to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χαρά Καφαντάρη: Η COP26 τελείωσε… και τώρα τι;

«Παρά την όποια αποτυχία της COP26, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μαζί με όλους τους πολίτες του κόσμου να απαιτήσουμε φιλόδοξες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για το κλίμα, και επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της»


Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:

Η COP26 της Γλασκώβης τελείωσε! Η Διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP26, που έλαβε χώρα στην Γλασκώβη, με φυσική παρουσία για πρώτη φορά μετά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποτελεί παρελθόν. Είναι πλέον η ώρα να αποτιμηθούν όλα τα θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα που εξήχθησαν. Ήταν μια σύνοδος από τα παλιά ή έφερε κάτι καινούργιο;

Η  COP26 ξεκίνησε με την διαπίστωση ότι, ο κόσμος δεν βρίσκεται στην σωστή τροχιά για την εφαρμογή των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων του Συμφώνου του Παρισιού. Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης επαναβεβαιώθηκε, παρά τις αντιδράσεις μεγάλων ρυπαντών,  η «προσήλωση» στον στόχο να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας σε ανεκτά επίπεδα. Όμως, μετά από σκληρούς συμβιβασμούς και πιέσεις,  η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε, «αρκετά πιο κάτω από τους 2οC και ει δυνατόν στον 1,5οC», ανοίγει τον δρόμο διάπλατα σε αύξηση της ανόδου της θερμοκρασίας σε επίπεδα αρκετά πάνω από το επίπεδο του 1,5οC. Σημαντική ήταν η πρωτοβουλία για συμφωνία για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2030, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, να διευκρινίζει ότι, αφορά μόνο την «παράνομη» υλοτόμηση. Αλγεινή εντύπωση, όμως, έκανε η άρνηση της Ινδίας, Ρωσίας και  Κίνας να συνυπογράψουν το υποσχετικό για την  προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030. Η, με τυμπανοκρουσίες, πρωτοβουλία του Προέδρου Μπάιντεν (μαζί με την ΕΕ)  για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στοχεύει πρώτιστα στη μείωση εκπομπών από εξόρυξη, μεταφορά, διανομή και διαρροές του φυσικού αερίου, αντιμετώπισε τεράστιες αντιδράσεις, ιδιαίτερα,  στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σε κλιματική κρίση, η COP26 στην Γλασκώβη, που θεωρήθηκε άκρως σημαντική, απέτυχε οικτρά σε δύο σημεία. Την επιτάχυνση των προσπαθειών  για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της, και την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων (100 δις. Δολάρια ετησίως) για την χρηματοδότηση του αναπτυσσόμενου κόσμου για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής, για την οποία δεν ευθύνονται. 

Η Χαρά Καφαντάρη συνεχίζει: Παρά την όποια αποτυχία της COP26, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μαζί με όλους τους πολίτες του κόσμου να απαιτήσουμε φιλόδοξες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για το κλίμα, και επιτάχυνση των προσπαθειών   για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)