to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 06.09.2012

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

Χαλκιδική: Οι ανάγκες των κατοίκων ενάντια στα συμφέροντα των χρυσοθήρων

Γράφουν: Αλεξίου Σωτήρης - Χατζηδιάκος Άγγελος


Το καλοκαίρι που μας πέρασε, στη Χαλκιδική δεν έκαναν όλοι διακοπές. Στις Σκουριές οι κάτοικοι με αλληλέγγυο κόσμο από την υπόλοιπη Ελλάδα αντιστέκονταν στα επενδυτικά σχέδια εξόρυξης χρυσού και χαλκού της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και του Μπόμπολα. Εδώ και χρόνια δίνουν έναν ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην καταστροφή της περιοχής τους και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Το έργο αυτό θα οδηγήσει στην αποψίλωση ενός πανέμορφου αρχέγονου δάσους, στην αποστράγγιση του βουνού, στην περαιτέρω ρύπανση της θάλασσας και στη δηλητηρίαση του αέρα με τους τόνους σκόνης και τοξικών αερίων που θα εκλύονται από το ορυχείο. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που υπόσχεται η εταιρία, οι πρόσκαιρες, ανθυγιεινές και κακοπληρωμένες θέσεις μετά την ολοκλήρωση του έργου θα μετατραπούν σε στρατιές ανέργων σε έναν κρανίου τόπο, όσο δεν υπάρχει ένα σχέδιο βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης για την περιοχή.

Στις 5 Αυγούστου έγινε μια μεγάλη πορεία προς τα μεταλλεία, συνέχεια άλλων δράσεων και κινητοποιήσεων, με σκοπό την κατάληψή τους για μερικές ώρες. Απέναντί τους βρήκαν τον πλήρη αποκλεισμό από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αλλά και τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες με εκτεταμένη χρήση χημικών και πλαστικές σφαίρες, εμπόδισαν την πρόσβαση των κατοίκων στο δημόσιο δασικό χώρο, περιφρουρώντας σαν ιδιωτικός στρατός τα μεταλλεία. Παρ' ολ' αυτά, οι συγκρούσεις διήρκησαν για πολλές ώρες και το κινηματικό ραντεβού ανανεώθηκε για το τριήμερο 7-9 Σεπτέμβρη.

Η επιτροπή κατοίκων καλεί στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο 8/9 ενώνοντας τη φωνή τους με όσους αντιλαμβάνονται ότι στην εποχή των μνημονίων τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται ως κεκτημένο. Τα πάντα τίθενται υπό διαπραγμάτευση και πράγματα αδιανόητα πλέον γίνονται καθημερινότητα. Έτσι ένα ολόκληρο βουνό παραχωρείται εν μία νυκτί προς εκμετάλλευση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στην υπόλοιπη οικονομική ζωή της περιοχής. Η παραχώρηση της έκτασης από το ελληνικό δημόσιο αποτελεί σκάνδαλο. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή εκδίκασε αποζημίωση από την εταιρία προς το δημόσιο ύψους 15,5 εκ. ευρώ λόγο της εξευτελιστική αρχικής τιμής πώλησης. Στις 28/4/11 η κυβέρνηση προσφεύγει για την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης ώστε να μην αποζημιωθεί το δημόσιο, την ίδια περίοδο λαμβάνονταν σκληρά μέτρα ‘’δημοσιονομικής εξυγίανσης’’. Γίνεται σαφές ότι στόχος δεν είναι η τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών αλλά αναδιαρθρώσεις φονταμενταλιστικού νεοφιλελευθερισμού που σε διαφορετική περίοδο μπορεί να έπαιρναν δεκαετίες. Επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη σήμερα απαιτούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, αύριο ζώνες ειδικού φορολογικού-εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος. Οι δυνάμεις καταστολής σε ρόλο ιδιωτικού στρατού των εργολάβων, όπως τις είδαμε τον Αύγουστο, είναι σημαντικό να εξασφαλίζουν ότι τυχόν κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών δεν θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα. Η τεράστια ανεργία, η καμένη γη στη κυριολεξία αλλά και στα εργασιακά ολοκληρώνουν το «εύφορο» επενδυτικό έδαφος.

Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί, αλλιώς ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά εγκληματικών μεταλλευτικών εξορύξεων στη Βόρεια Ελλάδα (Κιλκίς, Δράμα, Κομοτηνή). Όσο τα κυρίαρχα δίκτυα ενημέρωσης αποσιωπούν τα γεγονότα και η βία των δυνάμεων καταστολής κλιμακώνεται, η αντιπληροφόρηση και η πανελλαδική αλληλεγγύη στον αγώνα αυτό είναι αναγκαίες συνθήκες για τη νικηφόρα έκβασή του. Από την υπόλοιπη κοινωνία οι κάτοικοι δε χρειάζονται μια μικρή δόση οικολογικής ευαισθησίας αλλά έμπρακτη αλληλεγγύη για να μπει ένα τέλος στην συνολική υποβάθμιση των ζωών μας. Οι συμμετέχοντες στο κίνημα ενάντια στα μεταλλεία, ίσως και άθελά τους, υπερασπιζόμενοι το φυσικό πλούτο της περιοχής τους παίρνουν μέρος στον συνολικό αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, νοηματοδοτούν το σύνθημα «οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη». Επανοικειοποιούνται την έννοια της αυτοδιαχείρισης και της δημοκρατίας, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης για την επιτυχία των κοινωνικών διεκδικήσεων. Έρχονται αντιμέτωποι με την εξουσία, τις δυνάμεις καταστολής και τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Οι εμπειρίες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αγώνες σαν κι αυτόν της Χαλκιδικής αποτελούν την απαραίτητη κοινωνική πρώτη ύλη για να συγκροτηθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής. Και αυτός είναι ο ρόλος της δικής μας Αριστεράς. Να μην αξιολογεί τους αγώνες σε κεντρικούς και μη, αλλά να προσπαθεί να γίνεται οργανικό κομμάτι κάθε ανατρεπτικής προσπάθειας με μικρότερη ή μεγαλύτερη εμβέλεια να ζυμώνεται με τον κόσμο, να συμβάλλει στην αλλαγή των συνειδήσεων για την απαγκίστρωση από την κυρίαρχη ιδεολογία, δείχνοντας στην πράξη έναν άλλο δρόμο αγώνα, διεκδίκησης, οργάνωσης της καθημερινότητας και, γιατί όχι, νίκης και ανατροπής.

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι πολύπλευρη και βίαιη, όμως οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους δεν είναι ανίκητοι. Αν υπάρχει ένα πράγμα που φοβούνται είναι οι δικοί μας αγώνες. Οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και η νεολαία με τους αγωνες τους, θα βάλουν ένα τέλος σ' αυτήν την επίθεση, θα διώξουν αυτούς που κλέβουν το μέλλον τους και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν άλλο να ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

Πρώτη στάση ΔΕΘ

Δεύτερη μεταλλεία Χαλκιδικής


*Οι Αλεξίου Σωτήρης και Χατζηδιάκος Άγγελος είναι μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)