to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 09.01.2015

Οικονομία

Χαρδούβελης στη WSJ: «Ο κόσμος κατανοεί πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς»

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για Grexit ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί απίθανη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


Συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal παραχώρησε ο υπουργός ΟικονομικώνΓκίκας Χαρδούβελης.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι «η πιθανότητα μαζικής εκροής καταθέσεων είναι πολύ μικρή» και ότι «ο κόσμος κατανοεί πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς». Επισημαίνει ωστόσο ότι «είναι ακόμη η αρχή και θα πρέπει να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά η συμπεριφορά των καταθετών».

Ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει πως περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν εγκαταλείψει το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δύο μήνες, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάποιες από αυτές τις εκροές μπορεί να συνδέονται με τις αυξημένες φορολογικές πληρωμές.

Αν και το ποσό αυτό είναι μικρό σε σχέση με τα 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως επισημαίνει, «θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει».

Ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από μια ενδεχόμενη παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και σύγκρουση με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη «αν η αβεβαιότητα δεν επιλυθεί σύντομα, θα μπορούσαν να χαθούν κάποιοι μήνες οικονομικής ανάπτυξης».  «Αν χάσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, στο οποίο η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί και ενδεχομένως και το δεύτερο τρίμηνο, θα σου δώσει τη μισή αύξηση από αυτή που θα είχες διαφορετικά».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη φέτος είναι στο 2,9%, ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να μπορούσε να μειωθεί στο μισό στο «χειρότερο σενάριο».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι δεν χρειάζεται απλά να σχηματιστεί γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση αλλά μια κυβέρνηση με ξεκάθαρη πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα σενάρια για Grexit ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί απίθανη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.  «Η πολιτική σε μια χώρα ακολουθεί τις βαθιές επιθυμίες του λαού και ο λαός έχει τη βαθιά επιθυμία να μείνει με τη Δύση. Αυτό σχετίζεται με την παραμονή στην ευρωζώνη», αναφέρει.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Wall Street Journal

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)