to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 13.06.2022

Πολιτική

Χαρά Καφαντάρη: Η αντιπυρική περίοδος θα βασιστεί και φέτος στο φιλότιμο

«Η πρόσφατη πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου έδειξε ότι τίποτε, ίσως, δεν άλλαξε. Ανυπαρξία πολιτικών πρόληψης και έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων»


 
 

Τους φόβους της ότι και φέτος η αντιπυρική προστασία θα βασιστεί στο φιλότιμο των πυροσβεστών, των εθελοντών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χαρά Καφαντάρη. Σύμφωνα με την ίδια, το κύριο ερώτημα δεν είναι αν το αντιπυρικό σχέδιο επαρκεί, αλλά αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. «Η Πολιτική Προστασία πρέπει να λειτουργεί με βάση το τρίπτυχο Πρόληψη, Ετοιμότητα, Αντιμετώπιση-βραχεία αποκατάσταση. Δυστυχώς, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει επιδοθεί σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις και δεν εφαρμόζει πολιτικές πρόληψης» τονίζει η Χ. Καφαντάρη. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη οργανόγραμμα ούτε σαφές νομοθετικό πλαίσιο, αφού ο πολυδιαφημισμένος νόμος Χαρδαλιά (4662/2020) τέθηκε σε αδράνεια με ΠΝΠ, ενώ δεν έχουν εκδοθεί κανονιστικές πράξεις.

Όπως προσθέτει, το υπουργείο «ανακάλυψε» την ανάγκη συνεργασίας Δασικών Υπηρεσιών και Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.). Ωστόσο, ήδη από την άνοιξη του 2019 υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας. «Η κυβέρνηση άργησε τρία χρόνια, ενώ δεν εφαρμόζει την εθνική στρατηγική για τα δάση ούτε τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, όπου περιλαμβάνονταν και προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων μέσω ΑΣΕΠ, που εκπονήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζει. Σημειώνεται δε ότι οι Δασικές Υπηρεσίες είναι αποψιλωμένες από προσωπικό και το Π.Σ. έχει περί τις 4.000 κενές οργανικές θέσεις. Οι δε ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος), που εξήγγειλε το υπουργείο διθυραμβικά, ακόμη εκπαιδεύονται. Σε δυσμενή κατάσταση βρίσκονται και οι υποδομές, με πυροσβεστικά οχήματα ακόμη και σαράντα χρόνων…

Η Χαρά Καφαντάρη εξηγεί ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν είναι μόνο η καταστολή - κατάσβεση πυρκαγιών και πως απαιτούνται επιχειρησιακά σχέδια, αυξημένο προσωπικό και μέσα, υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως εφαρμογή πολιτικών πρόληψης. Παράλληλα, χρειάζονται παρεμβάσεις και εκτεταμένες αλλαγές σε οργάνωση, διαδικασίες και συστήματα, μοντέλα επιχειρησιακής προσομοίωσης, εκπαίδευση προσωπικού, καλύτερος συντονισμός της διοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων, χρήση νέων τεχνολογιών.

Τίποτε δεν άλλαξε από πέρυσι.

Η νέα αντιπυρική ξεκίνησε με βαριά κληρονομιά τα 1,33 εκατ. στρέμματα καμένης γης το 2021, σχολιάζει η Χαρά Καφαντάρη, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί προειδοποιούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη, που ειδικά στη χώρα μας τρέχει με τριπλάσιους ρυθμούς. «Μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να έχει σχέδιο μετριασμού της κλιματικής κρίσης και σχέδια προσαρμογής. Δυστυχώς οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή διασπάστηκαν σε δύο υπουργεία από το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη. Στο ΥΠΕΝ ο μετριασμός, ενώ η προσαρμογή στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Από την άλλη, τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής, που προβλέπονταν από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, δεν έχουν ολοκληρωθεί, πλην ενός» σημειώνει.

Σύμφωνα με τη βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός μιλά για εμπειρία από περσινές πυρκαγιές, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Η πρόσφατη πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου έδειξε ότι τίποτε, ίσως, δεν άλλαξε. Ανυπαρξία πολιτικών πρόληψης, έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, συσσώρευση καύσιμης ύλης. Δεν φταίει το ιδιαίτερο ανάγλυφο του Υμηττού, όπως πρόσφατα δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, ή τα πουλιά και η πανίδα, όπως ελέχθη. Οι ευθύνες, όμως, εντοπίζονται στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη και στο πώς λειτουργεί, και στο πόσο λαμβάνει υπόψη διεθνή και εγχώρια επιστημονικά δεδομένα, υλοποιώντας ανάλογες πολιτικές» υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι ένα σαφές, ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, ειδικό χωροταξικό ΑΠΕ κ.λπ., μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει μετά από φυσικές καταστροφές ότι θα έρθει νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τις αρμοδιότητες στη διαχείριση ακραίων φαινομένων. «Ακόμη περιμένουμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Χαρά Καφαντάρη και συμπληρώνει: «Μέχρι τώρα, μόνον επικοινωνία, βαρύγδουπες δηλώσεις υπουργών, τροπολογίες επί τροπολογιών, αλλά σαφές πλαίσιο δεν υπάρχει». Με βάση τον Χ. Στυλιανίδη, ο οποίος ενημέρωσε ότι η αναμόρφωση της νομοθεσίας της Πολιτικής Προστασίας έχει ανατεθεί σε ξένη εταιρεία, αναγνωρίζεται η αποτυχία του νόμου Χαρδαλιά.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι απαραίτητος και αναγκαίος ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονοι κίνδυνοι που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Η Πολιτική Προστασία και οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να είναι έτοιμοι και επαρκώς εκπαιδευμένοι, ενώ απαιτείται η εκπόνηση σύγχρονου και συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης, σημειώνει η Χαρά Καφαντάρη.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία, προτείνοντας τη σύσταση εθνικής Αρχής, το οποίο θα βασίζεται στο πόρισμα διεθνούς επιτροπής υπό τον Γκολντάμερ και με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων. «Ας φέρει η κυβέρνηση το εν λόγω σχέδιο νόμου στη Βουλή για συζήτηση, καθώς, όπως διακηρύσσεται, η Πολιτική Προστασία είναι εθνική υπόθεση» καταλήγει η Χαρά Καφαντάρη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)