to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 29.08.2018

Διεθνή

Handelsblatt: Τούρκοι επικριτές του καθεστώτος διαφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του Ερντογάν

Στον αυξανόμενο αριθμό Τούρκων που καταφεύγουν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο λόγω της τεταμένης πολιτικής κατάστασης στην πατρίδα τους αναφέρεται η Handelsblatt, η οποία σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνει στην ιστοσελίδα της ότι «Τούρκοι επικριτές του καθεστώτος διαφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του Ερντογάν».


 Η εφημερίδα του Ντύσελντορφ αναφέρει ότι «χιλιάδες Τούρκοι υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Στο μεταξύ έρχονται συχνά με παράνομο τρόπο». Ο Γερμανός ανταποκριτής αναφέρεται στην περίπτωση της Λεϊλά Μπιρλίκ, πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που «ήρθε (σ.σ. προ ημερών) με τη βοήθεια του σκοταδιού στην Ελλάδα διασχίζοντας τον Έβρο». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε αντίθεση με τους «δεκάδες χιλιάδες Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς πρόσφυγες πολέμου που διέσχισαν το ποτάμι τα περασμένα χρόνια […] η Λεϊλά Μπιρλίκ δεν τράπηκε σε φυγή εξαιτίας του πολέμου. Διέφυγε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διώκει αμείλικτα τους επικριτές και τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Η Handelsblatt αναφέρει ότι η κούρδισσα πρώην βουλευτής είχε συλληφθεί το 2016 μαζί με 13 ακόμη βουλευτές του HDP με τις κατηγορίες της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της συμμετοχής στο απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK. Παρά την προσωρινή αποφυλάκισή της τον Ιανουάριο του 2017 όμως, οι τουρκικές αρχές της απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα παρακρατώντας το διαβατήριό της. «Η διαφυγή της οδήγησε σε πηχυαίους τίτλους στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η υπόθεση της Μπιρλίκ προκαλεί πονοκέφαλο στους Έλληνες διπλωμάτες. Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι επικριτές του καθεστώτος αναζητούν στην Ελλάδα προστασία από διώξεις. Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι υποδέχεται 'πραξικοπηματίες' και 'τρομοκράτες'. Η διαφυγή της γνωστής κούρδισσας πολιτικού ενδέχεται […] να επιβαρύνει επιπλέον τις ούτως ή άλλως τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας διαπιστώνει ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Άγκυρα αποκλιμάκωσε μόνον προσωρινά τις διμερείς εντάσεις. «Τώρα υπάρχουν νέες εντάσεις» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στους Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών φαίνεται να δείχνει ότι Τούρκοι που αναζητούν άσυλο μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα. Αυτό αντικατοπτρίζεται ήδη στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου 3.189 Τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα – και η τάση είναι ανοδική».

tags: Handelsblatt

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)