to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 03.02.2023

Κοινωνία

«Χαστούκι» στον Βορίδη από το Εφετείο για την απεργία-αποχή των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης

Από ήττα σε ήττα πάει ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος διώκει την απεργία - αποχή των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) για παράνομη και καταχρηστική. Αφοπλιστική η απάντηση του Εφετείου, που έκρινε ότι το υπουργείο Εσωτερικών «δεν έχει έννομο συμφέρον» να στραφεί εναντίον τους καθώς δεν είναι ο εργοδότης τους


Δεν της βγαίνει σε καλό της κυβέρνησης όταν σέρνει στα δικαστήρια εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσω της απεργίας και αυτό φαίνεται.

Αυτή τη φορά, το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την νέα προσφυγή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην προσπάθειά του να επανεξεταστεί η πρωτόδικη απόφαση, ώστε να κατορθώσει να κηρυχθεί η απεργία-αποχή των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) των δήμων ως διά παντός «παράνομη» και «καταχρηστική».

Διαβάστε: Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Σέρνει στα δικαστήρια εργαζόμενους στο δημόσιο για «παράνομη και καταχρηστική» απεργία

Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών εκδόθηκε χθες και όχι απλώς κάνει παραδεκτή την απεργία-αποχή των μηχανικών των Υ.ΔΟΜ., αλλά κρίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών «δεν έχει έννομο συμφέρον» να στραφεί εναντίον τους καθώς δεν είναι ο εργοδότης τους!

Για «δεύτερη κατά σειρά δικαστική ήττα του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη» κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές των τριών πανελλήνιων ομοσπονδιών (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ και Π.Ο.-ΕΜΔΥΔΑΣ), που εκπροσώπησαν διά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους τους μηχανικούς των Υ.ΔΟΜ., οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία-αποχή διεκδικώντας άμεση στελέχωση των υπηρεσιών και παροχή του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που δεν παρέχεται εδώ και δώδεκα χρόνια.

Η απόφαση του Εφετείου

Παρουσιάζουμε, λοιπόν, το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, που, κατόπιν νέας προσφυγής του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, επανεξέτασε την προγενέστερη πρωτόδικη απόφαση, η οποία εκδόθηκε την 26η Ιανουαρίου 2023. Η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών εκδόθηκε χθες (2.2.2023) και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο ενάγων δεν είναι εργοδότης των εργαζομένων-μελών των πρωτοβάθμιων οργανώσεων-μελών των εναγόμενων Πανελλήνιων Ομοσπονδιών (ΠΟΕ-ΟΤΑ, Π.Ο.-ΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ) στις Υπηρεσίες Δόμησης» και άρα «δεν έχει έννομο συμφέρον» αναφορικά «με τις ένδικες εξαγγελθείσες απεργίες και τη στάση εργασίας, όπως και με παροχή δυνατότητας για εξαγγελία στάσης εργασίας των υπηρεσιών που λειτουργούν στον εκάστοτε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθότι εργοδότης είναι ο τελευταίος». Δηλαδή, η απόφαση του Εφετείου ξεκαθαρίζει ότι εργοδότης των μηχανικών των Υ.ΔΟΜ., για τους οποίους οι τρεις πανελλήνιες ομοσπονδίες έχουν εξαγγείλει απεργία-αποχή δεν είναι το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ο εκάστοτε ΟΤΑ.

«Εποπτεία» και «άσκηση αρμοδιότητας»

Με βάση το ανωτέρω, η απόφαση του Εφετείου αποσαφηνίζει πως «το ότι το υπουργείο Εσωτερικών ασκεί εποπτεία επί των ΟΤΑ δεν αρκεί από μόνο του για να θεμελιώσει το έννομο συμφέρον του και ως εκ τούτου την ενεργητική του νομιμοποίηση, διότι ο έλεγχος νομιμότητας επί των γένει πράξεων των ΟΤΑ δεν επιτρέπει άνευ ετέρου να προβαίνει σε έλεγχο νομιμότητας επί του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, που ασκείται από τις νόμιμα συνεστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων», εν προκειμένω των μηχανικών των Υ.ΔΟΜ. «Τέτοιο δικαίωμα έχει μόνον ο εργοδότης και εν προκειμένω οι ΟΤΑ στους οποίους λειτουργούν οι Υπηρεσίες Δόμησης» αναφέρει η απόφαση του Εφετείου.

