to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:39 | 02.03.2021

Κοινωνία

Χανιά: Η αστυνομία εισέβαλε σε σπίτι φοιτητή - Καταγγελίες για κατασκευασμένες κατηγορίες

Εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτητών στα Χανιά το Σάββατο 27/2 - Τρεις φοιτητές προσήχθησαν και ένας συνελήφθη - Οι φοιτητές κατήγγειλαν την στάση των αστυνομικών


Αστυνομικοί εισέβαλαν στα Χανιά σε σπίτι φοιτητή στις 27 Φεβρουαρίου κάνοντας προσαγωγές.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί με πολιτικά - σε άλλη μια προσπάθεια στοχοποίησης των νέων - εισέβαλαν το πρωί του Σαββάτου παρουσία εισαγγελέα και συνέλαβαν τους φοιτητές, αφού έψαξαν το σπίτι. Φεύγοντας, προσήχθησαν και άλλοι τρεις φοιτητές που πήγαιναν στο σπίτι των πρώτων. Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκεται και ο φοιτητής Γ. Σκαρλάτος μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου της Κρήτης, στο σπίτι του οποίου πραγματοποιήθηκε η έφοδος της αστυνομίας. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές οι κατηγορίε σε βάρος τους είναι ανυπόστατες, γεγονός που φαίνεται από έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου που να συνδέει τους φοιτητές με την έρευνα. 

Ενώ στην αρχή η αστυνομία διατεινόταν ότι οι φοιτητές εμπλέκονται σε δράσεις με μπογιές, τελικά απέδωσαν στον έναν  εξ αυτών την κατηγορία για οπλοκατοχή, επειδή στο σπίτι του είχε φυσίγγι του παππού του.  

Ο Γ. Σκαρλάτος, ένας εκ των φοιτητών που προσήχθησαν δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων:

«Το Σάββατο το πρωί ζήσαμε πρωτοφανή περιστατικά. Συγκεκριμένα, άτομα της αστυνομίας με πολιτικά εισέβαλαν στο σπίτι μου με πρόσχημα να κάνουν έρευνα για δημόσια φθορά. Προφανώς εφόσον δεν βρήκαν τίποτα, με οδήγησαν στο Τμήμα χωρίς να με αφήσουν να μιλήσω με κανέναν δικηγόρο. Εκεί προσηχθησαν κι άλλοι φοιτητές που βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Προσωπικά για εμένα, εφόσον δεν βρήκαν κάποια κατηγορία, σχημάτισαν μια δικογραφία με κατασκευασμένες κατηγορίες για ένα φυσίγγι του παππού μου, για οπλοκατοχή δηλαδή».

Οι φοιτητές που προσήχθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Έκτοτε, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι έχουν καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό και ζητούν την άρση των κατηγοριών που βαραίνουν τους φοιτητές. 

Οι φοιτητές προχώρησαν χθες 1η Μαρτίου σε καταγγελίες για την στάση των αστυνομικών αρχών. Ο δικηγόρος τους δήλωσε ότι παραβιάστηκαν βασικά δικαιώματα των φοιτητών.

Κι άλλη καταγγελία

Σε έγγραφη καταγγελία του, την οποία απέστειλε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο φοιτητής Δ. Ρ., του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρει:

«Δεν είναι κατάσταση αυτή! Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε πλέον. Πριν δύο μέρες (Σάββατο 27/2) τόσο εγώ όσο και άλλοι συμφοιτητές μου προσαχθήσαν στο αστυνομικό τμήμα των Χανίων. Μάλιστα ένας φοιτητής συνελήφθη αδικώς. Το δικό μου συμβάν ήταν κάπως διαφορετικό. Αστυνομικοί με πολιτικά με ακολούθησαν από το κέντρο των Χανίων μέχρι σχεδόν στο σπίτι μου. Ένα αμάξι σταμάτησε μπροστά μου και από το πουθενά πέντε αστυνομικοί μου κράτησαν τα χέρια, μου έκλεισαν το τηλέφωνο με τρόπο βίαιο, λες και επρόκειτο για απαγωγή. Στην αρχή, μέχρι να καταλάβω ότι ήταν αστυνομικοί, τρομοκρατήθηκα… Μετά μου ζήτησαν ταυτότητα, την οποία, από αμέλειά μου δεν είχα μαζί μου. Μου είπαν να μπω στο αμάξι, να πάμε μέχρι το σπίτι μου να την πάρω και τελικά κατέληξα στο τμήμα. Είχαν κάθε δικαίωμα να με πάνε στο τμήμα εφόσον δεν κρατούσα ταυτότητα, δεν είχαν κανένα δικαίωμα να μου πουν ψέματα και να μου φερθούν λες και είχα διαπράξει έγκλημα. Έπειτα στο τμήμα δέχτηκα από ανούσιες ερωτήσεις, όπως το αν πηγαίνω σε πορείες, μέχρι και ερωτήσεις που αφορούσαν τον συλληφθέντα φοιτητή Γ.Σ. Θα ήθελα να κατακρίνω τον τρόπο και τη βιαιότητα που εμπεριείχε το γεγονός, καθώς το όλο συμβάν έγινε με έναν τρόπο χουντικό και τουλάχιστον απαράδεκτο. Είχα κάθε καλή διάθεση να συνεργαστώ, όπως και εκανα. Δεν χρειαζόταν να μου φερθούν με τέτοια βιαιότητα».   

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: Η τρομοκρατία της αστυνομίας και του κράτους δεν θα περάσει

Στις 27/2 η κρατική καταστολή και η αστυνομική βία έδειξε για άλλη μία φορά τα δόντια της. Αδιαφορώντας και καταπατώντας το ίδιο το σύνταγμα το όποιο ορίζει ρητώς και καθέτως ότι η κατοικία του κάθε ενός από εμάς αποτελεί χώρος ασύλου και δεν επιτρέπεται σε κανένα να εισβάλλει μέσα σε αυτό, πάρα μονάχα έπειτα από σχετικό ένταλμα από τον εισαγγελέα, η αστυνομία, εισβάλει μέσα στα ίδια τα σπίτια φοιτητών συλλαμβάνοντας και οδηγώντας τους στο αστυνομικό τμήμα.

Όσοι, αρχικά γλύτωσαν από τα χέρια των αστυνομικών συνελήφθησαν μετέπειτα, στους δρόμους των Χανίων, εκεί όπου η αστυνομία τους ακολούθησε. Τέλος το αξιοπερίεργο της όλη υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η αστυνομικοί οι οποίοι προέβησαν στις συλλήψεις δεν φορούσαν τα διακριτικά της αστυνομίας και τα οχήματα τους ήταν πολιτικά και όχι υπηρεσιακά.

Οι πρακτικές που ακολουθεί και εφαρμόζει η αστυνομία με την καθοδήγηση της ίδιας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρυσοχοϊδη, θυμίζουν αν μη τι άλλο και μας φέρνουν στο μυαλό πρακτικές αντίστοιχες με εκείνες της Χούντας. Αρκεί μοναχά, μια ματιά στο παρελθόν κάποιων ακραίων βουλευτών της Κυβέρνησης και ίσως τότε κατανοήσουμε καλύτερα το πού οφείλονται οι προαναφερθείσες τακτικές του κύριου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)