to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 19.01.2022

Πολιτική

Μαχαίρι 50% στον μισθό των γονιών με παιδιά που νοσούν: Εγκληματική τροπολογία Χατζηδάκη - Απαντά προκλητικά στον σάλο

Στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις άδειες ειδικού σκοπού, προβλέπεται χαράτσι στο 50% στις αποδοχές των γονέων με άρρωστα από κορωνοϊό παιδιά - Η αντιπολίτευση σχολιάζει πως αυτό ισούται με τιμωρία όσων τα παιδιά συναντήσουν την ατυχία να νοσήσουν - Σε απάντηση που εξέδωσε το υπουργείο, ο Χατζηδάκης απαντά πως αυτές οι άδειες είναι ίδιες με τις άδειες ασθενείας προ πανδημίας - και άρα και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ


Το άκρον άωτο της αναλγησίας έπιασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τροπολογία που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης για τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν.

Όπως παρατήρησε από νωρίς η Αυγή, με την τροπολογία οι γονείς τιμωρούνται με μείωση κατά 50% των αποδοχών τους, επειδή τα παιδιά τους κόλλησαν κορωνοϊό! Όπως αναφέρεται στην τροπολογία:

«Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασψάλισης».

Όσον αφορά τον αριθμό της άδειας ειδικού σκοπού προβλέπονται μόνο 4 ημέρες ενώ για την πέμπτη ημέρα μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας  ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022 και προβλέπει αναλυτικά τα εξής:

Ειδικότερα, τροποποιείται το άρθρο 16 του Ν/ 4722/2020 ως εξής:

  1. Οι εργαζόμενοι γονείς στο ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.
  2. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
  3. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  4. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  5. Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας  λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη  ημέρα από τον ΕΦΚΑ. 
  6. Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση. 
  7. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας καθώς και τη διάρκεια αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της ρύθμισης.
  8. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  9. Προβλέπεται τέλος ότι οι αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου που  χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα

  1. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.
  2. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
  3. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  4. Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
  5. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους κάνουν χρήση της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID.Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται κάθε ειδικότερος όρος και λεπτομέρεια για τη χορήγηση της άδειας, την τυχόν παράτασή της κλπ.
  6. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022, με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  7. Καταργείται το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τιμωρούν τους γονείς για τη νόσηση των παιδιών

Τιμωρητικές χαρακτήρισαν τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων γονέων που τα παιδιά τους είναι θετικά στον covid – 19, οι τομεάρχες Υγείας, Εργασίας και Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τιμωρητικές διατάξεις προωθεί η κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων γονέων που τα παιδιά τους είναι θετικά στον covid – 19

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού άνοιξε τα σχολεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων χωρίς τα αναγκαία μέτρα και πρωτόκολλα τώρα, και ενώ μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει πάνω από 35.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, προωθεί τιμωρητικές διατάξεις εις βάρος των εργαζομένων γονέων που έχουν παιδιά θετικά στον covid-19, με τις οποίες επιβάλλει μεγάλη μείωση των αποδοχών τους και των ημερών της τακτικής άδειας τους. Είναι αδιανόητο να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι γονείς και να πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα για την αυτονόητη ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των παιδιών τους που νοσούν. Η κυβερνητική αντίληψη και σε αυτήν την περίπτωση είναι αντικοινωνική και πλήττει τη δημόσια υγεία.

Σήμερα είναι αναγκαία η πρόβλεψη χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που τα παιδιά τους βρίσκονται θετικά στον covid-19, χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας, και με την αυτονόητη δυνατότητα επέκτασης της για όσες ημέρες τα παιδιά παραμένουν θετικά και χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καταθέτουμε τροπολογία στη Βουλή και ζητούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της!

Υπουργείο: Το καθεστώς αποζημίωσης λόγω Covid, είναι το ίδιο με τις άδειες ασθένειες επί ΣΥΡΙΖΑ

Σε απάντηση που εξέδωσε αργότερα το υπουργείο αναφέρεται: «επειδή από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να διαστρεβλωθεί η νέα θετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις άδειες νόσησης, λόγω Covid-19, τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των παιδιών τους», επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«1. Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται.

2. Ειδικά, για τους εργαζόμενους που νοσούν και υπάγονται στον χώρο ευθύνης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας, προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ:

- Οι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες.

- Για την τέταρτη και πέμπτη ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.

3. Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης. Οι τρεις πρώτες ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας. Η τέταρτη ημέρα καλύπτεται από το κράτος και η πέμπτη ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου.

Είναι επομένως σαφές ότι, με την προτεινόμενη τροπολογία, παρέχονται για τους εργαζόμενους που το επιθυμούν είτε για τη νόσηση των ίδιων είτε των παιδιών τους από Covid-19 επιπλέον άδειες, χωρίς να απαιτούνται οι συνήθεις διαδικασίες.

Για δε την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Η υποκρισία και η ψευδολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει ταβάνι. Υποκρίνονται πως αγνοούν τη νομοθεσία που και οι ίδιοι εφάρμοζαν, όταν ήταν κυβέρνηση, ως προς τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, ενώ παράλληλα παριστάνουν ότι δεν βλέπουν πως η κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζόμενους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και, μάλιστα, με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ασχολούμαστε με την ουσία, τους αφήνουμε στην υποκρισία!» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, σε ενημερωτικό σημείωμα διευκρινίζονται τα εξής:

«Πρακτικά, η διάταξη του υπουργείου Εργασίας εναρμονίζει το ισχύον καθεστώς άδειας με το νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για πενθήμερη απουσία από την εργασία, θεσπίζει νέα άδεια για εργαζόμενους γονείς που δεν προβλέπεται έως σήμερα και προβλέπει τα εξής:

Για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν:

1) Η πενθήμερη απουσία (έως πέντε εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr)/άρα δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.

2) Oι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, (όπως συμβαίνει, όταν νοσεί ο ίδιος ο εργαζόμενος), η τέταρτη ημέρα καλύπτεται από το κράτος/ΕΦΚΑ και η πέμπτη ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου.

3) Η ρύθμιση προβλέπει πως καταρχήν παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία, όταν είναι εφικτό αυτή να παρασχεθεί, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, αυτή ισοδυναμεί με κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις της άδειας ασθενείας.

4) Το σχήμα της ειδικής άδειας για τους γονείς είναι τριμερές, (δηλαδή εργοδότης, κράτος, εργαζόμενος), καθώς πρόκειται για έκτακτο δικαίωμα άδειας, λόγω Covid-19, που δεν προβλέπεται στην πάγια εργατική νομοθεσία, αλλά έχει αναλογική εφαρμογή με το καθεστώς αδειών των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ως προς το ύψος της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

5) Πέραν της παραπάνω άδειας, ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί μια σειρά υπαρχουσών και νέων αδειών που έχουν θεσπιστεί πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας (π.χ. γονική άδεια, άδεια φροντιστή, άδεια απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας).

Για τους εργαζόμενους που νοσούν:

1) Η πενθήμερη απουσία (έως πέντε εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr). Άρα, δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.

2) Εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας για τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Οι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες (50%), ενώ για την τέταρτη και πέμπτη ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας (100%).

3) Η ρύθμιση προβλέπει πως καταρχήν παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία, όταν είναι εφικτό αυτή να παρασχεθεί, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, αυτή ισοδυναμεί με κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις της άδειας ασθενείας.

4) Για άδεια πέραν των πέντε ημερών εφαρμόζεται η πάγια ασφαλιστική νομοθεσία με βεβαίωση γιατρού που προσκομίζεται στον ασφαλιστικό φορέα και αποζημίωση στο 100%».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)