασίας εργασιακών συμβάσεων, η επικείμενη αύξηση του κατώτερου μισθού και η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου είναι μερικά από τα δείγματα για το νέο βιβλίο που γράφεται, πλέον, στη νέα εποχή με συμβολή και συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων.


Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ είναι, πλέον, νησίδα ασφαλείας και ειρήνης στην πιο κρίσιμη, ίσως, ευρύτερη περιοχή του σημερινού κόσμου μας. Παράγων αλληλεγγύης και ευθύνης για τη φιλοξενία κατατρεγμένων προσφύγων, σταθερότητας, συνανάπτυξης, φιλίας ανάμεσα σε λαούς και κράτη της Βαλκανικής. Κόμβος μεγάλων διεθνών ενεργειακών δικτύων και εμπορικών δρόμων.


ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ στην Ε.Ε για την κοινωνική ατζέντα, για την άρση των ανισοτήτων και την αλληλέγγυα αντιμετώπιση κρίσεων. Με πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση προοδευτικών συνεργασιών και πολιτικών για να κατανικηθούν οι ακροδεξιές, ξενοφοβικές, ρατσιστικές δυνάμεις που ενισχύονται και υπονομεύουν την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε.

Είναι πρόδηλο ότι, όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου θα κριθούν στο «μεγάλο κάδρο» των σχέσεων της χώρας και των διακυβευμάτων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Συμφωνία των Πρεσπών και η πορεία υλοποίησής της -που εκτιμώ ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί με την υπερψήφισή της και από την Ελληνική Βουλή- προσδίδει αφενός ευρύτερο κύρος στη χώρα και αφετέρου σημαντικές δυνατότητες για τη συνανάπτυξη και τη σταθερότητα στις χώρες των Βαλκανίων.


Η ΠΑΡΟΥΣΑ Δ’ Σύνοδος της ΙΖ’ Περιόδου της Βουλής αποκτά πέραν πάσης αμφισβήτησης εξαιρετική σημασία, όχι μόνο γιατί είναι επί της ουσίας μία προεκλογική περίοδος λόγω των Ευρωεκλογών, των Περιφερειακών, Δημοτικών εκλογών και στο πέρας της με τις Βουλευτικές, αλλά γιατί είναι ο φυσικός συνταγματικός χώρος στον οποίο ενεργοποιούνται και νοηματοδοτούνται, επικυρώνονται ή αμφισβητούνται οι παραπάνω εξελίξεις.

Επίσης, στην Ελληνική Βουλή, η έναρξη της σημαντικής διαδικασίας της Αναθεώρησης του Συντάγματος μέχρι και την περαίωσή της στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, έχει αναδείξει το σύνολο των ζητημάτων που οριοθετούν τις αναγκαίες και ώριμες προοδευτικές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής.

Πεδία όπου θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, ώστε η επόμενη Βουλή να προχωρήσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση με μία δυναμική που θα εμπεδώνει μία νέα εμπιστοσύνη της κοινωνίας για το ότι το πολιτικό σύστημα συνειδητοποιεί το βάρος και τις ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία, και ότι διαμορφώνονται ανοικτοί ορίζοντες για τη χώρα, κοντά στην εμβληματική χρονολογία των 200 χρόνων από την εθνική απελευθέρωση και συγκρότηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)