to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χάθηκε η επαφή με τον ιαπωνικό δορυφόρο ακτίνων-Χ «Χιτόμι»

Η Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία Εξερεύνησης (JAXA) ανακοίνωσε ότι έχασε την επαφή με τον υπερσύγχρονο δορυφόρο ακτίνων-Χ «Χιτόμι» (ASTRO-H), ο οποίος είχε εκτοξευθεί στο διάστημα στις 17 Φεβρουρίου 2016.


         Προς το παρόν, η JAXA δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ποια είναι η κατάσταση του δορυφόρου και αν έχει καταστραφεί ή αν θα μπορούσε να αποκαταστηθεί τυχόν βλάβη του. Η Υπηρεσία συνέστησε μια ομάδα επείγουσας δράσης στην προσπάθεια να σώσει τον δορυφόρο της.

         Στο παρελθόν η JAXA έχει σώσει διαστημικές αποστολές που αντιμετώπισαν προβλήματα, με πιο πρόσφατη περίπτωση το σκάφος «Ακατσούκι» που είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη πέρυσι τον Δεκέμβριο, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά από μια βλάβη στη μηχανή του.

   Όμως το Κοινό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που παρακολουθεί τα διαστημικά «σκουπίδια», ανέφερε ότι εντόπισε πέτνε τέτοια στην περιοχή του «Χιτόμι», αν και είναι άγνωστο κατά πόσο αυτά προέρχονται από τον εν λόγω δορυφόρο.

         Ο «Χιτόμι», που βρισκόταν στη φάση «τσεκ-άουτ» των συστημάτων του, όταν χάθηκε η επαφή μαζί του, είχε σχεδιαστεί για να μελετήσει διάφορα κοσμικά φαινόμενα (μαύρες τρύπες, ομάδες γαλαξιών, σκοτεινή ύλη κ.α.) με τη βοήθεια των ακτίνων-Χ και τα υψηλής τεχνολογίας όργανά του.

         Στην αποστολή του «Χιτόμι» έχουν επίσης συμβάλει η NASA, η ESA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)