to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χαμηλές πτήσεις και απουσία της Ελλάδας

Με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη σε εξέλιξη και περιμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ηχηρή η δεύτερη απουσία της Αθήνας, την ώρα μάλιστα που προβάλλεται η Άγκυρα, ως κοινός παρονομαστής και ρυθμιστικός παράγοντας των προαναφερόμενων κρίσιμων διεθνών επαφών.


Κοινός παρονομαστής αφενός, επειδή διατηρεί στρατό στη Λιβύη-τακτικό και μισθοφορικό- ενώ στέλνει όπλα, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ, με το πρόσχημα ότι κλήθηκε από την κυβέρνηση της χώρας αυτής και αφετέρου διότι ρίχνει «γέφυρες» σε κράτη μέλη της ΕΕ και των γειτονικών με τη Λιβύη κρατών, προκειμένου να είναι από τους πρωταγωνιστές της ανοικοδόμησης της χώρας έχοντας και μόνιμη στρατιωτική βάση, εκεί.

Μπορεί, λοιπόν, το τουρκολιβυκό σύμφωνο Ερντογάν-Σάρατζ-που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019- να είναι παράνομο, να υπάρχουν καταγεγραμμένες οι ενστάσεις της Γαλλίας από το 2020 και μια ανενεργής λίστα ευρωπαϊκών κυρώσεων, όμως πού είναι η Αθήνα;

Πού πήγε το διπλωματικό κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει, μετά και την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα;

Ο τότε πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, ήταν παρών στο Παλέρμο το 2018 για το λιβυκό ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι για δεύτερη φορά απών.

Όπως απουσιάζει κι από τη συζήτηση για το Προσφυγικό που συζητιέται σήμερα στη Διάσκεψη και θα συζητηθεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής και στρέφει ξανά την Ευρώπη προς την αυλή της Άγκυρας.

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τη χώρα (Τουρκία), θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει αναλάβει για μας ένα πολύ σημαντικό βάρος» παραδέχεται στην εφημερίδα Die Welt ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας λέγοντας πως «εκεί διαμένουν σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη Συρία και από άλλες χώρες της περιοχής. Νομίζω ότι η ΕΕ έχει μεγάλο συμφέρον να την αναπτύξει (την προσφυγική συμφωνία) και να την μετεξελίξει».

Σε σχέση με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας ο Μαας δεν προσδιορίζει- εκτός των ήδη 6 δισεκατομμυρίων ευρώ-σε τι ύψος θα κυμανθεί η επιπλέον βοήθεια, παραπέμποντας στο τεράστιο κόστος που αναλαμβάνει η Τουρκία για την κάλυψη των προσφυγικών αναγκών, έξοδα που δεν έχουν άλλες χώρες.

Και στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι η υπάρχουσα συμφωνία προσφέρει στον πρόεδρο Ερντογάν δυνατότητες εκβιασμού, ο Γερμανός ΥΠΕΞ σημειώνει ότι προς το παρόν οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές.

«Νομίζω ότι και η Τουρκία έχει αναγνωρίσει, ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, αποφασιστικής σημασίας είναι η πρόοδος σε θέματα, όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι αρχές Κράτους Δικαίου. Το ζητούν πολλοί στην ΕΕ για την προώθηση θεμάτων όπως επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης ή κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες».

Αυτή την ευκαιρία της αναθεώρησης πρότεινε να αδράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνδέοντας μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία με τη δέσμευση υπογραφής συνυποσχετικού ώστε να εξεταστεί στη Χάγη το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Σε αυτή την προοπτική εντάσσεται και η συνεχής προσπάθεια σύσσωμης της αντιπολίτευσης να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά μας θέματα προκειμένου με πολιτική συνεννόηση να χαραχθεί μια ενεργητική στρατηγική στην εξωτερική μας πολιτική, η οποία κινδυνεύει να μείνει … από απουσίες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)