to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 12.05.2021

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: Μη δημιουργείτε προσκόμματα στην ανάπτυξη εταιρειών φαρμακευτικής κάναβης

Τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Χαρίτσης όσο και ο βουλευτής Χ. Μαμουλάκης τόνισαν τον πρωτοπόρο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το επιχειρηματικό πεδίο και υπογράμμισαν τις δυσκολίες που επιφέρουν οι προτεινόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ.


Αλ. Χαρίτσης: Όπως στις Πρέσπες έτσι και στην κάνναβη η ΝΔ άσκησε λυσσαλέα αντιπολίτευση - Δεν αναιρείται με την προσχηματική παραδοχή "λάθους"

Για «εντυπωσιακή κυβίστηση από την πλευρά της κυβέρνησης  στο θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης» έκανε λόγο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγήςκαι Εμπορίου, κατά την 3ησυνεδρίαση επί του σχετικού νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πάντως ότι «η συκοφαντική, σκοταδιστική αντιπολίτευση που ασκήσατελίγα χρόνια πριν και το γεγονός ότι  σαμποτάρατε την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων σε μια καινοτόμα προσπάθεια δεν δικαιολογούνται με αιτιάσεις περί «λάθους» και έλλειψης ωριμότητας», τις οποίες εξάλλου «δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, από τους οποίους δεν είδαμε ούτε έναν εχθές να υπερασπίζεται το κυβερνητικό νομοσχέδιο».

«Κατά την σημερινή ακρόαση οι φορείς επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα και τον καινοτομικό χαρακτήρα της νομοθετικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι «επιβεβαιώθηκε η κοινή μας αντίληψη ως προς τα βήματα που είναι απαραίτητα από εδώ και πέρα» όπως «η  ίδρυση μιας Εθνικής Υπηρεσίας για την φαρμακευτική κάνναβη», «η δημιουργία «Κάρτας Ασθενούς»»  και «η έμπρακτη ενθάρρυνση της Έρευνας & Καινοτομίας πάνω στα φυτικά σκευάσματα από κάνναβη».

Επί του σχεδίου νόμου ο Αλ. Χαρίτσης παρατήρησε ότι «στο πρώτο του μέρος δεν εισάγει ιδιαίτερες βελτιώσεις, αφού αποτελεί επανάληψη του πλαισίου που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει» ενώ «εισάγονται νέες διοικητικές πράξεις που θα δημιουργήσουν επιπλέον καθυστερήσεις» . «Τα επόμενα μέρη αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα δειλό και άτολμο νομοσχέδιο, το οποίο δεν απαντάει στις προσδοκίες των επενδυτών, ούτε προωθεί τις ανάγκες των ασθενών» υπογράμμισε ο ίδιος, καθώς «δημιουργεί προσκόμματα αντί να διευκολύνει τις επενδύσεις», «στερεί από τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες το δικαίωμα να επενδύσουν στην παραγωγή τελικού προϊόντος» και «θέτει περιορισμούς στις εξαγωγές, δημιουργώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις δικές μας επιχειρήσεις».

«Θα καταθέσουμε σήμερα τροπολογία επί του άρθρου 14» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, ώστε«η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής να αφορά και το εκχύλισμα κάνναβης», «η συσκευασία ξηρού ανθού να μην περιορίζεται στα 30γρ.» και «να καταργηθείη διάταξη που επιβάλλει στον παραγωγό την υποχρεωτική κατάθεση αίτησης για προϊόν άλλης μορφής». Ενώ «στις επόμενες  συνεδριάσεις θα επανέλθουμε με την πρότασή μας για σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης».

«Αποδεικνύουμε εμπράκτως τη σημασία που δίνουμε στη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα προς όφελος πρωτίστως των ασθενών συμπολιτών μας αλλά και προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε μια αναδυόμενη παγκόσμια αγορά» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Χ. Μαμουλάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλωσορίζει τη ΝΔ στο μέτωπο της λογικής

Καλωσορίζοντας τη ΝΔ στο μέτωπο της λογικής, ​ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης πραγματοποίησε την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4523/2018), ο οποίος έδινε την δυνατότητα, υπό αυστηρά κριτήρια, να παράγεται κάνναβη του είδους Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, µε αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών φαρμακευτικών προϊόντων. Ένα νόμο που αφενός προέβλεπε ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να διατίθενται σε ασθενείς εντός της χώρας, ενώ παράλληλα άνοιγε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας στο διεθνώς αναπτυσσόμενο κλάδο των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ταυτόχρονα, στο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο υπήρχαν όλες οι ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των μονάδων, ενώ τροποποιούνταν το σύστημα κατάταξης των ναρκωτικών ουσιών, ώστε να είναι εφικτή και νόμιμη η παραγωγή και διάθεση της συγκεκριμένης ποικιλίας για ιατρικούς σκοπούς.

«Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει παράξει αποτελέσματα, με δεκάδες αιτήσεις αδειοδότησης προς τα αρμόδια Υπουργεία. Όπως είναι λογικό, η εθνική αντιπροσωπεία είναι σήμερα σε θέση να συζητήσει με μεγαλύτερη ωριμότητα τις επί μέρους βελτιώσεις που ο υφιστάμενος νόμος χρειάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το σημερινό υπό ψήφιση νομοσχέδιο είναι επί της ουσίας μια τροποποίηση του νόμου 4523 του 2018. Αυτό που άλλαξε βέβαια σε σχέση με το 2018, είναι ότι σήμερα απουσιάζουν από τη δημόσια συζήτηση οι φωνασκίες και ο ηθικός πανικός που καλλιεργούσαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Για τον παραπάνω λόγο καλωσορίζουμε την Νέα Δημοκρατία στο μέτωπο της λογικής και συγχαίρουμε τον Υπουργό, επί της αρχής, για την προσπάθεια να βελτιώσει μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που ο ίδιος είχε λοιδορήσει».

Τόνισε επίσης ότι η σημερινή προσπάθεια, με δεδομένη την επί της αρχής συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να είναι περισσότερο τολμηρή και να κάνει περισσότερα προς την κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών των ασθενών στη χώρα μας. Η άρση του υποτιθέμενου κρατικού μονοπωλίου που προβλέπει το σ/ν είναι ένα θετικό βήμα, αλλά σήμερα πλέον, επείγει η συγκρότηση ενός εθνικού μητρώου ασθενών που θα έχουν δικαίωμα στα σχετικά σκευάσματα. Θα μπορούσε επίσης να έμπαιναν και οι βάσεις για τον μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό σε ζητήματα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης καλλιέργειας, καθώς και των δυνητικών χρήσεων της στην μεταποίηση και στην χημική βιομηχανία. Γι’ αυτό θεωρείται μειονέκτημα το ότι απουσιάζει μια ρύθμιση για την συγκρότηση Εθνικής Υπηρεσίας Κάνναβης, όπως εξάλλου προβλέπεται και από τον ΟΗΕ, που θα επιτελεί ρυθμιστικό ρόλο μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών που εμπλέκονται και θα σχεδιάζει την ερευνητική προσπάθεια στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, έθεσε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας διευκρινίσεις για τα εξής θέματα:

1) Η εξαίρεση της γης υψηλής παραγωγικότητας από τις εκτάσεις στις οποίες μπορεί να καλλιεργηθεί η βιομηχανική κάνναβη, υπονοεί ότι το συγκεκριμένο φυτό απαιτεί εκτατικές καλλιέργειες που θα καλύπτουν μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης στη χώρα. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όλοι οι επενδυτές πρέπει να κάνουν και ένα ελάχιστο βαθμό επεξεργασίας του τελικού προϊόντος και άρα οι αιτήσεις γίνονται για περιορισμένες μόνο εκτάσεις. Ταυτόχρονα η εξαίρεση της γης υψηλής παραγωγικότητας είναι ενάντια στα επιστημονικά δεδομένα. Η κάνναβη απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και άρα χρειάζεται εδάφη με επάρκεια στα δίκτυα άρδευσης. Γιατί η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτό τον υπερβολικό περιορισμό;

2) Το γεγονός ότι όλο το σύστημα ελέγχου, των κυρώσεων και των αρμόδιων οργάνων μένει να προσδιοριστεί με εξουσιοδοτικές διατάξεις, δεν βοηθάει τον εξορθολογισμό της δημόσιας συζήτησης σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

3) Πρέπει να συζητηθεί ξανά το ζήτημα του περιορισμού που θέτει ο νόμος αναφορικά με την υποχρέωση εξαγωγής μόνο τελικών σκευασμάτων. Πρέπει να υπάρξει τρόπος, με δεδομένο ότι σήμερα διαμορφώνεται μια παγκόσμια αγορά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, χωρίς εκπτώσεις σε ζητήματα ασφαλείας, το προϊόν που θα παράγεται στην Ελλάδα να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό. Ο περιορισμός των 30 gr για την εξαγωγή ξηρού ανθού είναι υπερβολικός. Αυτή η ρύθμιση αυτή μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με το τι ισχύει σε άλλες χώρες.

