to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 14.09.2021

Κοινωνία

Χανιά: Καταδίκη εργοδότη για εκβιασμό εργαζομένων

Ο εργοδότης ενώ πλήρωνε κανονικά μέσω τραπέζης του εργαζόμενους στη συνέχεια τους εκβίαζε να του επιστρέψουν ένα μέρος του μισθού τους


Ποινή φυλάκισης σαράντα μηνών χωρίς αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων σε εργοδότη, για εκβιασμό εργαζομένων κατ εξακολούθηση. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2015, όταν υπάλληλοι σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, έκαναν έγγραφη καταγγελία στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με βάση την οποία ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ,αφού τους κατέβαλε κανονικά τα οφειλόμενα, στη συνέχεια τις εκβίαζε για να του επιστρέψουν μέρος του μισθού τους.

Για την υπόθεση είχε επιληφθεί εισαγγελέας ,ορίστηκε δικάσιμος και μετά από πολλές αναβολές εκδικάστηκε την περασμένη Δευτέρα. Σήμερα, το Εργατικό Κέντρο Χανίων με ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι το δικαστήριο καταδίκασε τον εργοδότη, ανοίγοντας το δρόμο για δικαστικές προσφυγές σε ανάλογες περιπτώσεις ,με στόχο να δοθεί τέλος σε φαινόμενα εκμετάλλευσης εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έκανε λόγο για μια μεγάλη νίκη των ίδιων των εργαζόμενων που παρά τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες, είχαν το σθένος να καταγγείλουν την απαράδεκτη στάση του εργοδότη τους, ρισκάροντας τη θέση εργασίας τους. Σύμφωνα με το ίδιο, ο εν λόγω επιχειρηματίας, κατέβαλε μέσω τραπέζης τους μισθούς του προσωπικού στους λογαριασμούς τους και αργότερα τους ζητούσε να του επιστρέψουν ένα μέρος,απειλώντας τις ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τις απέλυε ή θα τους άλλαζε χώρο εργασίας. Σε κάποιες εργαζόμενες έλεγε απλά ότι αν δεν του επέστρεφαν τα χρήματα που ζητούσε, δεν θα τους ανανέωνε τη σύμβαση εργασίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, το πρωί της Δευτέρας μετά από μία πολύωρη δίκη και εξετάσεις μαρτύρων, το δικαστήριο καταδίκασε τον εργοδότη σε σαράντα μήνες φυλάκιση, για εκβιασμό εργαζομένων κατ εξακολούθηση. «Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά, να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών τους, αλλά να προσέρχονται στο Εργατικό Κέντρο. όπου και θα έχουν την αμέριστη βοήθεια μας. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, όποιες και αν είναι αυτές, αρκεί να το γνωρίζουμε», τονίζεται σε ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στα Χανιά. Ο ίδιος ο κ. Μανωλικάκης θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για τη δικαίωση εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα που πέφτουν θύματα των εργοδοτών τους.

Στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί κι άλλα παρόμοια φαινόμενα εκβίασης στον ιδιωτικό τομέα. Τον Φεβρουάριο του 2020, παρόμοια υπόθεση είχε αποκαλυφθεί στη Μεσσηνία. Εργαζόμενη κατήγγειλε τον εργοδότη της ότι την ανάγκαζε να του επιστρέφει σε μετρητά τα χρήματα που της κατέθετε στην τράπεζα ως δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και το επίδομα αδείας. Η υπόθεση εκδικάσθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και ο εργοδότης κρίθηκε ένοχος ενώ του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 8 μηνών. Η εργαζόμενη κατέθεσε τελικά το 2017 μήνυση για δεδουλευμένα και δώρα.

Από το λογαριασμό μισθοδοσίας που κατέθεσε στο δικαστήριο φαίνονταν οι αναλήψεις ολόκληρων των ποσών που αφορούσαν στα δώρα και τα επιδόματα. Ο εργοδότης αρνήθηκε τα όσα του καταλόγιζε η υπάλληλος του, αλλά το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο.

Στην περίπτωση του εργοδότη από τα Χανιά, σημειώνεται ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο όρισε εξαγορά της ποινής των σαράντα μηνών, προς πέντε ευρώ την ημέρα.

tags: Χανιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)