to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 22.11.2016

Διεθνή

Χαλέπι: Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν, ενώ η κατάσταση των αμάχων έχει γίνει τρομακτική

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν βαθύτερα στο Χαλέπι, συνεχίζοντας την επιχείρηση ανακατάληψης των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών της πόλης, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για την τύχη της πόλης και των κατοίκων.


Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν βαθύτερα στο Χαλέπι, συνεχίζοντας την επιχείρηση ανακατάληψης των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών της πόλης, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για την τύχη της πόλης και των κατοίκων.

«Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς», δήλωσε ο διασώστης Ιμπραχίμ Αμπού Λάιτ στο Al Jazeera. «Αυτές είναι οι πιο βίαιες επιθέσεις που έχουμε δει τα τελευταία πέντε χρόνια».

Η ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού θα είναι η σημαντικότερη νίκη για την κυβέρνηση μετά την έναρξη του εμφυλίου πριν από περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ο Χέερτ Καπελέρε περιφερειακός διευθυντής της Unicef δήλωσε ότι περισσότερα από 100.000 παιδιά είναι παγιδευμένα στο ανατολικό Χαλέπι. «Τα παιδιά δεν θα πρέπει να πεθαίνουν στα νοσοκομεία εξαιτίας βομβών και δεν θα πρέπει να πεθαίνουν στα σχολεία», τόνισε.

Οι δυνάμεις των ανταρτών χάνουν συστηματικά έδαφος μετά την εμπλοκή της Μόσχας, βασικού συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στη σύρραξη.

Ακτιβιστές και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη ιρανικών και ρωσικών στρατευμάτων αλλά και μαχητών της Χεζμπολάχ, κατέλαβαν τη συνοικία Μασάκεν Χανάνο.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική πρόοδο μέσα στις ανατολικές συνοικίες που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής το καθεστώς», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Αν θέσει υπό τον έλεγχό του τη Μασάκεν Χανάνο, το καθεστώς θα βρίσκεται σε απόσταση βολής από πολλές ανταρτοκρατούμενες συνοικίες και θα μπορεί να αποκόψει το βόρειο τμήμα του Χαλεπιού από τις υπόλοιπες ανταρτοκρατούμενες περιοχές», πρόσθεσε.

Ο Αμπντέλ Ραχμάν επεσήμανε επίσης ότι η κατάληψη της συνοικίας αυτής έχει τόσο στρατηγική όσο και συμβολική σημασία, καθώς η Μασάκεν Χανάνο είναι η πρώτη συνοικία που έπεσε στα χέρια των ανταρτών το 2012.

Η εφημερίδα Al Watan της Συρίας, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε τη συνοικία αυτή «το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό προπύργιο των ενόπλων» στο Χαλέπι.

Τουλάχιστον 141 άμαχοι, μεταξύ αυτών και 18 παιδιά, έχουν σκοτωθεί την τελευταία εβδομάδα από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του ο Αμπού Λάιτ, μέλος της ομάδας διασωστών «Λευκά Κράνη», επεσήμανε ότι περισσότεροι από 375 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι και τις γύρω περιοχές από την προηγούμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ δεν έχει καταφέρει να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού από τον Ιούλιο, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, καθώς έρχεται ο χειμώνας.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο AFP ότι η πτώση του ανατολικού Χαλεπιού φαίνεται να είναι θέμα χρόνου.«Τώρα το ζήτημα είναι πόσο καιρό θα κρατήσουν» οι αντάρτες, είπε ο διπλωμάτης αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Δεν υπάρχει τίποτα να φάνε, δεν υπάρχουν νοσοκομεία και οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ποτέ. Δέχονται τεράστια πίεση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν δήλωσε χθες, ενημερώνοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στο Χαλέπι, ότι οι συνθήκες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές έχουν γίνει «από φοβερές, τρομακτικές και πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να τις αντέξει ανθρώπινο ον».

«Ας είμαι ξεκάθαρος, δεν είμαστε μάρτυρες απλώς μιας αναζωπύρωσης της βίας στο Χαλέπι. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση. Αυτό που εξαπολύθηκε εναντίον των αμάχων την προηγούμενη εβδομάδα είναι ακόμη ένα κατώτατο σημείο στην σκληρή, απάνθρωπη επίθεση και είναι εξίσου σπαρακτικό, όσο δεν είναι αναπόφευκτο», υπογράμμισε ο Ο’ Μπράιεν.

«Όσοι συμμετέχουν στη σύγκρουση, όλοι τους, επιλέγουν να το κάνουν αυτό. Και οι άμαχοι πληρώνουν το κόστος», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρεσβευτής στο ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ χαρακτήρισε χθες «βάρβαρους» τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό Χαλέπι και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ντελάτρ κατήγγειλε «μια στρατηγική ολοκληρωτικού πολέμου για την ανακατάληψη του Χαλεπιού με οποιοδήποτε κόστος».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ διάβασε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τα ονόματα περίπου 12 Σύρων αξιωματικών που φέρονται να διέταξαν να γίνουν επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων ή να βασανιστούν αντιφρονούντες.


Ο στρατός κάλεσε τους αντάρτες να ανοίξουν τις αποθήκες στο ανατολικό Χαλέπι για τους αμάχους

Ο συριακός στρατός παρότρυνε σήμερα τους Σύρους αντάρτες να χρησιμοποιήσουν τα τρόφιμα που κρατούν στις αποθήκες στο ανατολικό Χαλέπι για να ταΐσουν τους αμάχους, μία εβδομάδα μετά την επανέναρξη των σφοδρών βομβαρδισμών και των αεροπορικών επιδρομών στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης.

«Η γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων καλεί τους αντάρτες στις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού να ανοίξουν τις αποθήκες και να διανείμουν τρόφιμα σε όσους τα χρειάζονται», αναφέρει η ανακοίνωση του συριακού στρατού.

Στο μεταξύ η συριακή κυβέρνηση δήλωσε σε μια ρωσική αντιπροσωπεία ότι η χώρα χρειάζεται σιτάρι και καύσιμα για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα που έχει προκαλέσει ο εμφύλιος, ενώ επιθυμεί να επεκτείνει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία.

Σιτάρι και καύσιμα ζήτησε η Δαμασκός από τη Μόσχα

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ δήλωσε σε μια ρωσική αντιπροσωπεία που επισκεπτόταν τη Δαμασκό ότι η Συρία χρειάζεται οικονομική βοήθεια με τη μορφή σιταριού και καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη εμφύλια σύρραξη και για να «απαλύνουν τα δεινά των Σύρων», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA.

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι πλέον σε θέση να συγκεντρώσει αρκετό σιτάρι από τους ντόπιους γεωργούς ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες όσων ζουν στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό της.

Τον προηγούμενο μήνα η Δαμασκός αγόρασε ένα εκατομμύριο τόνους σιταριού από τη Ρωσία, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές για ένα χρόνο.

Η Συρία αγοράζει συχνά σιτάρι από τη Ρωσία, όμως αυτή ήταν μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα για πολύ χαμηλή τιμή, ενώ πηγή του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας δήλωσε στο Reuters ότι τον προηγούμενο μήνα η Μόσχα εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει και ένα ξεχωριστό φορτίο περίπου 100.000 τόνων σιταριού στη Συρία ως ανθρωπιστική βοήθεια.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)