to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 10.09.2019

Κοινωνία

Χάθηκαν αντιαρματικά και πυρομαχικά από στρατιωτική μονάδα στη Λέρο - Τι δηλώνει ο Ευ. Αποστολάκης

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μαζί με ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ αναχώρησαν το πρωί για τη Λέρο προκειμένου να συμμετάσχουν στην έρευνα για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από την υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μαζί με ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ αναχώρησαν το πρωί για τη Λέρο προκειμένου να συμμετάσχουν στην έρευνα για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από την υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όπως πληροφορήθηκε η ΕΛΑΣ από το ΓΕΝ έχουν χαθεί χειροβομβίδες, αντιαρματικές οπλοβομβίδες και άλλος οπλισμός από αποθήκη στρατιωτικού υλικού η οποία όμως ήταν σφραγισμένη και δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης. Οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ θα ερευνήσουν τον χώρο ενώ παράλληλα γίνεται έρευνα από τις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι η απώλεια του υλικού διαπιστώθηκε χθες το απόγευμα σε καταμέτρηση κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το militaire.gr, ανάμεσα στο «στρατιωτικό υλικό» που αναζητείται, εκτός από τα δύο αντιαρματικά και τις «αμυντικού τύπου» χειροβομβίδες, περιλαμβάνονται και νάρκες κατά προσωπικού, αλλά και μια σειρά άλλων υλικών που έχουν να κάνουν με εκρηκτικές ύλες και την χρήση τους.

Η εξαφάνιση του υλικού δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, καθώς παραμένει άγνωστο το πώς και το πότε «χάθηκαν» όλα αυτά από τις αποθήκες της Λέρου, χωρίς αυτές να έχουν οποιοδήποτε σημάδι διάρρηξης.

Σύμφωνα με αξιωματικούς που έχουν πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους, οι αποθήκες στη Λέρο είναι σύγχρονες και διαθέτουν και κάμερες ασφαλείας. 

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκφραστεί και η άποψη ότι η όλη υπόθεση ενδέχεται να είναι και «λογιστικό λάθος», ωστόσο, η εκδοχή αυτή δεν φαίνεται να πείθει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. 

Το militaire.gr αναφέρεται και σε φήμες -που δεν επιβεβαιώνονται- για παραιτήσεις που έχουν ζητηθεί σε υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής ιεραρχίας και ταυτόχρονα διακινούνται πληροφορίες για κρίσεις Αρχηγών «σύντομα».

Ευ. Αποστολάκης: H καταγραφή των οπλικών συστημάτων γίνεται κάθε μέρα

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε για το θέμα στο News 24/7 και εξ αρχής ξεκαθαρίζει ότι η “καταγραφή των αποθηκών και των υλικών τους γίνεται καθημερινά”, επισημαίνοντας  με νόημα: “Οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές.

Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι”.

Το ότι η τελευταία απογραφή στην συγκεκριμένη αποθήκη της Λέρου, σύμφωνα με πηγές του ΥΕΘΑ, έγινε τον Δεκέμβριο του 2018, ο κ. Αποστολάκης απάντησε σχετικά: “Ναι, έγινε γιατί  τότε παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην... επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες”.

Για τον κ. Αποστολάκη το ότι γυρνάμε πίσω στο 2018, “δεν έχει κανένα νόημα”. Όπως αποσαφηνίζει “η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό.  Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους”.

Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως “καταμέτρηση και καταγραφή γίνεται κάθε μέρα. Δεν νοείται διαφορετικά όταν μιλάμε για στρατιωτικό υλικό”.

«Να περιμένουμε το πόρισμα των ερευνών πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα» δήλωσε ο ΥΕΘΑ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα, ενώ ζήτησε η υπόθεση αυτή να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

tags: Λέρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)