to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 05.11.2014

Οικονομία

Χαμένοι στη μετάφραση: Ήξεις αφήξεις για την ατζέντα του Eurogroup και την «επέκταση του ελληνικού προγράμματος»

Παλινωδίες Χαρδούβελη και Ντάισελμπλουμ μετά τις πληροφορίες ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος - «Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF» αναφέρει επί λέξει η «σχολιασμένη ημερήσια διάταξη του Eurogroup και Ecofin του Συμβουλίου της 6ης και 7ης Νοεμβρίου» του επικεφαλής του Eurogroup


Νέα αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το θέμα με τη διάψευση του κ. Χαρδούβελη σχετικά με την ατζέντα του αυριανού Εurogroup. Ειδικότερα, και σε απάντηση δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι ενδέχεται να συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος στο Eurogroup της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα. Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο ΥΠΟΙΚ και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για παρεξήγηση. Μάλιστα αναφορικά με το θέμα και η εκπρόσωπος του  Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα, ενώ κύκλοι που πρόσκεινται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνουν λόγο για αδυναμία απόδοσης του κειμένου στα ελληνικά.

Παρ’ όλα αυτά, στην 7σέλιδη «σχολιασμένη ημερήσια διάταξη του Eurogroup και Ecofin του Συμβουλίου της 6ης και 7ης Νοεμβρίου» του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem η οποία έχει στόχο την ενημέρωση των ολλανδικών αρχών αναφέρεται στο θέμα Νο 3 που είναι η Ελλάδα ότι:

«Το Eurogroup θα συζητήσει την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος δανείων από την Ελλάδα. Ενδεχομένως εκεί θα συζητηθεί επίσης η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. Λίγο νωρίτερα, την απόφασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατηρηθεί η «Ομάδα δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα» (Task Force) μέχρι τον Ιούνιο του 2015 ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την πρώτη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων (πληροφορίες: capital.gr).   

Τα τρία στάδια της «διαπραγμάτευσης» (από το κύριο άρθρο της «Αυγής» της Τετάρτης):

 

Υπάρχουν τρία στάδια στη "διαπραγμάτευση" που υποτίθεται ότι κάνει η κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και αποτελεί αντικείμενο της περιβόητης Αξιολόγησης της τρόικας. Τα αποτελέσματά της θα πρέπει να ανακοινωθούν έως τις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από το τέλος του έτους, οπότε αλλάζει το σχήμα της τρόικας.

Το δεύτερο στάδιο αφορά τη συμφωνία με την παράλληλη πιστωτική γραμμή, δηλαδή την εξασφάλιση της δυνατότητας για νέα χρηματοδότηση της χώρας από τροϊκανής εμπνεύσεως σχήματα. Κι αυτή "η γραμμή" προϋποθέτει την εφαρμογή των παλαιών δεσμεύσεων, αλλά και την ανάληψη νέων. Κι όταν λέμε δεσμεύσεων, εννοούμε άλλες 5,5 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο έως το τέλος Δεκεμβρίου, την περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου, την έναρξη των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, την περικοπή του μισθολογίου στο Δημόσιο, την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, ασφαλιστικό (μίνι ή μάξι...), ομαδικές απολύσεις κ.ά. Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει με ασάφεια και αοριστίες περί της επόμενης μέρας, η οποία, διατηρουμένου του Μνημονίου, ισοδυναμεί με τη... σημερινή μέρα!

Το τρίτο στάδιο αφορά τη ρύθμιση του χρέους. Η έναρξη της συζήτησης αυτής προϋποθέτει συμφωνία για το αν είναι βιώσιμο το χρέος. Η κυβέρνηση επιδιώκει πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Με την κίνησή της αυτή υπονομεύει την όποια αξιόπιστη διαπραγμάτευση. Η ρύθμιση του χρέους, έστω και με την οπτική της κυβέρνησης, δηλαδή με κάποια επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων, δεν είναι θέμα του βραχέος χρόνου, μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Για να μην καταντήσει μια σικέ διαδικασία αποδοχής των τετελεσμένων που επιβάλλουν οι δανειστές, πρέπει να συναρτηθεί με την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους. Αυτή την αλήθεια είχε παραδεχθεί προσφάτως ο Κ. Σημίτης, αλλά για λόγους προεκλογικής δημαγωγίας την ξεχνούν οι δίδυμοι της εξουσίας.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)