to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 05.10.2016

Πολιτισμός

Χάρις Αλεξίου αυτοβιογραφούμενη

Η μουσικοθεατρική παράσταση "Χειρόγραφο", από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Δ. Νανούρη


«Έγραψα για τη δική μου ζωή, αλλά πλέον είναι σαν να πρόκειται για τη ζωή κάποιας άλλης» παραδέχθηκε, ίσως και με κάποια ανακούφιση, η Χάρις Αλεξίου. Ελαφρώς αμήχανη αλλά και ολοφάνερα ευδιάθετη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χειρόγραφο», που λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά από την Τετάρτη 12 του μηνός στο «Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου», η σπουδαία ερμηνεύτρια μίλησε για αυτήν μην κρύβοντας την εύλογη ικανοποίησή της. Το «Χειρόγραφο» είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση για εκείνη, καθώς έχει γράψει η ίδια το κείμενο και έχει ως θέμα τη ζωή της. Το στοίχημά της, λοιπόν, να αναμετρηθεί για πρώτη φορά με τη θεατρική σκηνή μόνο μικρό δεν ήταν.

Ύστερα από μια σύντομη εισαγωγή του τρίο (πιάνο, κιθάρα και βιολοντσέλο) των εξαίρετων μουσικών που τη συνοδεύουν στην παράσταση η Χάρις Αλεξίου καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, αλλά αμέσως έδωσε τον λόγο στον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Νανούρη. Όπως είπε αυτός, όταν η ερμηνεύτρια του εξέφρασε την πρόθεσή της να κάνει κάτι για πρώτη φορά στο θέατρο της πρότεινε, «γνωρίζοντας από τα τραγούδια της πόσο καλά γράφει», να γράψει ένα κείμενο με θέμα τη ζωή της. Στη συνέχεια, ο ίδιος μοντάρισε κατάλληλα τα αποσπάσματα του αυτοβιογραφικού κειμένου της και από το πρωτογενές αυτό υλικό προέκυψε εκείνο της παράστασης. Κατέληξε λέγοντας «το ότι δεν δώσαμε πέρυσι συνέντευξη Τύπου οφειλόταν στο ότι δεν ξέραμε τι ακριβώς πηγαίναμε να κάνουμε, αφήσαμε την παράσταση να μας οδηγήσει όπου αυτή ήθελε».

Η Χάρις Αλεξίου δεν αρνήθηκε ότι η συγγραφή αυτού του κειμένου ήταν για εκείνη σε έναν βαθμό... ψυχοθεραπεία. «Ήταν καθαρτήριο, αλλά και αρκετές φορές επώδυνο το να γράψω αυτό το κείμενο. Όταν όμως ο Γιώργος Νανούρης το μετέτρεψε σε θεατρικό έργο και ξεκινήσαμε τις πρόβες άρχισε σιγά-σιγά να επέρχεται μια αποστασιοποίηση -είναι αδύνατο να μη συμβεί αυτό-, που όσο περνούσε ο καιρός γινόταν μεγαλύτερη. Από ένα σημείο και μετά, αν και υποδύομαι τον εαυτό μου, είναι σαν να αναπαριστώ τη ζωή μιας άλλης» είπε χαρακτηριστικά.

Για το αν ταυτίζονται οι θεατές μαζί της στη σκηνή, η Χ. Αλεξίου είπε ότι «ναι, κυρίως βέβαια οι γυναίκες, και δεν νομίζω ότι αιτία για αυτό είναι μόνον ότι είμαι μια γνωστή τραγουδίστρια που ο κόσμος αγαπάει και ξέρει καλά το ρεπερτόριό της. Περισσότερο πιστεύω ότι είναι τα κοινά στοιχεία που έχουμε όσοι γεννηθήκαμε σε αυτή τη χώρα πάνω-κάτω την ίδια περίοδο. Οι πιο πολλοί καταγόμαστε από επαρχιακές πόλεις ή και χωριά, έχουμε τα ίδια ήθη και έθιμα, μεγαλώσαμε σε παρόμοιου τύπου οικογένειες, είχαμε την ίδια σχέση με τους γονείς, τους έρωτες, τα παιδιά και τους φίλους μας και περάσαμε από τις ίδιες πολιτικές και ιστορικές συγκυρίες».

Η δεύτερη σεζόν του «Χειρόγραφου» θα παίζεται από Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, η παράσταση θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και μετά την παρουσίασή της στο Τελ Αβίβ, από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα περιοδεύσει σε αρκετές ελληνικές πόλεις.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)