4) Το σ/ν θέτει ως προϋπόθεση, κάθε μονάδα που παράγει ξηρό ανθό προς εξαγωγή να έχει υποβάλει αίτηση για την παραγωγή ενός επιπλέον τελικού προϊόντος. Αυτό είναι ένας υπέρμετρος παρεμβατισμός στην δυνατότητα των επενδυτών να διαμορφώνουν οι ίδιοι το business plan τους και για αυτό πρέπει να επανεξεταστεί.

5) Τέλος, και ίσως σημαντικότερο από όλα, με τον σημερινό νόμο η Εγχώρια Φαρμακευτική Βιομηχανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ελληνική πρώτη ύλη, γιατί ο νόμος «θέλει» όλους τους καλλιεργητές να «κάνουν» και τους βιοτέχνες. Αυτό το σημείο σίγουρα πρέπει να συζητηθεί και με τους συλλογικούς φορείς, έτσι ώστε να βρεθούν εναλλακτικές που να δημιουργούν κίνητρα για την δημιουργία αλυσίδων αξίας στο εσωτερικό της χώρας, χρησιμοποιώντας και τις υφιστάμενες παραγωγικές δυνάμεις στον τόπο μας.

Ολ.Τελιγιορίδου: Υποκρισία, διγλωσσία και συγγνώμη της ΝΔ και για την φαρμακευτική κάνναβη.

Αναλυτική παρέμβαση στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%» έκανε και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία είπε αναλυτικά:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι πολλές φορές στον δημόσιο λόγο διατυπώνονται και κάποιες υπερβολές. Υπάρχει όμως και μία τάση τα τελευταία χρόνια από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα να υπερβαίνουν ακόμη και αυτές τις υπερβολές και να τις εντάσσουν σε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα ώστε να πλήξουν τους αντιπάλους τους και μιλάνε κατά το δοκούν.

Υπάρχουν, λοιπόν, πρόσωπα στην πολιτική σκηνή που θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να λένε ατεκμηρίωτα ότι θέλουν, όπως θέλουν και όποτε το θέλουν. Και τα ίδια πρόσωπα όταν πρέπει να αλλάξουν την επικοινωνιακή τους ατζέντα θεωρούν πως δεν έχουν να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν, λένε απλά «κάναμε λάθος» και ζητάνε να κλείσουν τη συζήτηση για να πάμε λέει σε συνεννόηση.

Εκτιμούν ότι λέγοντας αυτό το «κάναμε λάθος» τελειώνει η συζήτηση και κανείς δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει για την υποκρισία και για τη διγλωσσία τους. Και μάλιστα αυτή την υποκρισία φτάνουν στο σημείο να την αναγάγουν σε πλεονέκτημα. Γιατί λέει ότι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν για πάρα πολλά χρόνια να κυριαρχούν και να υπάρχουν στην πολιτική ζωή. Βαφτίζουν μάλιστα αυτή την υποκρισία, η οποία πηγάζει από κομματική σκοπιμότητα για να πλήξουν με κάθε μέσο τον πολιτικό τους αντίπαλο, προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Μόνο που οι συνθήκες δεν είναι νέες. Τώρα διαβάσανε ότι η φαρμακευτική κάνναβη έχει θεραπευτικές ιδιότητες; Δεν το ήξεραν; Ας ρώταγαν. Εγώ είμαι κτηνίατρος. Το έμαθα στο 2ο έτος της κτηνιατρικής σχολής. Ο υπουργός είναι ιστορικός. Δεν γνωρίζει ότι από το 600π.Χ. υπάρχουνε καταγεγραμμένες οι ιατρικές ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης; Δεν γνωρίζει τις αναφορές του Ηροδότου, του Πλούταρχου, του Δημόκριτου καθώς τόσο πολύ έχει εντρυφήσει στην αρχαία ελληνική γραμματεία; Αυτό λοιπόν που θέλω να πω είναι ότι η υποκρισία δυστυχώς στην πολιτική ζωή του τόπου μας περισσεύει.

