to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 24.07.2012

left.gr

Πολιτική

Χαλυβουργία: Οι απεργοί συνεχίζουν τον αγώνα τους

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, όταν απεργοί επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας.


Φωτογραφίες από τη χθεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια





Aπό την πλατεία Ομονοίας ξεκίνησε η πορεία.  "Κάτω τα χέρια από τους Χαλυβουργούς" ήταν το κεντρικό σύνθημα.

19:55 Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 3.00 μετά το μεσημέρι, θα γίνει τελικώς η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με το Σωματείο των Εργαζομένων στη μονάδα Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Βρούτσης είχε αποδεχθεί με δήλωσή του, το αίτημα του σωματείου να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας πρωτοβουλία διαλόγου «χωρίς λουκέτα και αλυσίδες», όπως διευκρίνισε, και «χωρίς αστυνομική παρουσία». 

Αυτή την ώρα η συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς στην πλατεία Ομονοίας.


19:00 Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του  Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Υπ. Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, περί ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου της κυβέρνησης με τους εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας:  
«Ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος δεν γίνεται με την παρουσία των ΜΑΤ έξω από την πύλη του εργοστασίου, με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις, με απολύσεις και τρομοκρατία σε βάρος των απεργών Χαλυβουργών. 
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ από την πύλη της επιχείρησης και τον Υπουργό Εργασίας αντί να κάνει ανέξοδες δηλώσεις να πάρει επιτέλους την αναγκαία, εδώ και καιρό, πρωτοβουλία σύγκλισης τριμερούς συνάντησης του ίδιου με τον μεγαλομέτοχο της ελληνικής χαλυβουργίας και το σωματείο των Χαλυβουργών, για να δοθεί προωθητική λύση με βάση και τις προτάσεις της γενικής συνέλευσης των απεργών».

Ανακοίνωση των συμμετεχόντων στο Θερινό Πανεπιστήμιο 2012 της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - «Αλληλεγγύη στους εργάτες της Χαλυβουργίας»‏

Εμείς, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στο Θερινό Πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων και κινημάτων από 25 χώρες, καταγγέλλουμε τη βίαιη εισβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στο κατειλημμένο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στις 20 Ιουλίου και την καταστολή εναντίον των αγωνιζόμενων εργατών. 

Αυτή η βίαιη παρέμβαση είναι άλλο ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο η νέα, μνημονιακή ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους και κάθε άλλο φορέα που αντιστέκεται.

Έντεκα χρόνια μετά τις σκοτεινές στιγμές της Γένοβας, αυτό που χρειάζονται οι χώρες μας και η Ευρώπη δεν είναι η παρούσα κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής, αλλά η απελευθέρωση από τη λιτότητα και η αποκατάσταση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πορταριά-Ελλάδα, 20 Ιουλίου 2012


Το κείμενο που υπογράφουν οι απεργοσπάστες


15:10 Τα φορτηγά συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν στο εργοστάσιο με την περιφρούρηση των ΜΑΤ, ενώ οι απεργοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο βενζινάδικο από τις δυνάμεις καταστολής. 

14:40 Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία που καλούν το Σωματείο Εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία και δεκάδες Σωματεία και Ομοσπονδίες, την Δευτέρα 23 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Αλληλεγγύη στην απεργία των εργατών στην Ελληνική Χαλυβουργία.
Να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής από το εργοστάσιο.
Να δικαιωθούν τα αιτήματα των εργατών-απεργών
Όχι στις απολύσεις και τα αντεργατικά μέτρα.
Κάτω η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική.

Στο δρόμο του αγώνα θα νικήσουμε όλοι μαζί!

Ο Συντονισμός Σωματείων θα συγκεντρωθεί στην αρχή της οδού Σταδίου-Ομόνοια.


14:32 Οι απεργοί που βρίσκονται στην πύλη του εργοστασίου έχουν περικυκλωθεί από δυνάμεις των ΜΑΤ στο χώρο του βενζινάδικου.


14:27 Η κυβέρνηση είναι και πάλι θεατής. Παρά την ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση που μιλούσε για ανάγκη απομάκρυνσης της Αστυνομίας, παρά τη συμφωνία των απεργών για διάλογο, τα ΜΑΤ ξαναχτύπησαν. Και όλα αυτά, ενώ είχε ήδη κλειστεί ραντεβού για αύριο και οι απεργοί ζητούσαν απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και τριμερή διάλογο και με τη συμμετοχή της εργοδοσίας. Ο υπουργός λειτουργεί και πάλι ως υπάλληλος του Μάνεση.


14:22 Ένταση και πάλι στην πύλη της Χαλυβουργίας. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και πάλι. Φορτηγά του Μάνεση προσπαθούν να μεταφέρουν υλικά στο εργοστάσιο του Βόλου, διότι η Χαλυβουργία ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, παρά τα όσα λέγονται. Οι υπάλληλοι που έχουν προσέλθει είναι ελάχιστοι και μάλιστα διοικητικό προσωπικό. Επομένως δεν μπορεί να βγει παραγωγή. Τα ΜΑΤ ως μηχανισμός εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Μάνεση περιφρουρούν τα φορτηγά και χτυπούν απεργούς. 




