to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 28.05.2022

Πολιτική

Χαρά Καφαντάρη: «Κλιματικός νόμος» ή ολική προστασία των καρτέλ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαιώθηκε όταν προειδοποιούσε, από τον Ιούλιο του 2021 ότι η ακρίβεια έρχεται και στην ενέργεια και ότι κάποιοι κερδίζουν. Η κυβέρνηση δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Ο κ. Μητσοτάκης πριν δυο μήνες περίπου είπε ότι θα διερευνήσει αν υπάρχουν υπερέσοδα και έδωσε εντολή στην ΡΑΕ, η οποία είναι μια ανεξάρτητη αρχή!»


H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 28.05.2022, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑLERT ΤV» και στην εκπομπή «ALERT ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»,  σχολίασε την επικαιρότητα και μεταξύ άλλων ανέφερε:

Σχετικά με το ιρανικό ρεσάλτο σε δύο ελληνικά πλοία: H κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρχικά  πρέπει να απελευθερώσει τους Έλληνες ναυτικούς. Σε διεθνές επίπεδο και με διπλωματικές κινήσεις πρέπει να βλέπουμε αυτά τα γεγονότα. Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας πρέπει να τηρεί ισορροπίες, να είναι πολυδιάστατη και να κινείται με βάση τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους...

Σχετικά με την ακρίβεια και την ενέργεια: O Α. Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία προτείνεται: Πρώτον, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση να παρέχεται στους πολίτες για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022 ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών,  δεύτερον την απαγόρευση ρευματοκοπών λόγω μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και τέλος την ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαιώθηκε όταν προειδοποιούσε, από τον Ιούλιο του 2021 ότι η ακρίβεια έρχεται και στην ενέργεια και ότι κάποιοι κερδίζουν. Η κυβέρνηση δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Ο κ. Μητσοτάκης πριν δυο μήνες περίπου είπε ότι θα διερευνήσει αν υπάρχουν υπερέσοδα και έδωσε εντολή στην ΡΑΕ, η οποία είναι μια ανεξάρτητη αρχή!
O κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πειράξει τα καρτέλ ενέργειας. Στην Ελλάδα οι τιμές του ηλεκτρικού ανέβηκαν έως 80% ενώ στην ευρωπαϊκή ένωση δεν ξεπέρασαν το 25% με 30%.
Ο κ. Μητσοτάκης αν έχει την ενσυναίσθηση  και την «ολιστική»  θεώρηση, του τι συμβαίνει πραγματικά στην ελληνική κοινωνία τότε πρέπει να προστατεύσει και να διευκολύνει τους έλληνες πολίτες και όχι τους «λίγους». Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της και η ανάγκη πολιτικής αλλαγής γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Σχετικά με τον κλιματικό νόμο: Ένας νόμος που έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε ψηφισθεί. Ψηφίσθηκε  μόνον από την ΝΔ,  ένας νόμος ευχολόγιο, πρόχειρος, κατώτερος των περιστάσεων και μακριά από την κοινωνία και τους φορείς. Το φυσικό αέριο διαπνέει όλο τον κλιματικό νόμο, ενώ πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λογική απανθρακοποίησης μέχρι το 2050. Η απολιγνιτοποίηση του κ. Μητσοτάκη αφήνει περιοχές στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη στην τύχη τους, ενώ τα μέτρα για την ηλεκτροκίνηση θίγουν ιδιαίτερα συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, ειδικά τους ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ.
Το ΕΣΕΚ (Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα) που είχε συντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν  κυβέρνηση,  περιλάμβανε την σταδιακή αποδέσμευσή μας από τον λιγνίτη μέχρι το 2030 και παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με στόχο πάντα την απανθρακοποίηση, όχι μόνο την απολιγνιτοποίηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)