to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

13:53 | 22.11.2023

Κοινωνία

«Χαριστική βολή»: Οργή ελεύθερων επαγγελματιών για το νέο φοροεισπρακτικό - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΟΙΚ

Μαζική η συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας των ελεύθερων επαγγελματιών για το χαράτσι της οριζόντιας φορολόγησης που πάει να επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Σε εξέλιξη η κινητοποίηση και η πορεία προς το ΥΠΟΙΚ - Απεργούν και τα ταξί


φωτ. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Όχι» στη στοχοποίησή τους ως φοροκλέφτες και στα οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα λένε οι επιστημονικοί και οι επαγγελματικοί φορείς της χώρας, που διοργάνωσαν δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας απαιτώντας να αποσυρθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με αίτημα να αποσυρθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησαν σε κινητοποίηση σήμερα οι επιστημονικοί και οι επαγγελματικοί φορείς, τόσο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών αντιδρώντας στην εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους «πλήττει καίρια» τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο χαιρετισμό του, στη διάρκεια της κινητοποίησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, τόνισε ότι από το φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επηρεάζονται περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες και έμποροι. Όπως είπε: «Το ασφαλέστερο θα ήταν, αν πραγματικά η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι' αυτή την τάξη, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να καλέσει την Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, Εμπόρων και Επιστημόνων και να συζητήσουμε επί της ουσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με μέτρα που έχουν να κάνουν με την ουσία του προβλήματος. Όχι με στοχοποίηση και τεκμαρτά εισοδήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα παραδείγματα (προβολές) που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων της Συνομοσπονδίας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) οι αυξήσεις που έρχονται δείχνουν αύξηση από 70% έως 160% στο φόρο που θα πληρώνεται.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των δικηγόρων.

Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος, εκτός από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ελεύθεροι επαγγελματίες ταξί

Δικηγόροι

φωτ. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι διαδηλωτές γέμισαν την οδό Σταδίου και έφτασαν στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ αυτή την ώρα εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων κάνουν ομιλίες στην οδό Ερμού.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως:

Κυριάκο Μητσοτάκη άλλαξε στάση, θα την βρεις μπροστά σου την μεσαία τάξη.

Δίκαιο σύστημα φορολογικό και όχι νομοσχέδιο φοροληστρικό.

Στο μεγάλο πλούτο κλείνετε το μάτι, αυτό το νομοσχέδιο είναι μια απάτη.

Τα εισοδήματα δεν είναι τεκμαρτά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Ξέρεις να βάζεις τεκμήρια, δεν που πέφτουν τα δικαστήρια.

Είσαστε παιδιά κομματικού σωλήνα, ελάτε να σας μάθουμε πως βγάζουμε τον μήνα.

Τα παράνομα σας τα τεκμήρια , θα πέσουν όλα στα δικαστήρια.

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς Σταδίου και Φιλελλήνων έχει προχωρήσει η Αστυνομία όσο είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Κοινή συνισταμένη στους επαγγελματικούς φορείς που αντιδρούν είναι η οργή για το «άδικο τσουβάλιασμα» των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, τους οποίους η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως συλλήβδην ως «φοροκλέφτες», κλείνοντας τα μάτια στην φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, για την οποία όπως είπαν θεσπίζονται προνομιακές φοροαπαλλαγές.

Το παρών έδωσε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς: Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών. Συμβολικά θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

24ωρη απεργία στα ταξί της Αττικής

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία -από τις 6 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης- οι οδηγοί ταξί της Αττικής, αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Η εργαλειοθήκη Χατζηδάκη είναι αστείρευτη σε αντικοινωνικά και "δολοφονικά" μέτρα. Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τους οδηγεί με "χατζηδάκεια ακρίβεια" στον εργασιακό θάνατο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των αυτοκινητιστών.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Βόλο, Άρτα, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Χανιά και Μυτιλήνη.

Τι τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης

“Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική ‘καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους'”.

Αυτό τονίστηκε στην συνέντευξη που έδωσαν σήμερα, Δευτέρα (20/11), οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, για τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, με βάση ανακοίνωση:

“Δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή”.

Συγκεκριμένα με βάση ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν μεταξύ άλλων:

 • Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

 • Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών. Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

 • Το τελευταίο, έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα όχι με βάση το δικό τους εισόδημά αλλά το εισόδημα άλλων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος. Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική, αφού αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, η αμφισβήτησή τους είναι ανέφικτη.

 • Διαχωρισμός Α.Φ.Μ: Ειδικά για τις Ατομικές επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, ζητούν εδώ και χρόνια, τον διαχωρισμό του Α.Φ.Μ της επιχειρηματικής οντότητας, από εκείνον του φυσικού προσώπου. Αυτό, θα αποτελούσε ένα γενναίο βήμα για τον απεγκλωβισμό των νοικοκυριών και την αποφυγή της πτώχευσης ολόκληρων οικογενειών, που ακολουθούν τις δεσμεύσεις της επιχείρησης και την πορεία της στην πτώχευση, ή στην καλύτερη περίπτωση σε μόνιμα χρέη.

 • Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ). Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

“Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους. Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή.

“Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό, που στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς. Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε έντονα και μαζικά”, συνεχίζει, καταλήγοντας:

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς που συμμετέχουμε αποφασίσαμε:

 • Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.

 • Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 13:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

 • Τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας των μελών όλων των φορέων και την αποστολή τους στον Πρωθυπουργό.

 • Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε Πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, με αποφάσεις των θεσμικών μας οργάνων.

Στη συνέντευξη η οποία δόθηκε στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συμμετείχαν οι φορείς:

 • Γενική Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) (ο πρόεδρος Γιώργος Καββαθάς)

 • Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (ο πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός )

 • Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ο πρόεδρος Γιώργος Καρανίκας)

 • Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ο πρόεδρος Μενέλαος Γαρδικιώτης )

 • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) (ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδoσίου)

 • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης)

 • Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ο πρόεδρος Αθανάσιος Δεβλιώτης)

 • Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ) (ο πρόεδρος Γιώργος Ρούσκας)

 • Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας (η γ.γ. Μαρία Μπρουζούκη)

 • Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Επιμελητών Ελλάδας

 • Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (η Ελένη Ζαχαράκη)

 • Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ο Μανώλης Μανωλαράκης)

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)