Τον Μάιο του 2017 ο κύριος Γεωργιάδης έλεγε: «Πρώτη φορά με μπάφους παντού». Τον Οκτώβριο του 2017 έλεγε: «Η πρώτη επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια εξουσίας είναι ο μπάφος. Λογικό». Και χθες μας είπε: «Δεν υπάρχει κανένα μελανό ηθικό σημείο, είναι μία πραγματική αγορά, ιατρικού σκοπού». Δεν το γνώριζε αυτό από το 2018; ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ. Το γνώριζε αλλά υποκριτικά, συνολικά η ΝΔ, θεωρούσε ότι έτσι μπορούσε να πλήξει με ιδεοληψίες τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θεωρούσε ότι θα την ωφελούσε για να επανέλθει στην εξουσία.

Εμένα θα μου επιτρέψει ο κύριος Γεωργιάδης να μην τον καλωσορίσω στη λογική. Και αυτό το κάνω γιατί εκτιμώ ότι είναι ένας έξυπνος και λογικός άνθρωπος, που δεν στερήθηκε ποτέ της λογικής, αλλά πράγματι με σκοπιμότητα επιχείρησε όλο το προηγούμενο διάστημα - και όχι μόνος, μην τον αδικώ - μαζί με άλλα στελέχη της παράταξής του, να πλήξουν αυτήν την οικονομική δραστηριότητα που έχει και υγειονομικά και οικονομικά οφέλη. Θεωρώ ότι είναι χρέος του και οφείλει, όπως και συνολικά η ΝΔ, ανά την επικράτεια στα στελέχη της που παρέσυρε με αυτή τη λογική, να ζητήσει, να ζητήσουν συγγνώμη από όλους εμάς που στις περιφέρειές μας, μας λέγανε ότι αφήνουμε ελεύθερη τη χασισοκαλλιέργεια.

Ξέρετε σε αυτή τη χώρα κάποτε πρέπει να λέγεται η αλήθεια. Και δεν είναι δυνατόν αυτοί που δεν τη λένε ή την κρύβουν να λένε ψεύτες όσους την υπερασπίζονται. Δεν είναι δυνατό η ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα να βάπτιζε το κρέας ψάρι και όποιος έλεγε το αυτονόητο, ότι πρόκειται για ψάρι, να τον συκοφαντούσαν και ως ψεύτη. Και ξέρετε αυτή η συζήτηση δεν κλείνει τόσο εύκολα γιατί δεν είναι απλά η αποκάλυψη της υποκρισίας και του προσωπείου. Οφείλουμε με ειλικρίνεια να τοποθετούμαστε απέναντι στους πολίτες γιατί διαφορετικά με την αλλαγή των θεσμικών ρόλων θα το επαναλαμβάνουμε. Και αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε του τόπου μας, ούτε του λαού μας.

Οι επενδύσεις της φαρμακευτικής κάνναβης είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και είναι εξαιρετικά σημαντικές και όσον αφορά τις υγειονομικές τους ιδιότητες. Υπάρχουνε προβλήματα που πραγματικά μπορούν με αυτά τα σκευάσματα να αντιμετωπιστούν. Να μην αναφέρουμε και επιπλέον έρευνες που γίνονται για το Αλτσχάιμερ, για τη νόσο του Πάρκινσον, για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, για το γλαύκωμα, αυτά είναι θέματα πιο ειδικά. Είναι όμως και οικονομικά συμφέρουσα. Και γι’ αυτό άλλωστε πάρα πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν επενδύσει πάνω σε αυτό το θέμα και πραγματικά η χώρα δεν μπορεί να πάει πίσω.

Θέλω να πω μόνο λίγα σχόλια για τα άρθρα. Επί τροχάδην, στο άρθρο 8 μπαίνουνε κάποιες επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν είναι στην θετική κατεύθυνση. Στο άρθρο 11 που απαγορεύεται η αδειοδότηση σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Νομίζω ότι εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θέλει να προστατεύσει τη γη υψηλής παραγωγικότητας. Δεν το κάνει όμως αυτό για παράδειγμα και στις επενδύσεις με τα φωτοβολταϊκά. Και θεωρώ ότι είναι και προβληματικό το σημείο όπου μιλάμε μόνο για εξαγωγές του προϊόντος, γεγονός που σημαίνει ότι στη χώρα θα γίνονται πιο ακριβά αυτά τα σκευάσματα. Και εκτιμώ ότι πραγματικά είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα σε αυτό τον τομέα την οποία δεν μπορούμε να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.

Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ».

Η συζήτηση συνεχίζεται στη Βουλή αύριο Τετάρτη, 12/05, με την ακρόαση και τοποθέτηση των σχετικών Φορέων στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)