to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 25.01.2022

Διεθνή

«Χαστούκι» στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταδίκη δημοσιογράφου

Άλλη μία καταδίκη για την Τουρκία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, αυτή τη φορά για την υπόθεση της άδικης κράτησης και καταδίκης του δημοσιογράφου της Die Welt, Ντενίζ Γιουτσέλ


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για τη φυλάκιση το 2017 και το 2018 του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, πρώην ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, μια υπόθεση που είχε δηλητηριάσει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα.

Ο Γιουτσέλ, ο οποίος είχε καλύψει για τη συντηρητική εφημερίδα τη γενικευμένη καταστολή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «προφυλακίστηκε και παρέμεινε προφυλακισμένος ενώ δεν υπήρχαν εύλογοι λόγοι για να θεωρηθεί ύποπτος για διάπραξη ποινικού αδικήματος», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

«Η στέρηση της ελευθερίας» του 48χρονου δημοσιογράφου «αποτελεί 'ανάμιξη' στην άσκηση απ' αυτόν τον τελευταίο του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης», συνεχίζει το πανευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό το τελευταίο υπενθυμίζει «πως η προσωρινή κράτηση επικριτικών φωνών δημιουργεί πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο για το πρόσωπο που κρατείται όσο και για ολόκληρη την κοινωνία».

«Η επιβολή ενός μέτρου που έχει αποτέλεσμα τη στέρηση της ελευθερίας (...) παράγει αναπόφευκτα αποτρεπτικό αποτέλεσμα επί της ελευθερίας της έκφρασης εκφοβίζοντας την κοινωνία των πολιτών και φιμώνοντας τις αποκλίνουσες φωνές», επισήμανε επίσης το δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η σύλληψη του Ντενίζ Γιουτσέλ το Φεβρουάριο του 2017 είχε προκαλέσει ένα κύμα σοβαρών αντιδράσεων και διαμαρτυριών στη Γερμανία, δυσχεραίνοντας παράλληλα τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, δύο χώρες που συνδέονται κεφαλαιακά, αφού οι γερμανικές τράπεζες διατηρούν δισεκατομμύρια ευρώ σε εμβάσματα στην Τουρκία, επενδύοντας στην οικονομία της, ενώ και το γερμανικό κεφάλαιο έχει έντονη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα. Άλλωστε, υπάρχει και σχέση αγοραπωλησίας όπλων μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο δημοσιογράφος απελευθερώθηκε τελικά το Φεβρουάριο 2018 και του δόθηκε η άδεια να εγκαταλείψει την Τουρκία για τη Γερμανία.

Το Μάιο 2019, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως ο Γιουτσέλ είχε υποστεί παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Όμως τον Ιούλιο 2020, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε ερήμην τον δημοσιογράφο σε φυλάκιση δύο ετών, εννέα μηνών και 22 ημερών για «τρομοκρατική προπαγάνδα» για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έπειτα από μια δίκη η οποία είχε προκαλέσει νέες διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία.

Η ποινή που επέβαλλε το ΕΔΔΑ στην Άγκυρα την υποχρεώνει να καταβάλει 13.300 ευρώ αποζημίωση στον Γιουτσέλ.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 153η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)