to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 23.05.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Χάνεκε: Με την αγάπη κόντρα στον θάνατο

Ανταπόκριση από τις Κάννες του Κώστα Τερζή


«Ο Ζορζ και η Αν είναι ογδοντάρηδες, καλλιεργημένοι, συνταξιούχοι δάσκαλοι μουσικής. Η κόρη τους, που είναι επίσης μουσικός, ζει στο εξωτερικό με την οικογένειά της. Όταν η Αν θα πάθει ένα εγκεφαλικό, η αγάπη τους θα δοκιμαστεί...». Με αυτή τη λιτή περιγραφή προσδιορίζεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ η νέα ταινία του Μίκαελ Χάνεκε «Αγάπη», που εντυπωσίασε και συγκίνησε τους πάντες εδώ στις Κάννες, τρία χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του 2009 για τη «Λευκή κορδέλα».

Οι ηλικιωμένοι ήρωες του Χάνεκε (που τους υποδύονται δύο θρύλοι της γαλλικής υποκριτικής, ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν και η Εμανουέλ Ριβά του «Χιροσίμα Αγάπη μου») ζουν σ’ ένα υπέροχο σπίτι στο κέντρο του Παρισιού, γεμάτο βιβλία, δίσκους, πίνακες... Επιστρέφοντας ένα βράδυ στο σπίτι, κάποιος έχει αποπειραθεί να παραβιάσει την πόρτα τους. Η Αν κοιμάται ανήσυχα. Την επόμενη μέρα, διαπιστώνεται πως έχει πάθει εγκεφαλικό, η κατάστασή της χειροτερεύει... Ο σύντροφός της θα τη φροντίσει, με τον μοναδικό, ιδιαίτερο τρόπο που προσδιορίζει η αγάπη του, σαν ένα μικρό, αδύναμο παιδί που χρειάζεται τη βοήθειά του...

Ο φιλόσοφος-σκηνοθέτης Χάνεκε «απαντά» στην καταλυτική εισβολή της ανημπόριας και του θανάτου με το φάρμακο της αγάπης, στην πιο ώριμη, ίσως, ταινία του.

«Αποφάσισα να κάνω αυτήν την ταινία όταν κατάλαβα πως, όταν φτάνεις σε μια κάποια ηλικία, πρέπει να υπομένεις την αγάπη που έχεις δίπλα σου. Είναι αναπόφευκτο, το έχω δει να συμβαίνει, ακόμη και στη δική μου οικογένεια», μας είπε ο Μίκαελ Χάνεκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προβολή εδώ στις Κάννες.

Οι Κάννες τιμούν τον Αγγελόπουλο: Το 2007, στα εξήντα χρόνια της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Ζιλ Ζακόμπ, είχε ζητήσει απ' όσους σκηνοθέτες είχαν βραβευτεί μέσα στα χρόνια με τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ να σκηνοθετήσουν από μία ταινία τριών λεπτών. Το αποτέλεσμα ήταν το «Chacun Son Cinema» («Ο Καθένας και ο κινηματογράφος του»), όπου συμμετείχαν μεγάλοι σταρ του κινηματογράφου, όπως ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο Αμπάς Κιαροστάμι, η Τζέιν Κάμπιον, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Βάλτερ Σάλες, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ραούλ Ρουίζ... Στους δύο τελευταίους, που έφυγαν από τη ζωή τους τελευταίους μήνες, ήταν αφιερωμένη η τελετή στην αίθουσα «Ντεμπισί», με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, να τιμά τη σύντροφο του Αγγελόπουλου, Φοίβη Οικονομοπούλου, μαζί με όσους σκηνοθέτες από εκείνους που συμμετείχαν τότε στον εορτασμό των 60 χρόνων βρίσκονται φέτος στις Κάννες. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Le film anniversaire: Une Journee Particulaire» («Επετειακή ταινία: Ένα ξεχωριστό ταξίδι») που σκηνοθέτησε ο Ζιλ Ζακόμπ, πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών και για πάρα πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του. Στην πρώτη σκηνή ένα απόσπασμα από συνέντευξη του Θόδωρου Αγγελόπουλου στις Κάννες. Στην ερώτηση «γιατί κάνετε σινεμά;» ο Αγγελόπουλος απαντάει με τη γνωστή φράση του Μπόρχες: «Για μένα, για τους φίλους μου και για να νικήσω τον χρόνο»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)