to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χαρά Καφαντάρη: Η κυβέρνηση «κρύβεται» πίσω από τη κλιματική κρίση για να εφαρμόζει τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει να πάρει επιπλέον σαφή θέση για το θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και όχι μόνο να προβαίνει σε επικοινωνιακές εξαγγελίες», τόνισε μεταξύ άλλων η Χαρά Καφαντάρη μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής


H Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ατιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στις 18.11.2021 τοποθετήθηκε στην Επιτροπή κατά την ενημέρωση των μελών για τα συμπεράσματα: α) του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και της 15ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, της προπαρασκευαστικής Κοινοβουλευτικής Συνάντησης για την Κλιματική Αλλαγή και της 26ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC COP 26).

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

-Στο θέμα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να απαντήσει στη θέση της χώρας μας ως προς αυτό το θέμα καθώς και τι διεκδίκησε.

-Στο νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης το οποίο έχει συσταθεί χωρίς προσωπικό, χωρίς ύπαρξη οργανογράμματος και διασπά τη πολιτική σχετικά με το κλίμα.

-Στο ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «κρύβεται» πίσω από τη κλιματική κρίση για να εφαρμόζει τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της.

-Στο ότι, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία της Cop26 -τα αποτελέσματα μπορεί να είχαν θετική κατεύθυνση αλλά όχι δεσμευτική-.Υπήρξε αποτυχία στην επιτάχυνση προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών και την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την χρηματοδότηση (100 δις. το χρόνο) του αναπτυσσόμενου κόσμου.

-Στο ότι, ο Κ. Μητσοτάκης στη Γλασκώβη «ξέχασε» να μιλήσει για το θέμα της απολιγνοτοποίησης για το οποίο δεν υπάρχει σταθερή εθνική πολιτική, για την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και για το πως η στροφή στο μεθάνιο και η αποκλειστική χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 55% βοηθά στην απανθρακοποίηση. Δεν αναφέρθηκε στην αποψίλωση των δασών ειδικά όταν η χώρα μας έχασε 1.4 εκατομμύρια στρέμματα γης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.

- Όσον αφορά στη προστασία της βιοποικιλότητας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος οι εξαγγελίες του κου Μητσοτάκη, τόσο στην ομιλία του στην Μασσαλία, όσο και στην Γλασκώβη, δεν συμβαδίζουν με την ουσιαστική κατάργηση των ΦΔΠΠ και τη μειωμένη προστασία περιοχών Νατούρα και τη συνεχιζόμενη  και παρατεταμένη καθυστέρηση της επικύρωσης των διεθνών συμβάσεων και πρωτοκόλλων για την προστασία της Μεσογείου.

- Επίσης αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για το Κλιματικό Νόμο και την ανάγκη επαρκούς διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς όπως απαιτεί η νομοθεσία και η λειτουργία της Βουλής και της πολιτείας.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει να πάρει επιπλέον σαφή θέση για το θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και όχι μόνο να προβαίνει σε επικοινωνιακές εξαγγελίες», τόνισε τέλος η Χαρά Καφαντάρη.

Ο σύνδεσμος με το βίντεο​:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)