to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 23.05.2013

Κοινωνία

Χανιά: 5 εργαζόμενες νίκησαν με επίσχεση εργασίας και πληρώθηκαν!

Η παρούσα ενημέρωση αφορά τις πέντε εργαζόμενες που βρίσκονταν σε επίσχεση από τις 20/12/2012 για δεδουλευμένα που τους οφείλονταν από τον Ιούνιο του 2012 στο Οικοτροφείο Χαραυγή στα Χανιά της Κρήτης της Εταιρίας ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ.


Η εταιρία είχε παραλάβει κονδύλιο που αφορούσε το πρώτο τρίμηνο του 2013 από το Υπουργείο Υγείας και πλήρωνε όλους τους εργαζόμενους πλην των εργαζομένων σε επίσχεση. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενες προχώρησαν σε καταγγελία –αναφορά στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και 10 κοινοποιήσεις σε λοιπούς φορείς.

Είχαν προσδιοριστεί ασφαλιστικά μέτρα από την πλευρά των εργαζόμενων για τα δεδουλευμένα τους στις 22/02/2013 αλλά πήραν αναβολή από την πλευρά τους λόγω της εγκυκλίου που είχε εκδώσει το Υπουργείο Υγείας και ανέστειλε όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μετά την καταγγελία τους και σε άσχετη χρονική περίοδο τους καταβλήθηκε μέσω τραπέζης ένα χρηματικό ποσό που αφορούσε περίπου ένα μισθό χωρίς βέβαια ποτέ να τους ενημερώσουν.

Τα δεύτερα ασφαλιστικά είχαν προσδιοριστεί στις 20/05/2013 αλλά τέσσερις μέρες πριν την ημερομηνία αυτή οι εργαζόμενες ενημερώθηκαν μέσω του δικηγόρου τους, ότι ο δικηγόρος της εταιρίας ζήτησε εξωδικαστικό συμβιβασμό και όπως τούς ενημέρωσαν θα τούς κατέβαλαν όλους τους μήνες του 2012 (δεδουλευμένα επτά μηνών) καθώς και τον Ιανουάριο του 2013 που ήταν ο πρώτος μήνας της επίσχεσης υπογράφοντας μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα επέστρεφαν στην δουλειά τους και θα σταματούσαν την επίσχεση, όπως και έγινε, αμέσως μόλις κατατέθηκαν τα χρήματα στο λογαριασμό μισθοδοσίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους, τους ανακοίνωσε ο δικηγόρος τούς ότι ενημερώθηκε από τον δικηγόρο της εταιρίας ότι θα έπρεπε να προσθέσουν άλλη μία παράγραφο στην υπεύθυνη δήλωση η οποία θα ανέγραφε ότι η καταγγελία η οποία κοινοποιήθηκε στο υπουργείο υγείας και λοιπούς φορείς είναι άνευ αντικειμένου και οι δηλώσεις οι οποίες αναγράφονται στην καταγγελία έγιναν εν θερμώ και πως μετά από πληροφορίες και διασαφηνίσεις διαπίστωσαν ότι δεν ευσταθούν και συνεπώς την ανακαλούν.

Τα χρήματα τα έλαβαν κατά δήλωση του δικηγόρου της εταιρίας οι εργαζόμενες προκειμένου να υπογράψουν το αναληθές της καταγγελίας που είχαν καταθέσει. Από τη στιγμή εκείνη και μετά δέχτηκαν διαμέσου των δικηγόρων εξοντωτικές πιέσεις ώστε να υπογράψουν τη δήλωση που αναιρεί την καταγγελία. Η απάντηση των εργαζομένων για την υπογραφή τους ήταν αρνητική.

Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της εταιρίας έδειξε για άλλη μία φορά το πρόσωπό της επιθυμώντας τεχνηέντως να αποσπάσει την ομολογία των εργαζομένων για την δήθεν ψευδή αναφορά πού υπέβαλαν. Επίσης τους μετέφεραν διαμέσου των δικηγόρων ότι θα προβούν εντός των ημερών σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγές διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 500,000 ευρώ.

Οι εργαζόμενες έχουν επιστρέψει στην εργασία τους και δέχονται προειδοποιήσεις ώστε να μην έχουν ύφος προκλητικό και να μην πανηγυρίζουν ώστε να μην προκαλούνται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πιθανόν γιατί σε εκείνους οφείλονται μισθοί του 2012 και δε θα ήθελαν να ξεσηκωθούν με αντίστοιχο των 5 εργαζομένων τρόπο.

Είναι μια πρώτη νίκη των εργαζομένων σε επίσχεση χάρη στην τόλμη τους, την επιμονή τους αλλά και τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεσή τους. Το σωματείο μας παραμένει στο πλευρό τους όπως και μεγάλο μέρος της κοινωνίας που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών & Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων

Πηγή: ergasiakodeltio

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)