to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 20.03.2013

Πολιτική

Χαριστική βολή για το Πεντελικό ο νέος νόμος της δήθεν «ανάπτυξης»

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πεντέλης


Σε διατεταγμένη υπηρεσία η τρικομματική συγκυβέρνηση μεθοδεύει το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, χωρίς κανένα σεβασμό στους νόμους και στο περιβάλλον. Αυτό που κάνει στις Σκουριές Χαλκιδικής θέλει να το εφαρμόσει σε όλη τη χώρα.

Κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου που επιτρέπει σε «μεγάλους» επενδυτές, με προϋπολογισμό άνω των 100 εκ. ευρώ, να κατασκευάζουν «fast-track» έργα όπου θέλουν, παρακάμπτοντας την κείμενη νομοθεσία. Στο ίδιο νομοσχέδιο αφήνονται ανοικτά παράθυρα για επενδύσεις, εντός προστατευόμενων περιβαλλοντικά περιοχών, όπως π.χ. το Πεντελικό Βουνό που προστατεύεται από Πολεοδομικό Διάταγμα προστασίας (ΦΕΚ Δ 755/88).

Με το ίδιο το νομοσχέδιο «δωρίζει» στην εκκλησία τις διεκδικούμενες από αυτήν δασικές εκτάσεις, τις οποίες διακατέχει παρανόμως, ενώ με τις διατάξεις του Ν.1811/88 έπρεπε να είχε αποδώσει στο δημόσιο.

Ο Εφιάλτης του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στο Πεντελικό Επιστρέφει

Το νομοσχέδιο ξανανοίγει την πόρτα στη δεδηλωμένη πρόθεση της Εκκλησίας να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος  300 MW, σε έκταση 3.500 στρεμμάτων – ίδιου δηλαδή μεγέθους με τον οικιστικό ιστό της Νέας Πεντέλης – στο κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές βουνό, εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού και σε περιοχή που έχει κηρυχθεί μάλιστα αναδασωτέα.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι τεράστια. Το Βουνό θα μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή. Αντί για δένδρα, θα «αναδασωθεί» με τεράστιους μεταλλικούς πυλώνες του δικτύου μεταφοράς του ρεύματος, αποθήκες και κτίρια για τη λειτουργία της μονάδας. Οι συνέπειες για το ήδη επιβαρυμένο από τις φωτιές οικοσύστημα θα είναι τραγικές και οι εμπρηστές θα επιβραβευτούν. Η οπτική ρύπανση θα είναι ανυπολόγιστη.

Κίνδυνος  οικοπεδοποίησης του Πεντελικού

 Το σκάνδαλο παράδοσης του Πεντελικού στην Εκκλησία θα ανοίξει το δρόμο οικοπεδοποίησης όλου του βουνού. Ήδη τεράστια οικονομικά γκρουπ διεκδικούν τη δασική γη, ως ιδιοκτησία τους, αγορασμένη από τη Μονή.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ με το Ν.1700/1987 και το Ν.1811/1988, η Μονή Πεντέλης είναι μία από τις 156 μονές, που παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε διεκδίκηση και αποδέχθηκε να κρατήσει μόνο 500 στέμματα πέριξ της μονής. Όμως αυτό δεν ίσχυσε, διότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν συγκρότησε μια τριμελή επιτροπή, ως όφειλε.  Είναι κάτι το οποίο συνιστά τουλάχιστον εγκληματική αμέλεια.

Υπεύθυνη και η τοπική αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου δεν έχει πάρει ξεκάθαρη απόφαση απέναντι σε οποιαδήποτε καταπάτηση και λεηλασία του Πεντελικού.

Η τοπική κοινωνία όπως και πριν ένα χρόνο έτσι και τώρα δεν θα  μείνει απαθής.

Ευθύνη φέρουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης που προωθούν κατ’ ουσία το ξεπούλημα του Πεντελικού. Όλοι γνώριζαν ότι μετά την προηγούμενη αποτυχημένη τους απόπειρα, με την τροπολογία που ο λαός στο δρόμο και ο ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής σταμάτησαν, θα επανέρχονταν.

Αγώνας και πάλι αγώνας

Το πρόβλημα του Πεντελικού είναι πρόβλημα όλου του Λεκανοπεδίου. Καλούμε όλα τα μέλη μας, τους πολίτες της περιοχής γύρω από το Πεντελικό και όλης της Αττικής, σε διαρκή αγώνα ενημέρωσης και διεκδίκησης. Το βουνό ανήκει σε όλους. Ακόμα και αν στη Βουλή περάσουν το νομοσχέδιο, η τελική μάχη θα δοθεί στο Βουνό.

Πηγή: ecoleft.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)