to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χαρά Καφαντάρη: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τους πολλούς

Η Χαρά Καφαντάρη, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, στο ν/σ περί προώθησης της ηλεκτροκίνησης, στη σημερινή 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου αναφέρθηκε στην Ταξικότητα του σχεδίου νόμου, όπως επισημάνθηκε όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από φορείς, τύπο και ΜΚΟ.


Στο όραμα της ΕΕ για ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και  κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050, ένας από τους  σημαντικούς τομείς  ανάπτυξης είναι η ΗΛΕΚΤΡΟΚΊΝΗΣΗ.

Ενσωματώθηκε στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΣΕΚ που καταθέσαμε, την αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων, συζητήσεις με φορείς, ΡΑΕ. για σταθμούς φόρτισης, προδιαγραφές, κριτήρια, κίνητρα, διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ)

Εμείς εισήγαμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων που ένας από τους σκοπούς τους είναι και η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων στα μέλη τους.

Με το σ/ν του ΥΠΕΝ δίνονται επιδοτήσεις και κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά δεν φαίνεται να αφορά τέτοιο αριθμό οχημάτων ώστε να επηρεάσει τη συνολική εικόνα του στόλου στην Ελλάδα σήμερα – του τέταρτου γηραιότερου στόλου στην Ευρώπη, με ποσοστό πλέον του 56% να απαρτίζεται από οχήματα 10 - 20 ετών και ποσοστό 25% να έχει υπερβεί τα 20 έτη, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, ενώ η μέση ηλικία των βαρέων οχημάτων και των λεωφορείων είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Στα θετικά του σ/ν η στόχευση των φορολογικών κινήτρων και του χρηματοδοτικού εργαλείου σε εταιρικούς στόλους, ταξί και νησιά, κίνητρα που θεσμοθετούνται για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων που σχετίζονται με ηλεκτροκίνηση (μπαταρίες, φορτιστές κλπ.), ώστε η χώρα να αποκτήσει κάποια παραγωγική βάση στον κλάδο αυτό στις λιγνιτικές περιοχές, το πλαίσιο για τη χωροθέτηση των δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης, η ενσωμάτωση των Οδηγιών για την τοποθέτηση σημείων φόρτισης σε νέα κτίρια και δημόσια κτίρια, η απλοποίηση διαδικασιών για υφιστάμενα, η εναρμόνιση Οδηγιών για Η/Ο σε δημόσιες προμήθειες και μισθώσεις, η οποία τίθεται σε ισχύ από 2/08/2021, το πλαίσιο για συνεργεία και τεχνίτες Η/Ο, διαχείριση συσσωρευτών, ελέγχους ΚΤΕΟ, κλπ.

Ωστόσο πρόκειται για διατάξεις – κελύφη που απλά δίνουν εξουσιοδοτήσεις για έκδοση ΚΥΑ/ΥΑ/ΠΔ και σε ελάχιστες περιπτώσεις προβλέπουν κάτι συγκεκριμένο – απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς μεταφορών και συγκοινωνιών (μέσα σταθερής τροχιάς, αστικές συγκοινωνίες, κλπ.)

Αρνητικό σημείο, το έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος για την ταξινόμηση μεταχειρισμένων οχημάτων.

Θα πληρώνουν τελικά αυτοί που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα ή όχημα καλύτερης (λιγότερο ρυπογόνου) τεχνολογίας για αυτούς που έχουν.

Αναφορικά με  την ατμοσφαιρική ρύπανση, η τροποποίηση της αγοράς με την εισαγωγή του περιβαλλοντικού τέλους μπορεί να κάνει την απόσυρση λιγότερο ελκυστική, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και σε αδιέξοδο πολιτικής. Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τις μεταφορές, δεν οφείλεται στα νεότερα οχήματα αλλά στα παλαιά και ρυπογόνα που κυρίως τα κατέχουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ η αντιμετώπιση της απαιτεί ένα ολιστικό σχέδιο δράσης σε πολλους τομείς.

Το σχέδιο νόμου είναι επικοινωνιακό, αποσπασματικό και ημιτελές. Έρχεται για να συντηρήσει το προφίλ «πράσινος πρωθυπουργός – πράσινη κυβέρνηση» που έχει φθαρεί πλέον από τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που ψηφίζει και εφαρμόζει. Τρανταχτό παράδειγμα ο πρόσφατος αντι περιβαλλοντικός νόμος, ή για να φανεί ό,τι παράγεται έργο σε περίπτωση ανασχηματισμού

Ηλεκτροκίνηση ναι, αλλά με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στρατηγική, με πραγματικό όφελος του Περιβάλλοντος που συγχρόνως θα συμβάλει στην Αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.

Και το κυριότερο, ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ τους ΠΟΛΛΟΥΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)