to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 21.11.2016

Διεθνή

Χαλέπι: Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί από τους βομβαρδισμούς, «ο χρόνος είναι μετρημένος», προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Οι βομβαρδισμοί του συριακού στρατού έχουν προκαλέσει τον θάνατο 115 αμάχων, εκ των οποίων 18 παιδιά, από την Τρίτη στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού - «Ο χρόνος είναι μετρημένος και διεξάγουμε μια κούρσα με τον χρόνο» ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία αφού συναντήθηκε με τον Σύρο ΥΠΕΞ


Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα προειδοποίησε ότι «ο χρόνος είναι μετρημένος» ώστε να αποφευχθεί «η πλήρης κατάρρευση» των ανταρτοκρατούμενων περιοχών στο Χαλέπι, που υποβάλλονται σε σφοδρό βομβαρδισμό από τον συριακό στρατό. Στη διάρκεια ανεπίσημης συζήτησή τους στο Περού ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε χθες Κυριακή από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμμάχου της Δαμασκού, να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ώστε να περιοριστούν οι βιαιότητες και τα δεινά των κατοίκων του Χαλεπιού.

«Από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν έλαβαν την απόφαση να υποστηρίξουν τον (Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ) Άσαντ στην βίαιη αεροπορική εκστρατεία του (…) ήταν δύσκολο η αντιπολίτευση, ακόμη και η εκπαιδευμένη και η μετριοπαθής, να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει τη θέση της για καιρό», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαι πολύ αισιόδοξος» για το άμεσο μέλλον της Συρίας.

Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αναφερθεί στις ανθρωπιστικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί στη χώρα σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δαμασκό ο Μιστούρα ζήτησε χθες Κυριακή τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων, που έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι, εκφράζοντας «τη φρίκη» του ΟΗΕ. Οι βομβαρδισμοί του συριακού στρατού έχουν προκαλέσει τον θάνατο 115 αμάχων, εκ των οποίων 18 παιδιά, από την Τρίτη στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν στις συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος μετά τον βομβαρδισμό από τους αντάρτες ενός σχολείου, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

«Ο χρόνος είναι μετρημένος και διεξάγουμε μια κούρσα με τον χρόνο» ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, δήλωσε ο Μιστούρα στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ.

Περικυκλωμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι

Περίπου 250.000 άνθρωποι ζουν περικυκλωμένοι στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού. Εξαιτίας των βομβαρδισμών και του λιμού οι άμαχοι βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Μέχρι τα Χριστούγεννα, εξαιτίας της εντατικοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάρρευση (…) αυτού που απομένει από το ανατολικό Χαλέπι και ενδέχεται να δούμε 200.000 ανθρώπους να φεύγουν προς την Τουρκία, κάτι που θα αποτελέσει ανθρωπιστική καταστροφή», προειδοποίησε ο Μιστούρα.

Ο Ουάλεμ από την πλευρά του απέρριψε την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ να διατηρηθεί «μια αυτόνομη διοίκηση» των ανταρτών στις συνοικίες που ελέγχουν.

«Του είπαμε ότι απορρίπτουμε εντελώς την ιδέα αυτή», τόνισε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την απορία πώς «είναι δυνατόν ο ΟΗΕ να ανταμείψει τρομοκράτες», όπως αποκαλεί η Δαμασκός τους αντάρτες.

Η πρόταση του ΟΗΕ προβλέπει τον τερματισμό των βομβαρδισμών και από τις δύο πλευρές, την αποχώρηση των τζιχαντιστών του μετώπου Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα) από το Χαλέπι καθώς και κάθε αντάρτη και αμάχου που το επιθυμεί και τη διατήρηση της τοπικής διοίκησης των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι.

Εκτός από τους βομβαρδισμούς μαίνονται και σφοδρές χερσαίες μάχες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο συριακός στρατός εισήλθε για πρώτη φορά στη συνοικία Μασάκεν Χανάνο, στο βορειοανατολικό Χαλέπι που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012, και βίαιες συγκρούσεις διεξάγονταν χθες το βράδυ.

Το καθεστώς είχε εκδιώξει τους αντάρτες και από μια πρώην βιομηχανική περιοχή στα βορειοανατολικά, «τη σημαντικότερη πρόοδο μέσα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ράχμαν διευθυντή του Παρατηρητηρίου.

aleppo war map who controls what

Δαμασκός και Μόσχα φαίνονται αποφασισμένες να ανακαταλάβουν βήμα βήμα το ανατολικό Χαλέπι πριν, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι κανένα νοσοκομείο στο ανατολικό Χαλέπι δεν λειτουργεί πλέον.

Τα νοσοκομεία έγιναν επανειλημμένα στόχος των βομβαρδισμών του συριακού στρατού, κυρίως μετά την ευρεία επιχείρηση που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών.

«Δεν λειτουργεί πλέον κανένα νοσοκομείο στην πολιορκούμενη περιοχή της πόλης», επεσήμανε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, επικαλούμενη αναφορές από εταίρους του στην περιοχή.

«Περισσότεροι από 250.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν στο ανατολικό Χαλέπι πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι υγειονομικές υπηρεσίες «εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες σε μικρές κλινικές», όμως εκεί δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τραυματισμοί, να πραγματοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις ή να αντιμετωπιστούν άλλες έκτακτες καταστάσεις.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)