12:45  Ο υπουργός Eργασίας, Γιάννης Βρούτσης με δήλωση του υποστήριξε "ε ίμαι έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο για το ζήτημα της Χαλυβουργίας. Αυτή τη φορά, όμως, με ανοιχτό το εργοστάσιο, χωρίς λουκέτα και αλυσίδες...". 
Μάλλον ξεχνά ό κύριος υπουργός ότι στη συνέλευση του σωματείου προχτές οι απεργοί ψήφισαν υπέρ της συνέχισης του αγώνα τους με 164 ψήφους υπέρ έναντι 5 κατά.


12:35 Επικοινωνία των απεργών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση έγινε πριν από λίγο. Οι απεργοί απαιτούν να φύγουν τα ΜΑΤ από την πύλη του εργοστασίου, ενώ πιθανόν αύριο το απόγευμα να υπάρξει συνάντηση του σωματείου με τον υπουργό, ώστε να γίνει συζήτηση με βάση τις προτάσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων της Χαλυβουργίας και να βρεθεί μια λύση.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση της ΝΕΤ, κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις ευθύνες της στην υπόθεση της απεργίας των χαλυβουργών. 
Όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο υπουργός Εργασίας δεν συνέβαλε στη συζήτηση, αν και οι απεργοί είχαν διάθεση διαπραγμάτευσης, ώστε να γυρίσουν στη δουλειά τους με το κεφάλι ψηλά. Αντιθέτως η τριμερής συνεννοήση με τη συμμετοχή της εργοδοσίας δεν έγινε, ενώ ο κύριος Μάνεσης εκβίαζε διαρκώς ζητώντας από την κυβέρνηση διευκολύνσεις, όπως μειωμένα τιμολόγια φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.


Το βίντεο από τις συμπλοκές 



Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για τον αγώνα των Χαλυβουργών τη Δευτέρα 23/7:

Αθήνα, 7.30 μ.μ., Ομόνοια.
Κόρινθος, 8 μ.μ., Περιβολάκια.
Πάτρα, 8 μ.μ., πλατεία Προσφυγικών.
Λαμία, 8 μ.μ., πλατεία Πάρκου.
Λάρισα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Βόλος, 8 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.
Αμφισσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ιτέα, 7.30 π.μ., παραλία Ιτέας.
Λιβαδειά, 11 π.μ., πεζόδρομος Μπουφίδου.
Χαλκίδα, 7.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς.
Πύργος, 8 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ.
Καλαμάτα, 8 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.
Τρίπολη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Σπάρτη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Γιάννενα, 8 μ.μ., δημαρχείο.
Πρέβεζα, 8.30 μ.μ Θεοφάνειο.
Αγρίνιο 8.30 μ.μ. κεντρική πλατεία.
Λευκάδα 8.30 μ.μ. πλατεία Αγίου Μηνά.
Κέρκυρα, 8 μ.μ., πλατεία Σαρόκο.
Κεφαλονιά, 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.
Ηράκλειο, 7 μ.μ., Λιοντάρια.
Χανιά, 8 μ.μ., Νέα Καταστήματα.
Λασίθι, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου.
Μυτιλήνη, 8 μ.μ., πλατεία Σαπφούς.
Χίος, 7 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς.
Νάουσα, 8.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Σκύδρα 8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Κατερίνη, 7.30 μ.μ., Συντριβάνι (πλατάνι).
Βέροια, 8 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου.
Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.
Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Πτολεμαΐδα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Φλώρινα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Καστοριά, 7.30 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία.
Γρεβενά, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Κομοτηνή, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
Αλεξανδρούπολη, 7.30 μ.μ., Δημαρχείο.


Σήμερα, Δευτέρα 23 Ιουλίου, το σωματείο των Χαλυβουργών καλεί σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 19:30.

8:30 Ακολούθησαν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς και όπως υποστηρίζουν οι απεργοί απωθήθηκαν βίαια, ενώ έγινε και χρήση χημικών.
Μπροστά από το εργοστάσιο, έχουν παραταχθεί τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ, ενώ η μονάδα δεν λειτουργεί, σύμφωνα με τους απεργούς.

Τα ΜΜΕ διαψεύδουν τους απεργούς και υποστηρίζουν τη θέση της εργοδοσίας, ότι έχουν εισέλθει 100 άτομα και η μονάδα θα λειτουργήσει.

Η παρουσία των ΜΑΤ εμποδίζει την κυκλοφορία στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο, καθώς έχει κλείσει μια λωρίδα προς Κόρινθο.

Για σήμερα Δευτέρα, έχουν προγραμματισθεί συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε όλη τη χώρα. Στις 19:30 έχει προγραμματιστεί  συγκέντρωση στην Ομόνοια.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)