to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:04 | 01.12.2016

Πολιτική

Χανιά: Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής, οι εκδηλώσεις για την 103η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

«Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι, γι αυτό και η ιστορία μας είναι μία αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αντίσταση εναντίον κάθε είδους δεσποτισμού» δήλωσε το πρωί, από τα Χανιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που βρίσκεται στην Κρήτη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.


   «Η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα 103 χρόνια πριν, είναι η επιτομή του μακραίωνου και άρρηκτου δεσμού των Ελλήνων με την ελευθερία. Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι γι αυτό και η ιστορία μας είναι μία αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αντίσταση εναντίον κάθε είδους δεσποτισμού. Οι Κρήτες μέσα από τους αγώνες τους για την τελική ένωση με την μητέρα πατρίδα αποδείχτηκαν εμβληματικοί εκφραστές αυτής της απαράμιλλης αφοσίωσης των Ελλήνων στην ελευθερία» τόνισε και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, οι Κρήτες ουδέποτε υποτάχτηκαν στον τουρκικό ζυγό. Οι διαρκείς εξεγέρσεις τους από το 1669 έως το 2013, με κορυφώσεις τη μεγάλη επανάσταση του 1866-1869 και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, την Επανάσταση του 1897-1898 και την Επανάσταση στο Θέρισο το 1905 με πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μαρτυρούν αψευδώς. Εδώ, στην Κρήτη ο αέρας της ελευθερίας πνέει και θα πνέει πάντα σταθερός, ούριος και ελπιδοφόρος».

Στην ανάγκη για ανασύσταση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, αναφέρθηκε σήμερα από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς συνθήκες και αποκρούει αποφασιστικά οποιεσδήποτε κλιμακούμενες ή συγκυριακά αρθρωμένες θεωρίες για το αντίθετο.

Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης δήλωσε:

"Τιμούμε τους αγώνες, τιμούμε τους αγωνιστές και επαναλαμβάνουμε και από εδώ αυτό που είπε το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η προσήλωση μέχρι κεραίας στις διεθνείς συνθήκες που για δεκαετίες έδωσαν το πλαίσιο για να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και σήμερα για όσους λαούς και κυβερνήσεις της περιοχής δίνουν αυτό τον αγώνα, ώστε να μην διαταραχθεί και να μην διασαλευθεί περαιτέρω η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ζούμε σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή στη Μέση Ανατολή που είναι κοντά μας και στη βόρεια Αφρική και σε ένα γενικότερο χάρτη αβεβαιότητας και ρευστότητας στο διεθνές γίγνεσθαι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η αυστηρή προσήλωση στον τύπο και την ουσία αυτών των συνθηκών είναι το εφαλτήριο και η βάση για καλή γειτονία, ειρήνη, ανάπτυξη σταθερότητα.

Η Ελλάδα είναι σαφέστατα προσηλωμένη σε αυτές τις αρχές και αποκρούει αποφασιστικά οποιεσδήποτε κλιμακούμενες, η συγκυριακά αρθρωμένες θεωρίες περί του αντιθέτου».

 
 

   Οι εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο άρχισαν το πρωί με θεία λειτουργία και με την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων.

   Μετά το τέλος της δοξολογίας, οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στην συνέχεια στο Φρούριο Φιρκά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύψωσε την ελληνική σημαία.

   Εκεί που την 1η Ιανουαρίου του 2013 παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου και του τότε βασιλέα, οι Κρητικοί οπλαρχηγοί Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης ύψωσαν την ελληνική σημαία επισφραγίζοντας την πολυπόθητη για τους Κρητικούς ένωση του νησιού με την μητέρα Ελλάδα.

   Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

   «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μας έδειξε το δρόμο και τον τρόπο που οδήγησε στην επίτευξη φαινομενικά ανέφικτων εθνικών στόχων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας.

   Παρόντες στις πρωινές εκδηλώσεις ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και το σύνολο των τοπικών αρχών.

   Οι εκδηλώσεις για την 103η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, κορυφώνονται το απόγευμα στην έδρα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου και θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος, υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής και προέδρου του Ιδρύματος Νίκου Βούτση.

   Στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί, στον ίδιο χώρο, η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου σε επίτιμο πρόεδρο και εταίρο του Ιδρύματος.

   Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Τυπογραφίας. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Χανιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)