to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 15.07.2019

Κοινωνία

Χαλκιδική: Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή ότι πολλές κατοικίες δεν έχουν στέγη

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν να εργάζονται τα συνεργεία όλων των υπηρεσιών στις περιοχές της Χαλκιδικής, όπου το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας την περασμένη εβδομάδα άφησε εκτεταμένες ζημιές.


Και ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Χαλκιδικής έχουν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, το μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στον δήμο της Νεας Προποντίδας, είναι ότι πολλές κατοικίες είναι χωρίς στέγες, όπως επισήμανε στον ραδιοφωνικό Σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", η προϊσταμένη Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β. Ελλάδας, Όλγα Ζηκοπούλου.

"Μέχρι στιγμής στον δήμο Προποντίδας έχουν φθάσει 500 αιτήσεις (για αποζημιώσεις), εκ των οποίων 400 περίπου είναι για κατοικίες και 100 για επιχειρήσεις. Από τις 400 (αιτήσεις) πάρα πολλές αφορούν πρόβλημα με τις στέγες. Δίνουμε προτεραιότητα σε αυτές, διότι αναμένονται και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πολλές κατοικίες δηλαδή δεν έχουν στέγη. Ελέγξαμε, επισκεφτήκαμε και συνομιλήσαμε με ιδιοκτήτες σε περίπου 160 κατοικίες. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, γιατί φοβούνται οι άνθρωποι μην πλημμυρίσουν. Επείγει να επισκευαστούν οι στέγες" τόνισε η κ. Ζηκοπούλου.

Όπως σημείωσε η προϊσταμένη Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β.Ελλάδας, μερικοί ιδιοκτήτες ήδη προχώρησαν σε επισκευή: "τους είπαμε να βγάζουν και φωτογραφίες, προκειμένου να μην χάσουν την αποζημίωση μετά. Προχώρησαν κάποιοι με δικά τους χρήματα".

Ήδη κλιμάκια έχουν πάει στην Σωζόπολη, στα Σήμαντρα και την Ποτίδαια. "Και πάλι σήμερα ασχολήθηκαμε με τον Δήμο Προποντίδας" ανέφερε η κ. Ζηκοπούλου, η οποία επισήμανε ότι έχουν φθάσει ήδη στην Χαλκιδική και άλλα, πρόσθετα κλιμάκια. "Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα και στους άλλους δύο δήμους, μιλήσαμε με τους δημάρχους οι οποίοι συγκεντρώνουν αιτήσεις στη Σιθωνία και την Κασσάνδρα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Οι ζημιές έχουν προκληθεί κυρίως από πτώσεις δέντρων" εξήγησε.

Τα κλιμάκια των μηχανικών, αρκετά από τα οποία ήταν στον Έβρο την περασμένη Πέμπτη (για καταγραφή και εκεί ζημιών από χαλαζοπτώσεις) όταν κλήθηκαν να μεταβούν στην Χαλκιδική, εργάζονται ασταμάτητα και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να γίνει γρήγορα η ακριβής καταγραφή των ζημιών.

"Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η απόφαση της οριοθέτησης της περιοχής, αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα. Μόλις βγει αυτή η απόφαση εκτμώ πως η κυβέρνηση θα εξαγγείλει τα μέτρα και τις αποζημιώσεις που θα αποδοθούν στους ιδιοκτήτες. Για αυτό βιαζόμαστε τόσο πολύ, να έχουμε έναν αριθμό, να ξέρουμε πάνω – κάτω πόσα έχουν πληγεί από τη θεομηνία" τόνισε η κ. Ζηκοπούλου.

Η κ. Ζηκοπούλου η οποία έχει κληθεί πολλές φορές ύστερα από έντονα καιρικά φαινόμενα να καταγράψει τις καταστροφές ομολόγησε πως δεν έχει ξαναδεί τέτοιου μεγέθους επιπτώσεις. "Παρά το θλιβερό γεγονός ότι υπήρξαν θύματα, το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν και άλλα θύματα..." σημείωσε, τονίζοντας ότι ενώ κάτοικοι της Χαλκιδικής δοκιμάστηκαν πολύ σκληρά, κάνουν υπομονή και είναι φιλικοί με όλα τα συνεργεία αποκατάστασης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)