Καταρρίπτεται ο βασικός ισχυρισμός του

Στην ίδια απόφαση καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός του υπουργού Εσωτερικών πως δήθεν η απεργία-αποχή θα έχει δυσμενείς συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο και την εθνική οικονομία. Αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου, «δεν εκτίθεται ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης λειτουργούν σε όλους τους δήμους της χώρας», όπως επίσης δεν εκτίθενται «πραγματικά περιστατικά ότι οι μέχρι τώρα σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και την εθνική οικονομία σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να παρίσταται ηθικά η ανάγκη το υπουργείο Εσωτερικών να επέμβει προς διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργία της χώρας, που κινδυνεύει από τις επίδικες απεργίες και τη στάση εργασίας». Συνεπώς, το Εφετείο κρίνει ότι ορθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή ύψους 100.000 ευρώ του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη κατά των τριών πανελλήνιων ομοσπονδιών. Επιδικάζει δε την πληρωμή των δικαστικών εξόδων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Δικαίωση για τους μηχανικούς των Υ.ΔΟΜ.

«Δικαιωθήκαμε και στο Εφετείο» αναφέρουν σε πανηγυρικό τόνο στην ανακοίνωσή τους οι τρεις πανελλήνιες ομοσπονδίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ, Π.Ο.-ΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ). «Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση της κοινής μας προσπάθειας και συνιστά τρανή απόδειξη του δικαίου των διεκδικήσεων μας, ενώ αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη όχι μόνο για τις ομοσπονδίες μας, αλλά για ολόκληρο το κίνημα των εργαζομένων, ιδιαίτερα ενόψει του γεγονότος ότι η εν λόγω απόφαση εξεδόθη παρά το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο νόμος Χατζηδάκη» τονίζουν οι τρεις πανελλήνιες ομοσπονδίες. Στηλιτεύουν, μάλιστα, το γεγονός ότι «οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, αντί να απασχολούνται με το πώς θα κάνουν αγωγές εναντίον των εργαζομένων, θα όφειλαν να ασχοληθούν έστω και ελάχιστα με το να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα που επί δώδεκα συνεχόμενα έτη επισημαίνουμε αναφορικά με την οργάνωση και την λειτουργία των Υ.ΔΟΜ.».

Τι διεκδικούν οι τρεις πανελλήνιες ομοσπονδίες

Οι τρεις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες θέτουν εκ νέου το ερώτημα προς τα συναρμόδια υπουργεία «γιατί δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο ρόλος των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) να θωρακιστεί κατά τρόπο ώστε να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες τους;», όπως και «γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν μεριμνήσει για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), όταν η πλειονότητά τους λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη επάρκεια;».

Τέλος, οι τρεις πανελλήνιες ομοσπονδίες θέτουν το ερώτημα: «Γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν επιδείξει ανάλογη άμεση αντίδραση στην κατεύθυνση να συνεννοηθούν έστω μεταξύ τους ώστε να εφαρμόσουν νομοθετημένα μέτρα και εξαγγελίες τους για την αναγκαία στελέχωση τους;». «Είναι τραγικό ότι ακόμη και η τελευταία παράταση Διοικητικής Υποστήριξης των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, καμιά προοπτική για το πώς οι συνεχιζόμενες εδώ και δώδεκα χρόνια δυσλειτουργία και απαξίωση θα σταματήσουν» καταλήγουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις πανελλήνιες ομοσπονδίες.

Πηγή: Avgi.gr

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)