to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 16.03.2015

Πολιτική

Handelsblatt: Δεν πληρώσαμε ποτέ το κατοχικό δάνειο!

Οι αξιώσεις κατά της άλλης κατοχικής δύναμης, της Ιταλίας, ρυθμίστηκαν ήδη από το 1947. Οι αξιώσεις κατά της Γερμανίας είναι ακόμη ανοιχτό θέμα.


Ντροπιαστική κρίνουν Γερμανοί ιστορικοί τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, όπως γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η εφημερίδα προτρέπει τις δύο κυβερνήσεις να εργαστούν για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί τις απόψεις Γερμανών ιστορικών αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ παραιτηθεί των αξιώσεών της κι ότι είναι καιρός το θέμα να ρυθμιστεί.

Το βασικό στοιχείο που επικαλείται η εφημερίδα είναι ένα έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Οικονομική Διαχείριση της Ελλάδας κατά την γερμανική κατοχή» με κωδικό R27320. Αναφέρεται στοαναγκαστικό δάνειο, το οποίο η ναζιστική Γερμανία πήρε από την ΤτΕ προκειμένου να καλύψει το «κόστος της κατοχής». Σύμφωνα με τον Hagen Fleischer, ειδικό εδώ και πολλά χρόνια στα θέματα των ελληνογερμανικών σχέσεων, αυτό «το γερμανικό χρέος δεν έχει αποπληρωθεί».

Ο ιστορικός Hans Günter Hockerts από το Μόναχο, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων μετά το 1945, αναφέρει ότι «οι πιστώσεις πρέπει να αποπληρώνονται και η συμφωνία του Λονδίνου το 1953 δεν αναφέρθηκε σε αυτήν την κατηγορία αξιώσεων.» Έτσι, η αξίωση της Ελλάδας σχετικά με το αναγκαστικό δάνειο έχει τις πιο μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Προτείνει γι' αυτό το σκοπό την ίδρυση ενός ελληνογερμανικού ταμείου, όπου αφενός δε θα αναγνωρίζονται περαιτέρω αξιώσεις της Ελλάδας, αφετέρου όμως θα δείχνει ότι η Γερμανία αναγνωρίζει μια ηθική υποχρέωση.

Άλλωστε το θέμα του αναγκαστικού δανείου είναι μια ειδική περίπτωση. Γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής βουλής εξέφραζε αμφιβολίες για το κατά πόσο το θέμα μπορεί πραγματικά να θεωρείται λήξαν ως προς την οικονομική πλευρά.

Η κυβέρνηση Μέρκελ αντιθέτως θεωρεί ότι το θέμα έχει τελειώσει με τη συνθήκη 2+4 (Ανατολική/Δυτική Γερμανία, Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία), το 1990. Τότε όμως επρόκειτο για μία Συμφωνία, η οποία απλώς γνωστοποιήθηκε στα υπόλοιπα έθνη και, σύμφωνα με ειδικούς, δεν έχει ισχύ στο διεθνές δίκαιο. Ο Andreas Fischer-Lescano, ειδικός στο διεθνές δίκαιο από τη Βρέμη, βρίσκει την επιχειρηματολογία της γερμανικής κυβέρνησης νομικά απαράδεκτη και την απόρριψη των ελληνικών αιτημάτων από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης «ντροπιαστική». «Με μια αμείλικτη σκληρότητα κάνουμε μια απόλυτη πολιτική τετελεσμένων, προκειμένου να μη δημιουργηθούν δεδικασμένα», δηλώνει στην εφημερίδα.

Η Hsndelsblatt αναφέρεται τέλος στην εκπομπή ZDF-Magazin του καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, η οποία προέβαλε πρόσφατα ένα έγγραφο που αποδεικνύει ότι η Αθήνα δεν ανακάλυψε το ζήτημα των αποζημιώσεων στην αρχή της κρίσης, όπως θα ήθελε να πιστεύουμε η κ. Μέρκελ. Σε μία ρηματική διακοίνωση του 1995 προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει η έκφραση: «Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της για αποζημιώσεις και επανορθώσεις για τις βλάβες που υπέστη κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η εφημερίδα καταλήγει: Ο καιρός έχει πλέον έρθει για να εργαστούμε προς μία λύση που θα αποδέχονται και οι δύο πλευρές. Οι αξιώσεις κατά της άλλης κατοχικής δύναμης, της Ιταλίας, ρυθμίστηκαν ήδη από το 1947. Οι αξιώσεις κατά της Γερμανίας είναι ακόμη ανοιχτό θέμα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)